Университети в Германия и други държави с немски език 14

• 42 978
  • 745
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Русалке, с тези моркови и грах, моята би предпочела да гладува😁
Голямо удобство е да има къде да хапнеш готвена храна.

Тя си избира  просто такива храни, има избор иначе , в големите мензи основните  ястия са 3-4, има задължително и такова за вегетарианци..Моята девойка поне е доволна. Студентите около нея - също.

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 15:07 от пенсионирана русалка

# 361
  • София
Потвърждавам мнението, че децата са доволни от храната. Разнообразна и вкусна е. И работят вече!

# 362
Може е да е смешно, но за мен е важно . Моят не може да готви , а и
това е ангажимент, който отнема много време, включително и пазаруване. Поне в началото да има вариянт за храна...

# 363
  • София
Защо пък да е смешно? Моята девойка може да си готви, но с яденето в стола хем спестява време, хем има някакъв избор между 2-3 варианта, хем прекарва малко свободно време в приятен разговор с други студенти..Колкото тя харесва идеята за хапване  в мензите, толкова двете й сестри я отсвирват  тази възможност (в други градове)..Разни хора Wink

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 15:36 от пенсионирана русалка

# 364
  • München, Deutschland
Може е да е смешно, но за мен е важно . Моят не може да готви , а и
това е ангажимент, който отнема много време, включително и пазаруване. Поне в началото да има вариянт за храна...

Roki maki, за мензите са ти казали, но такова нещо като готово печено пиле от Билла, варненската Тропс Къща, сръбските скари из София, разните други неща в Билла - картофени кюфтета, печени бутчета, сармички - такива неща в Германия няма. Поне в южна Германия - Ба Вю и Байерн. На север може и д аима нещо.

Понякога внякои магазини има някаква топла витрина с 3-4 неща, винаги същите, на доста високи цени, или пък пред големи магазини застават фууд тръкс с печено пиле или скумрия на шиш, ное рядко, не можеш да разчиташ на тях.

Има полуготови ястия с паста в супермаркетите - тип пълнена паста, която е полусготвена и само се затопля в МВ или от тези азиатските оризови спагети с нещо, но пред тях, да купи едно сурово пилешко бутче, да посоли и сложи черен пипер и да сложи да се пече, ще се научи всяко дете, вярвай ми. 😃 Никой не е бил завършил кулинарната академия на 19, пък се е оправил. 😃

Може да се взимат пици и паста з авкъщи, доставка от заведения, в Байерн обаче дори дюнери няма. Може да не ми вярвате, но няма. За едно малко дете на 3-4 сме търсили с гугъл дюнери в Мю и имаше 2 в целия център. Щутгарт, Берлин, има много турци, а с тях и дюнери. Wink

Има опция да поръчаш храна от обикновен ресторант с доставка, но без да обиждам когото и да е или начина му на харчене, това би било доста скъпо за средния студент.

# 365
  • София
Chrissy, в Нюрнберг (също в Байерн) специално има дюнери. В Манхайм и Аахен - също.
Да, наистина поръчването на храна от ресторанти е скъпо за  масовия студент, но от дъжд на вятър и това се случва, особено с ползването на разни талони за отстъпка. Иначе си купуват моите  и замразени пици,  които си пекат у дома (слагат им примерно доп.кашкавал, някоя маслина, домат), и готови салати,  и си готвят, когато имат мерак да се развихрят. Има разни манджи и в консерви, които могат само да се стоплят, ама май моите поне много не ги уважават..В моменти на мързел карат и на сандвич, пържени яйца, Cornflakes.. Не ги мислете в това отношение децата, няма да умрат от глад. Simple Smile Понякога се организират групово и си правят трима, четирима нещо българско - примерно баница, пълнени чушки..

Дискусията ми напомни нещо... Който е в самостоятелно студио с кухненски бокс и своя баня, няма редовен достъп до големите кухни на ВГ-тата. В последните печките са и с  фурни, в малките кухненски боксове - само с котлони. Така че се радвам, че успях да навия близначките да си вземат малки фурнички. Други пък се спират на кръгли конвекторни, трети -  на мултикукър.

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 16:06 от пенсионирана русалка

# 366
  • München, Deutschland
Да, щях да пиша, че Нюрнберг е изключение с дюнерите, но реших да не се връщам 😃. Също и Карлсруе донякъде, защото е студентски град, макар и в БаВю, а и там турското присъствие е доста по-силно. За Манхайм и Аахен нямам наблюдения, но и те не са южните провинции сякаш, отделно са силно студентски градове, та дори без да съм била, бих потвърдила това, което и ти казваш.

Добавям още 2 неща:

1. По ВГта често има организация кой на кой ден готви за всички, кой кога/какво чисти, та често ти се пада да готвиш 1-2 пъти седмично макс.
2. Салатен бар (в който има обаче и месо на грил, риба, морски дарове) има в Реве (верига една идея по-скъпи супермаркети), но пак не са на особено студентски цени и са само в големите Ревета. Там предлагат и суши to go.

Лично аз, рядко взимам готова храна, защото намирам за излишно да платя 3-ната цена на съставки + ток за храната, а времето ми, особено като студент, далеч не струваше толкова, че да не мога да отделя 30-40 минути за готвене. Аз отделях и по повече, защото на 20+ години считах за добро време да се науча, но има сума ти аламинути, които влизат в студентски бюджет. Дори се учудих да разбера, че приятели, предимно препитаващи се с дюнери, пица, паста, евентуално предварително смесена салата, дават повече пари за храна от мен, която готвех нормална храна, някое десертче и т.н.

Мина времето, в което се опитвах да убедя света, че за всичко съм права, знаете как морето ти е до колене тогава Wink, така че всеки да си прецени как и с какво ще се храни, аз само споменавам финансовото изражение в Германия.

Но нямате идея колко хора, често майки с деца, купуват предварително смесена салата с дресинг отстрани, не за офис обяд, а вечер, след работно време...Или пък нарязаните плодове в кутийка на двойна цена... Съвсем извън излишното разхищение на пластмаса, чудя се тези хора пари за един нож ли нямат... Но извинявайте за отклонението в последното изречение, това си е мое мнение.

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 16:20 от chrissy

# 367
  • столицата
За всеки влак си има пътници. И аз съм по домашната храна и избягвам купешката. Аз предпочитам сама да избирам продуктите, които ще ям. А за студент и цената си има значение.

# 368
  • София
И трите ми дъщери, с различните им подходи към храненето (две си готвят доста, третата споделих, че рядко смогва  с целодневна заетост и учене после....втория семестър, естествено, и тя си готвеше) се справят месечно с почти еднакави суми за храна. Само едната успява да си спести нещо, но това е не защото си готви, а защото не яде месо.  Кашкавалите, сирената, млеката, яйцата, с които компенсира, в Германия са евтини. Готвенето на вегетариански ястия е също  по-икономично.

# 369
  • Под гъбата
Цяло печено пиле, готвени ястия подобни на нашите яхнии, както и шкембе чорба има в турския квартал на Аахен. Първият път когато ходихме, детето ни води и там, не беше лоша на вкус храната. Не знам точно от коя менза беше недоволен като качество на храната, и от приготвянето и също. Работеше почасово към фирма за кетъринг и когато нямаха събития, го пращаха да помага в кухнята на голямата менза. Почти всичко е било полуфабрикат, затоплян или допичан във фурните и на скарата. Дори соса за спагети е полуфабрикат. Та се наложи да се научи да си готви, доста успешно при това.

# 370
  • София
Скрит текст:
Държа да отбележа, че колкото и да се говори, че българинът се е озлобил напоследък и гледа само себе си, всъщност добри и отзивчиви хора има. Две такива дами откликнаха веднага на молбата ми за съдействие  в търсенето на място за практика за "медичката". И на двете места стана буквално веднага. Девойката избра едното, но благодарността ни е за анагжимента и експедитивността и на двете  Heart Благодаря им! А по друг въпрос, свързан с другата ми девойка, се отзова също една страхотна дама, която направи и невъзможното да търси варианти за решение на проблема. И така го обърнахме  с нея на почти ежедневен, много приятен (поне за мне) лаф-моабет в Месинджър Heart

Въобще точно по линия на  бг мама ми се пресякоха пътищата със страхотни хора Simple Smile

Да, вероятно става дума за полуфабрикати при месата (пиле, риба, телешко, свинско) в мензите в Аахен. Но когато си сутринта на лекции, имаш само кратка обедна почивка, в която не можеш да си стигнеш вкъщи, и следобяд имаш практики чак до 18 часа, няма как за обяд да си готвиш. Или караш на сандвичи от вкъщи, или ядеш в мензата...

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 13:21 от пенсионирана русалка

# 371
Цяло печено пиле, готвени ястия подобни на нашите яхнии, както и шкембе чорба има в турския квартал на Аахен. Първият път когато ходихме, детето ни води и там, не беше лоша на вкус храната. Не знам точно от коя менза беше недоволен като качество на храната, и от приготвянето и също. Работеше почасово към фирма за кетъринг и когато нямаха събития, го пращаха да помага в кухнята на голямата менза. Почти всичко е било полуфабрикат, затоплян или допичан във фурните и на скарата. Дори соса за спагети е полуфабрикат. Та се наложи да се научи да си готви, доста успешно при това.
Е това си е стол, така че едва ли ще е като домашно , но е нещо . За турския квартал - търсим мусака ! Smiley Полезна информация се събра по принцип  Relieved

Русалка, каквото посееш , това ще ожънеш . Това ми идва в главата, като чета скрития текст.

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 13:07 от ROKI_MAKI

# 372
Моя син готви, слага в кутии, прибира в хладилника и така има храна за няколко дни, В кутиите има ; месо, зеленчуци ( задушени) и въглехидат ( картоф, паста, ориз).  Когато имаха университет, излизаше с две кутии и така цял ден имаше храна в себе си. Ползваше мензата за да седне да се нахрани. Сега като си е тях му е по-лесно с готвенето. Живее в стая с кухня, взе и малка фурна.  Пазарува веднъж седмично, като следи промоции. Няма да пиша с колко пари се изхранва на месец, аз самата се удивлявам на практичноста му. Дивизът му е: купувам от каквото имам реална нужда, а не каквото ми харесва.  Иначе е едро момче, трениращо и добре хранещо се с режимна храна. Сега доколкото мога да преценя е пораснал още повече.

# 373
  • София
Важното е, че децата имат избор при храната! И се справят!
Моята май кара основно на спагети, когато не ходи до мензата Wink

А иначе, и аз да благодаря за подкрепата, която намирам тук при вас!!!

# 374
  • София
И моите девойки харчат с мисъл, добре управляват финансите си, знаят просто, че с 3 не ни е лесно във финансово отношение и не злоупотребяват..Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт