Университети в Германия и други държави с немски език 14

• 42 999
  • 745
  •   1
Отговори
# 540
Елиас, благодаря Bowtie

# 541
Още една оферта от RWTH ! Blush
Влизаме във въртележката с питане :
Документите , които следва да попълни на неговия профил ли са качени или ги има на сайта на университета !
Честито! Сега остава и общежитие да получат, за да не го мислим

# 542
Още една оферта от RWTH ! Blush
Влизаме във въртележката с питане :
Документите , които следва да попълни на неговия профил ли са качени или ги има на сайта на университета !
Честито! Сега остава и общежитие да получат, за да не го мислим
А дано ! Flowers Four Leaf Clover

# 543
  • София
Препоръчвам да пишат до общежитията, за които кандидатстват.
На сина ми му предложиха и сме много щастливи!  Кандидатурата му беше от 5 септември 2019 г., но беше доста назад в класирането за желаните стаи.

# 544
  • столицата
Честито на всички новоприети!
Успех с общежитията!
Ще споделяте опит и със следващите набори, нали?😁

# 545
  • София
Еее, човек да не се отдели малко от тази тема, валят хубави новини! Чакаме още такива!

Роки, честито на новото аахенско попълнение! Simple Smile

Мастер, супер много се радвам за офертата. Аз назад  бях го споделяла това тук в отговор на колебанията на Теодора Тропчева дали не е сбъркала за кандидатстването без фирма с оглед получаването на общежитие. Не е, грешката (тяхната и нашата) е била, че чакахме движение само от Щудиренденверк по листите. На място с дъщеря ми разбрахме, че много хора (кандидатствали сам-сами) паралелно са писали и до общежитията. Тези, които не успеят сега за старта,  ги съветвам да потърсят временно решение при приятел/съученик, при когото да отседнат. Скоро след  старта на годината почват да идват разни оферти, дъщеря ми получи такава за  Куленхоф БЕЗ да е вече в листите, тъй като не беше потвърждавала след намирането на  друго жилище.. Но това решение е временно, понеже човек не може да  тежи дълго време на някого, а и без  свой договор няма как адресно да се регистрира и да си отвори сметка.

Последна редакция: вт, 08 сеп 2020, 19:24 от пенсионирана русалка

# 546
Благодаря, Русалка,  но за "попълнение" още е рано да се броим.
Без квартира моят едва ли ще тръгне . Не знам дали ще се пребори с тази несигурност, доста е притеснителен. За сега продължаваме.

# 547
Честито на приетите !Успех на чакащите!

Един въпрос към майките с деца в Ахен. Намирането на работа за студенти в града лесно ли е или заради многото студенти е проблемно? Разбира се няма да тръгне да търси работа от първия семестър, но най късно следващата година или втория семестър трябва да започне да помага в издръжката. Не мисля да работи повече от 10ч., но все пак е помощ.
Работа има.Който търси, намира.

# 548
Някой има ли впечатления и опит от общежитията Nido?

# 549
# 550
  • София
Много се радвам за всички новоприети студенти! Особено на разрастващата се подгрупичка от Аахен! Миналата година бях само аз май.
Успех с общежитията и квартирите! Не е невъзможно! Освен това в Аахен има над 5000 българи - има групи във ФБ. Все някой ще приюти неуспелите с общежитията Wink дори и временно.
Двама от колегите на дъщеря ми започнаха работа - 20 часа седмично като касиери в големи магазини. Много бързо намериха работа при заплащане над минималното и започнаха веднага. Даже няма да може да си дойдат за ваканция. Дано да се справят едновременно и с ученето!

# 551
  • Варна
Flowers Hibiscus
Дано да се справят едновременно и с ученето!
Справят се много добре студентите. Студентите-медици около дъщеря ми май всички работят, не само българите, но и германците. В униклиник има доста места за почасова работа. С около 17ч. на седмица могат да се самоиздържат съвсем нормално, а ако са икономични и с по-малко сигурно става Simple Smile Дъщеря ми увеличи работата на 19ч. седмично, за да си покрива и здравните осигуровки, че се отказа да се бори с бюрокрацията покрай Бафьог. Но други студенти успяха и ако работят 12ч. на седмица, могат да си допълват доходите с Бафьог.

През лятото и ваканциите може да работят повече и така да компенсират по-малките часове през учебната година.
За другите специалности, предполагам също може да се намери работа при желание.

Много се радвам за всички новоприети студенти! Особено на разрастващата се подгрупичка от Аахен! Миналата година бях само аз май.
За малката русалка-медичка се сещам аз. Simple Smile Май имаше и други, като че ли.

Моля да ме извините, но не успявам да запомня в коя специалност кандидатстват и са приети студентите. Ако някой иска да го включа в списъка на родители със студенти в Германия за следващата тема, нека ми пише университет и специалност. Flowers Hibiscus

# 552
  • София
Ясмина,  Теодора Тропчева сигурно с  понятието подгрупичка имаше предвид конкретно информатиците в Аахен.. И ако да, само дъщеря й беше от темата с тази специалност миналата година.

По повод работата в клиниката  - дъщеря ми би искала да работи там, ама за жалост може човек да се кандидатира само с мин 60 дни положена практика, а тя ще има към старта на годината само 30 в българска болница. Писа с молба да изкара други 30 дни в университетската клиника  в Аахен след изтичане на 30-те тук (макар че така нямаше да почива въобще след маратона в 1 курс), но й отказаха, много заето било към момента.  Явно по-отрано ще трябва да се пробва примерно за периода между двата семестъра. А дотогава, ако реши да работи, явно няма да е в клиниката.

# 553
Моят опит сочи, че униклиниките винаги изискват по-ранно кандидатстване (4-6 месеца поне) поради голям наплив на студенти и бавна администрация. По-малките болници са по-експедитивни и в повечето случаи намират място краткосрочно. Кандидатствала ли е в Мариен или Луизен?

# 554
Здравейте,дъщеря ми е приета Wirtschaftsinformatik в Щутгарт и Мюнхен.В Щутгарт й предлагат общежитие за 270 Евро,а в Мюнхен-не.На сърце ни е Мюнхен,но без общежите много се усложняват нещата.Моля за съвет ,как да направим така,че да не съжаляваме.За Мюнхен някой има ли отзиви?

Общи условия

Активация на акаунт