Художествена гимнастика - фенове на грацията и изтънчеността

• 6 191
  • 180
  •   1
Отговори
Здравейте,
В семейството сме огромни фенове на художествената гимнастика - от малки до големи. Видях, че няма отделна тема и реших да създам с цел да дискутираме този така изящен и фин спорт.
Особено в навечерието на Световната купа в София ( 04.04 - 06.04), където се надяваме отново да чуем Мила Родино!

Календар на БФХГ за 2025-та година:
https://fbgr.org/sporten-kalendar

# 1
  • София
Отдавна, от години се пише за това този най-популярен/коментиран спорт в България да си има собствена тема.
Успех с темата Simple Smile

# 2
Благодаря! Аз повеже изчетох цялата тема, която поддържате и видях точно този Ваш коментар. Фен съм на зимните спортове и ХГ и така и не успях да намеря такава тема за ХГ, а ми се иска да си разменяме гледни точки, мнения, коментари с други себеподобни. Дано има фенове, все пак е един от емблематичните спортове за страната ни, и то доста титулуван не само напоследък.

# 3
Благодаря за темата! С удоволствие се записвам. Голям фен съм и стискам палци за успешен сезон за момичетата!

# 4
И аз благодаря за темата. Дано момичетата ни имат хубав и успешен сезон.

# 5
Много  благодаря за темата. Художествената гимнастика ми е любимия спорт и с огромен интерес ще следя. Успех на нашите момичета  целия сезон!

# 6
Състезателки от 50 държави са подали заявка за участие в Световната купа по художествена гимнастика в София. Домакин на турнира от 4 до 6 април ще бъде столичната “Арена София”.

За столичани и гостите на столицата - входът е свободен на 04.04..

# 7
  • Sofia
Включвам се в темата като ви пренасям малко инфо от фб на БФХГ.

Стилияна Николова спечели индивидуалния многобой на контролното състезание, което се проведе днес в Национална спортна база "Раковски". Втора се класира Дара Стоянова, а трета е Никол Тодорова.

За ранния етап на подготовка абсолютно всички грации показаха много добро ниво на съчетанията си.

В подреждането следват Ева Брезалиева, Олександра Шалуева, Дара Малинова и Яница Динева.

Ансамбъл жени в състав: София Иванова, Рейчъл Стоянов, Виктория Георгиева, Алина Коломиец, Сузан Пуладиан и Даная Анастасова също показа красиви и изключително трудни композиции с три топки/два обръча и с пет ленти.

# 8
  • Sofia
Супер, че художествената гимнастика вече си има своя тема! Присъединявам се с огромно удоволствие и стискам палци за отличен сезон на момичетата ни! Нямам търпение да видя новите шедьоври на Весела Димитрова! Радвам се, че Рейчи остана в ансамбъла, олимпиадата е близо, а и титла имаме да защитаваме. Пожелавам на нашите момичетата само да са здрави, другото си го могат! ❤️

# 9
  • Телиш/Плевен
Благодаря за темата! Heart

Харесвам художествената гимнастика и следя с интерес изявите на нашите гимнастички. Надявам се да имат успешен сезон. Flowers Four Leaf Clover

От официалната Фейсбук страница на федерацията по художествена гимнастика:
"ДА СИ СПОМНИМ...
Днешната дата -  фаталният 16 март – най-черният ден от историята на българската художествена гимнастика...
На 16 март 1978 г. сте случва най-мистериозната катастрофа в родната гражданска авиация. По официални данни ТУ-134 с редовен полет София – Варшава се разбива в 13,52 ч. край врачанското село Тлачене. Загиват всичките 73 души на борда.
По поречието на малката рекичка Бриша между селата Габаре, Тлачене и Върбица по обяд е тихо и спокойно. В 13:20 часа от Летище София излита Ту-134 със 7-членен екипаж и 66 пътници. Разбива се на 85 километра от София.
Там намират смъртта си треньорката на националния отбор по художествена гимнастика Жулиета Шишманова, нейната помощничка Румяна Стефанова, гимнастичките Албена Петрова и Валентина Кирилова, пианистката на националките Снежана Михайлова и съдийката Севдалина Попова. Грациите заминават за турнир в Полша, а на самолета е трябвало да се качи и Илиана Раева. Настоящата председателка на федерацията по художествена гимнастика тогава е само на 15 години, но часове преди полета вдига висока температура – 40 градуса. И не заминава, а на нейно място викат резервата й Албена Петрова от Варна.
Във фаталния аероплан пътува и полска правителствена делегация, водена от министъра на културата Йежи Вилхелми, брат на известния актьор Роман Вилхелми. Ударът в коритото на местната бара бил гибелен също и за юношеския отбор по футбол на България и юношеския отбор по баскетбол на Полша. Няколко години по-късно със средства на близки и роднини на загиналите близо до мястото на трагедията е изграден първият у нас паметник на жертвите на самолетна катастрофа.
Това, което официално се знае, е, че самолетът ТУ-134 на БГА “Балкан” е покривал линия София – Варшава. В 13, 24 ч на 16 март в далечната 1978 г. командирът Христо Христов получил разрешение от контролната кула да издигне машината. Достигнал височина 4900 м и всичко било нормално. По въздушния коридор, някъде над с. Голяма Брестница, обаче самолетът внезапно взел западен курс и минути по-късно изчезнал от радара.
В 13, 52 ч със скорост 850 км/ч се забил почти вертикално в скала в дере край Габаре. На борда си е имал 11,5 т керосин.
Мистерия, неразгадана и до днес, а черната кутия на самолета не е открита….!
Мъка и скръб за близките, трагедия и непрежалима загуба за всички, без време погубени човешки животи, млади таланти и доказани имена!
ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА ИМ ПАМЕТ!
Да си спомним за всички тях!"

https://www.facebook.com/BGRGfederation

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 10:56 от Лале в дъжда

# 10
На Световната купа в София виндивидуалната надпревара България ще бъде представена от Стилияна Николова и Ева Брезалиева, а българският ансамбъл в състав Даная Атанасова, Виктория Георгиева, София Иванова, Алина Коломиец, Сузан Пуладиан и Рейчъл Стоянов ще спори за отборните отличия.

Ще отсъстват първата и четвъртата от Париж - Дария Варфаломеев и Маргарита Колосова.

# 11
Даша и Колосов не са гимнастички, които ще липсват  особено на българската публика, те знаят, че не са особено обичани тук и по традиция не смятат за необходимо да уважат нашата СК.
Интересна година се очертава. С нетърпение очаквам да видя кое от българските момичета ще се представи най-добре в турнирите и ще отиде със Стили на ЕП. 
Програмите на ансамбъла по традиция са много трудни и красиви.

# 12
Здравейте!

И аз ще следя темата с интерес, въпреки че новият кодекс продължава да орязва красиви и ефектни елементи и за мен съчетанията стават все по скучни за гледане... особено на по ниските нива където децата не умеят сложни елементи, но са махнати скокове, пируети и други подобни..

# 13
  • София
Включвам се и аз в темата.
ХГ е любим мой спорт, който съм практикувала години.
Надявам се да имам възможност да проследя домашната СК и да коментираме заедно.

# 14
Малко новини от днес след прлиключилото Републиканско първенство да девълойки младша възраст до 11 години. Шампиони са момичетата от отбора на Левски ( първи отбор). Втори се нарежда отборът на Спартак, а трети - на Тракия.

Днес за Гърция заминават и момичетата за участие в МТ "Aphrodite Cup"!

България ще бъде представена от индивидуалистките Магдалена Вълкова, Алекса Рашева и Анастасия Калева при девойките, Дара Стоянова, Олександра Шалуева и Яница Динева при жените. Участие ще вземе и воденият от Кристина Илиева и Жанина Иванова, ансамбъл-девойки в състав: Рая Божилова, Йоана Мотева, Анания Димитрова, Габриела Трайкова, Ивайла Велковска и Елена Христова.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 19:01 от KalinkataMalinkata

Общи условия

Активация на акаунт