Изтъркаля се и ОСМИ клас, за ваканция настъпи час

• 29 098
  • 736
  •   1
Отговори
# 90
При нас успехът беше по -нисък - без Иван и Стоян. Но пък бяха с повече задачи във втората част. Санака е дала съпоставката на резултатите от двете НВО в седмокласната тема.

Последна редакция: чт, 25 юни 2020, 22:57 от Шарлот

# 91
stanislavchen, вече не ми се вярва да имат такава цел, някаква по - извратена и сложна е тяхната. Искат да отчитат резултати, но влачейки ни към дъното.

# 92
  • София
... някаква по - извратена и сложна е тяхната. ...
На първо четене се сещам за няколко:
* Вече няма да се ходи по 4 ч/седм. на школа, защото няма да може да се обхване материалът. Времето и респ. таксата ще се увеличат. Може да се включи и ДО. Тъкмо откриха колко е удобно.
* Голяма част от учениците ще се пренасочат от индивидуалните учители към школите, защото ще е много по-сложно да се ходи 4-5 различни места.
* Ще се отпечатат камара учебници, допечатки и помагала по най-най-новата програма.
* Сигурно някъде в цялата схема има и едни пари за усвояване по разни проекти.

Каквито и нововъведения да има, докато образованието не се върне в училище, все ще се съмнявам в добрите им намерения.

Последна редакция: пт, 26 юни 2020, 00:14 от Спунк

# 93
  • София
Поредното нещо,което достигна до ушите ми,но реших,че не съм дочула добре.
От 2022/23 година НВО-то след 10 клас ще съдържа въпроси от обществени и природи науки.
Мислех,че това нововъведение касае само седмокласниците.
Нашият набор на косъм минава от това нововъведение.

# 94
  • София
Знаеш ли колко пъти преброих дали сме ние или 2006? 🤣

# 95
  • Варна
Поредното нещо,което достигна до ушите ми,но реших,че не съм дочула добре.
От 2022/23 година НВО-то след 10 клас ще съдържа въпроси от обществени и природи науки.
Мислех,че това нововъведение касае само седмокласниците.
Нашият набор на косъм минава от това нововъведение.

След като това НВО ще се използва само за диагностични цели, интуицията ми подсказва, че ще се опорочи като ВО по ЧП и ЧО в 4 клас - елементарни въпроси и много шум за нищо. Спокойно. Иначе на мен ми харесва идеята - в крайна сметка се предполага, че децата трябва да учат по всички предмети.

# 96
  • София
А сигурно ли е, че оценките от 10 клас няма да са нужни при кандидатстване в университетите?
Признавам, че не съм чела сериозно нито нормативните документи, нито темата във форума.

# 97
  • София
Ми тогава защо имат текущи, срочни и годишни оценки? Щом ще правят на всеки 2-3 години НВО по всички предмети, явно министерството не вярва на обективното оценяване на учителите или се съмнява, че по изготвената от самите тях програма, учениците помнят наученото от ден до пладне?

Скрит текст:
Мисля, че нямат чак някакви сериозни и задълбочени планове и стратегии от МОН. Просто са чиновници заринали се в бюрокращина, която отмятат по класическия "креативен" метод: а именно трябва да има някакво там предложение за реформи (колкото по-неразбираемо написано толкова по-стойностно), после то да се развие в план и по години, после да се напише отчет по години (колкото по-неразбираем толкова по-стойностен), а след това да се атестира, да се отчетат резултати (хубаво е да са в някаква сложна точкова система), да се направят статистики, изводи и обосновки за идните реформи. И всичко това подплатено с купища хартия на която се разпечатва, а после според акредитационните изисквания се архивира и електронно на два носителя. След което хартиените носители се унищожават и т.н. и т.н. И така всеки брои дните, месеците и годините до пенсия и си повтаря мантрата "От държавната служба по-сигурно няма".

Спунк, преди няколко дни в темата за АК и аз като теб незапозната повдигнах въпроса. Санака и една друга майка ме увериха, че нямам основание за притеснения. Но аз много добре знам какво чух на РС и даже си записвам РС с диктофон та си прослушах записа. Ами имаше една подчертавка, че в 10 клас часовето по БЕЛ били увеличени заради НВО-то, защото все още не било съвсем сигурно (според нееднозначни сигнали от МОН) дали тези оценки на 2ра стр. в не знам каква си притурка все пак няма да оказват влияние. Паралелно с това подчертаха, че явяване на НВО по ЧЕ след 10 клас има смисъл само за тези, които смятат да прекъснат образованието си до 10-ти клас.

# 98
  • София
Ради, страхотни сте цялото семейство и двойката абитуриенти, пу-пу ! По вода да им върви в живота!

За новите планирани промени в НВО не ми се мисли - така или иначе са ми се "паднали" деца от наборите опитни зайчета. 2005 и 2009-та си вървят все с нова програма, за 2012та какво ли ще измислят ?! И аз ще почна да споменавам черния си дроб по-честичко JoyJoy

# 99
А сигурно ли е, че оценките от 10 клас няма да са нужни при кандидатстване в университетите?
Признавам, че не съм чела сериозно нито нормативните документи, нито темата във форума.
Не. Твърде вероятно е, поне за българските университети, оценките от първи гимназиален етап да имат значение, когато ученикът не е изучавал даден предмет като профилиращ и съответно няма оценка по него в дипломата за средно образование. Но НВО не влиза в тази хипотеза. То има значение като балообразуващ елемент само за учениците, завършващи обединени училища, които ще кандидатстват за места от допълнителния държавен план-прием.

# 100
  • София
Благодаря, Дидева. Кратко, точно и ясно. 💐

# 101
  • София
Добро утро и прекрасен слънчев ден от нас!
Виртуална почерпка за РД на моето момиче

# 102
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Fair Lady, здрава и честита да е девойката ти!

# 103
Fair Lady, да ти е жива и здрава, много здраве, щастие и късмет и на двете ви Heart

# 104
  • София
Fair lady, здраве, пъстро и смислено да ѝ е занапред на дъщеря ти!🍀

Общи условия

Активация на акаунт