Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 45

• 34 019
  • 776
  •   1
Отговори
# 315
Каква смятате, че е добрата цена (за купувача) на 2-стаен в хубав квартал в София? Като гледам обявите в imot.bg ми се струва, че цените са средно около 70000Е. Не говоря за лукс, а жилище ставащо за живеене. Да не е пълна разруха с последен ремонт от 75г.

# 316
@mokka Ами не е вярно - има хора, които следят имоти няколко години. Но това човек да прави информиран и разумен избор и да има претенции не се харесва. Все пак е нещо за 1-2 пъти в живота.

@man_darin_ka Какво съм купил и какво не си е мой проблем и не е мястото тук да споделям в детайли. Имам наблюдения и за имоти в провинцията - там ситуацията с надценените и нискокачествени имоти е сходна.

@EmmaT Съгласен съм напълно с вас относно хладния разсъдък. Но покупката на имот наистина има и емоционални страни. Обикновенно на това му казваме шесто чувство, което трябва да се слуша.

@jedinait Ходя активно по огледи. За мен има твърде много брокери и хора, които са още с розовите очила и нямат доблест да кажат "Да, надценени са и работим с продавачите, за да подобрим ситуацията".

Вина за всичко това имат не по-малко банки отпускащи кредити с лека ръка и невзискателни купувачи, готови на крайности за някаква собственост. Добре, че спряха за малко ЧСИ.

Последна редакция: пн, 20 юли 2020, 16:29 от pooh06

# 317

Станция, четеш по диагонал и изпускаш фабулата. Ти не би купила мизерната панелка в Люлин, но и въобще не би отишла на оглед нали ? Освем ако не си решила да губиш своето, на брокера , и на продавача време .Купувача би следвало да е наясно с възможностите си и най вече дали са съизмерими с желанията му. След като е отишъл на оглед в някой дом, резонно е човек да си помисли че обектът в общи линии отговаря на критериите му ( с изключение на цената разбира се Laughing) Тук говорим за "огледвачите" които първо не знаят какво искат, второ нямат възможностите да го получат на предлаганата от тях цена. Това за "атмосферата" е измита мантра. И до ден днешен съжаляваме че не купихме навремето едно неугледно и разбито  жилище. Помня като влязохме вътре, ме обзе едно мрачно и подтискащо чувство.  Цената ни се видя височка, и не прозряхме потенциала му. Купиха го едни музиканти, вложиха прилична сума в него, хора бохеми, с усет за красивото..Сега е апартамент мечта...Спира дъха. Светъл, артистичен и уютен. С пари всичко се постига. Мислила съм дори и за най лошото - шумни съседи ! Имаш ли пари , на пазара има достатъчно добри и страшно ефикасни звукоизолационни материали, способни да направят жилището тихо като  турски гробища.

Аз, ако търся, ще отида в десет апартамента (за които имам пари) и ще гледам дали ми пасват. Ако ти си права щях да купя първия попаднал. Да, ама не. Обявите не показват всичко (нарочно или случайно), но и да го показват пак човек на място преценява. И преценката не е само "имам ли пари?". Ако се гледаха само парите всеки щеше да взема първия попаднал му апартамент.
И не, не всичко се оправя с пари - не можеш да оправиш локация, гледка, шумни самолети... А да оправяш целия вход с асансьорите и тротоарите е малко тъпо. Впрочем искам да ги видя тези "страшно добри звукоизолационни материали" , които нямат да ти отнемат поне половин метър от стаите и тавана.

# 318
Каква смятате, че е добрата цена (за купувача) на 2-стаен в хубав квартал в София? Като гледам обявите в imot.bg ми се струва, че цените са средно около 70000Е. Не говоря за лукс, а жилище ставащо за живеене. Да не е пълна разруха с последен ремонт от 75г.

Нека вземем статистиката от 2009 и 2019, тъй като потребителските цени и заплатите тогава и сега са подобни. Да назовем произволно и един квартал - ще взема Гоце Делчев например, че имаше пост за него:

2009 двустаен   832 е/м2
2019 двустаен 1117 е/м2
------------------------------------------
Покачване с 33%

Ако приемем, че тази криза ще отрезви малко собствениците би трябвало реалната цена да е с поне 15% надолу. Но всичко много зависи от локация, обзавеждане, последно правени ремонти и т.н. Да не забравяме, че разходите по одобряване на банков кредит и прехвърлянето на имота, ремонти и подобрения, други пр. нов член на семейството, фонд застраховка от загуба на доходи и т.н. не са никак малко.

реф. https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=14

Последна редакция: пн, 20 юли 2020, 16:39 от pooh06

# 319
Нека вземем статистиката от 2009 и 2019, тъй като потребителските цени и заплатите тогава и сега са подобни. Да назовем произволно и един квартал - ще взема Гоце Делчев например, че имаше пост за него:

2009 двустаен   832 е/м2
2019 двустаен 1117 е/м2
------------------------------------------
Покачване с 33%

Това покачване с 33% за десет години се равнява на 2,9% годишна инфлация. Според много пишещи инфлацията е много повече. Но и да не е, нима е нормално цените на всичко да растат, а на жилищата да не го правят???

Твоята оценка за реална цена с 15% надолу би означавала годишно поскъпване на мота са по-малко от 1,3%. Това не е реално.

# 320

Зависи какво разбирате под хубав квартал. Евентуално може и да намерите някоя ремонтирана панелка за тия пари.

# 321

И не, не всичко се оправя с пари - не можеш да оправиш локация, гледка, шумни самолети... А да оправяш целия вход с асансьорите и тротоарите е малко тъпо. Впрочем искам да ги видя тези "страшно добри звукоизолационни материали" , които нямат да ти отнемат поне половин метър от стаите и тавана.
Оx, станция вече става безнадежден спора, ти явно не искаш да вникнеш в основната нишка - когато си отишла да гледаш жилище си видяла че е близо до летище, гледа към полето, чуват се хеликоптери и т.н. ТОВА ГО ЗНАЕШ ! Защо въобще тогава по дяволите ще си губиш времето за огледи ? То не се вписва в изискванията ти, и съответно отпада. Знаеш че тротоарите са зле, влизаш във входа и виждаш разнебитен асансьор с локвичка кучешка пикня до него и не продължаваш нататък..така ли  ? Както и да е, спорът ни  е за купувачите които вече са ОТИШЛИ и правят оглед на жилище.Тия същите са били предварително наясно наясно с всичките изброени от теб елементи и обикновено ги изтъкват като мотив за редуциране на цената.
пп.Ето ти достатъчно добри материали, обиращи ударни вълни и вибрации които могат да направят жилището ти тихо, много от тях се ползват за изолация на частни киносалони :
https://www.amazon.de/Noppenschaumstoff-ca-100cm-Akustik-Schaums … mp;language=de_DE
https://www.amazon.de/Noppenschaumstoff-ca-100cm-Akustik-Schaums … mp;language=de_DE
https://www.amazon.de/Rockwool-Trennwandplatte-Sonorock-50mm/dp/B00U1AYF2S/ref=as_li_ss_tl?__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&keywords=Rockwool+Steinwolle+Sonorock+Akustik&qid=1567366286&s=gateway&sr=8-5&linkCode=ll1&tag=schallschutz-ratgeber-21&linkId=99b541307a3de307164fd10c607c8843&language=de_DE

# 322

Зависи какво разбирате под хубав квартал. Евентуално може и да намерите някоя ремонтирана панелка за тия пари.

не вярвам за 70 000 евро да намериш. Виж, за сума, по-близко до 100 000, може и да стане.
Но все пак зависи кой квартал гледаш?
По толкова /70 000/ бяха преди 4-5 години.

# 323
Ами дефинирай си добре тезата, а не пускай едно бомбастично обобщение, което както се оказва имало много "подразбиращи" се изключения. Фабулата си е фабула, ама обобщението го правш все едно е общовалидно. Ми не, не е.

И освен това не смесвай нещата - това за тротоара, гледката и прочее беше конкретно възражение на твоята конкретна теза, че с пари всичко се оправя. И аз казах само, че не , не се оправя всичко с пари. Не съм го казала по другия спор за огледите. Впрочем, така и не ми каза кои са тези удобни звукоизолации.
А по спора - ти би ли купила само по данните от обявата? Ако не, значи има нужда да се видят нещата на място и евентуално да се отхвърли апартамента.

# 324
Всичко изписано в последните постове от мен е в контекста на  " огледите ". И не касае никакви други свободни съчинения, но ти си се замислила явно за нещо друго.
Конкретно сега : дадох ти три линка за добри звукоизолации.,
Лично ние сме изолирали с два пласта кеменна вата с голяма плътност всички стени и тавани и вече живеем като в Buried. Макар че нея не я дават като оптимално решение за звукоизолация , свърши удивителна работа.

# 325
Когато обобщаваш, че покупката на имот зависи само и единствено от парите, никакви предишни страници нямат значение. Такова обобщение си е валидно само за себе си.

От дадените линкове първите не вършат работа, ползвала съм лично, а два слоя изолация от каменна вата по 10 см на всяка стена ще стеснят помещението с 40 см (ако са на тавана ще го снижат с 20 см). Силно неприемливо решение. И пак не помагат, ако съседът над теб ходи с налъми по гранитогрес.

# 326
Когато обобщаваш, че покупката на имот зависи само и единствено от парите, никакви предишни страници нямат значение. Такова обобщение си е валидно само за себе си.

От дадените линкове първите не вършат работа, ползвала съм лично, а два слоя изолация от каменна вата по 10 см на всяка стена ще стеснят помещението с 40 см (ако са на тавана ще го снижат с 20 см). Силно неприемливо решение. И пак не помагат, ако съседът над теб ходи с налъми по гранитогрес.
Ако парите не са ти проблем можеш да направиш плаващ под на съседа с налъмите като през време на ремонта му осигуриш и хотела. Разбери станция - имаш ли пари, нямаш проблеми ( Не визирам Божков/Арабаджиев/Стайков) Можеш да принудиш дори нелицеприятен съсед да ти се усмихва мило на стълбите.

# 327
Ако парите не са ти проблем можеш да направиш плаващ под на съседа с налъмите като през време на ремонта му осигуриш и хотела. Разбери станция - имаш ли пари, нямаш проблеми ( Не визирам Божков/Арабаджиев/Стайков) Можеш да принудиш дори нелицеприятен съсед да ти се усмихва мило на стълбите.

Извинявай, ама това са врели некипели. Плаващ под ще му правя, а той ще иска ли? Нали ще му намаля височината? То по твоята логика ако имам пари ще му купя апартамента и ще го държа празен за буфер. Ама това е тъпо, все пак. Все едно аз да ти кажа "ако си умна ще си милионерка", по принцип е така, нали?

# 328
  • София
Спорите за детайли.
Също така, и 2те имате презумпцията, че се купува единствено жилище, в което ще се живее.
Да ми пуснат за 2 лева една панелка в Люлин, може да се престраша да я купя и без да я гледам, или поначало да съм допускал собственост на имот в тоя квартал.
Случаят е краен, но илюстрира съвсем основен сценарий.
Паралелно с купуването за лично ползване, има и допълващ картината елемент, купуване с цел инвестиция. Или просто "ако е изгодно".
И това явление става все по-популярно и по-популярно през скорошните години.
Вече има и професионални прекупвачи, а също и някои брокерски агенции го практикуват масово. Като излезе изгоден имот, го купуват на момента, с готови, приготвени пари кеш.
Това балансира аномалиите и трудно вече се срещат супер изгодни оферти. Бтв, същото се говори и за леките коли. Но и за 2те нямам пряк опит. Въпросът е, че това вече е масова практика. А преди не беше.
Така че на "достатъчно ниска" цена, ще се намери доста бързо купувач. Може и в рамките на денонощието.
От друга страна, ако намериш супер апартамент, без компромиси, но пък на 3на цена, няма да купиш ...
Така че парите не са "всичко" но са може би най-приоритетният и основен елемент. Все пак те са изражение на материалното, а си говорим за търговия на материален актив.

# 329
Естествено, че за достатъчно ниска цена ще се намери купувач. Но при адекватна цена човек избира според детайлите, а не си купува без да гледа. И при адекватна цена няма и келепир от спекула. А то ясно, че ако е нещо без пари няма да пропусна и аз, ама не за да живея в него. Но темата почна от хора искащи да живеят в апаратамента.

Общи условия

Активация на акаунт