Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 45

• 33 999
  • 776
  •   1
Отговори
# 345
Както ти казаха, тази цена на квадрат е само заради сайтовете с обяви. Не, в НА на ЕПК не влизат тераси.

В случая ти имаш, да кажем 100 000 Е за жилище и е очевидно, че ако имаш ЕПК с реални кв 110 и НС 70, и двете ти харесват по равно, ще вземеш реалните квадрати. И когато преговаряш, преговаряш за крайната цена на апартамента, а не за цена на квадрат.

Аз предпочетох ЕПК 100 кв без терасите, пред няколко нови на същата цена, но чисти 75 кв., с дневна 20...

Последна редакция: вт, 21 юли 2020, 12:42 от mokka

# 346
Аз също смятам,че точните квадрати не са най-важните;
Съпостави жилищата при огледите и сама прецени, кое колко е голямо и кое е надценено и подценено;
Ако смяташ,че нещо не ти харесва или те лъжат с квадратурата изобщо не мисли за него и не го договаряй;
Площо образуването е сложно нещо във всички обяви-направо е влудяващо; Аз виждам тристайни 65 кв.м. друстайни 45 кв.м. -пълна лудост;

Последна редакция: вт, 21 юли 2020, 13:37 от Наоми

# 347
Много грешно затъваш в сметки на квадратите. Трябва да сравняваш общата цена за аналогично жилище, а не да се кахъриш, че те минават с квадратите. При НС пък всичко влиза в общата площ, даже и общи части. Затова са приобщили балконите за да се види, че е по-евтино от НС. А ти зарежи тази цена на квадрат, а сравнявай сходни апартаменти за колко пари ти ги продават.

# 348
Не разбирам какво те бърка какво са написали в обявата, ако жилището и цената са същите. Цената на квадрат в обявата няма никакво значение.

# 349
Цените се формират едно към гъотере и всеки има право да определи сам цената, която го устройва за конкретен имот. Минават те не само с квадратите, но и с комисионните, качеството на строителството, скрита информация, неочаквани разходи и всичко останало. Накрая ти плащаш всички сметки.

Много обичам хора, който само с няколко часа работа и телефонни разговори в годината да са експерти по всичко и тръгнат да ми обясняват математиката, икономиката и какво ли още не..

Държа да получавам това, което за което плащам. Цените в магазина са точни, така трябва да е и за недвижимите имоти. Там рекламация неможе да направиш и няма КЗП. Автомобил знаете как се купува, какво остава за апартамент. Дори съм намислил на повторен оглед да взема лист, химикал и рулетка..

Последна редакция: вт, 21 юли 2020, 13:03 от pooh06

# 350
Също така, цената на кв. метър на двустаен е много по-висока, отколкото на четиристаен. Ето затова тази цена не ти е определяща по никакъв начин.

# 351
Най-големият ми проблем с тая работа с квадратите е, че ако сега играят такива игрички, то как да очаквам после да са искрени с мен? 110 кв, ама после променени на 140кв, ама 30 не са в НА, ама ти ги плати. То изглежда, че е 700 евро на квадрат, ама всъщност е 900. Някой няма и да ги забележи тия неща. Съгласна съм, че трябва да гледам и цялостната картина на апартамент vs. цена и да сравнявам два подобни апартаменти, НО ако евентуално тръгнем да го продаваме в бъдеще тези неща имат значение. Съдейки по нас в момента, купувача би се заял за най-малкото нещо. Smiley

За това питах как се процедира по принцип с ЕПК. Жената, която прави огледите, е сестра на собственика и въпреки, че е брокерка, го продават като частно лице. Ние от друга страна този апартамент не сме го намерили през брокер и можем сами да си движим нещата, от където идва и страха.

Последна редакция: вт, 21 юли 2020, 13:24 от SimonaDimitrova95

# 352
Ей коментар 340 и 341 обаче си противоречат. Нали мантрата беше, че НИ е най-сигурно и всички ще се юрнат да купуват, за да им се пазят спестяванията. Пък в същото време сделките били намалели. И не, април, май, юни си работеха вече всички - и нотариуси и адвокати и службите по вписвания.
Така си баеха за първото тримесечие, когато наистина изброените пречки в 341 комент бяха факт.
Във вторто тримесечие всичко работи от април - нотариуси, служби по вписвания в нормален режим.
Тогава пишеха, че като дойде второто тримесечие картинката и пазара ще се възстановят... не стана "баш".

Уж нямаше да има спад в цените, купувало се,  сега пък.. всички чакали спад Satisfied
Хубаво е, че на НЕрозАвата реалност се намира винаги позитивно успокоение тук.

Гледам един брокер, в една от най-реномираните агенции, който се фукаше как некадърните му колеги от конкуренцията били по мярката 60/40 за тях нямало почивка по три сделки на ден, последния месец нещо с нито една продажба не се е похвалил.
Па може зимата да тръгне пазара, знае ли се....
Третото тримесечие ще се изтреля нагоре, сигурен съм, четвътрото пък ще превърти направо левъла. Wink

# 353
Щом ви е толкова решаващо това с квадратите, просто отхвърлете този апартамент и продължавайте нататък. Аз също смятам, че щом крайната цена е същата, значи няма драма, но пък ако за вас не е така - не си губете времето с неща, които не можете да промените, а оглеждайте други апартаменти.

# 354
Тоест 110кв на 900 ще платиш, ама 140 на 700 - не? Joy За едно и също жилище?

Малка си още за закупуване на жилище. Поживей под наем, па след години опитай пак.

# 355
Тоест 110кв на 900 ще платиш, ама 140 на 700 - не? Joy За едно и също жилище?

Малка си още за закупуване на жилище. Поживей под наем, па след години опитай пак.

Изобщо не казах това. Прочети пак малко по-внимателно. Как реши, че съм малка за купуване на жилище? От това, че не искам да бъда прецакана ли? Според мен е по-безотговорно да се хвърлиш като кон с капаци и да не обърнеш внимание на такива подробности.
Бих го купила и в двата случая. Въпроса е принципен.

# 356
Някой път бих отишъл само и само да се изгавря за нещо такова. Като им покажа в обявата как пише 700 евро/квадрат, извадя си телефона и умножа по площта вписана в нотариалния акт. Даже ще се направя на изненадан, че чак такава отстъпка са склонни да ми направят. Wink

# 357
... 110 кв, ама после променени на 140кв, ама 30 не са в НА, ама ти ги плати. То изглежда, че е 700 евро на квадрат, ама всъщност е 900. Някой няма и да ги забележи тия неща... НО ако евентуално тръгнем да го продаваме в бъдеще тези неща имат значение. Съдейки по нас в момента, купувача би се заял за най-малкото нещо.

Ако бъдещите купувачи са зрели хора, тези неща няма да имат значение.

# 358
Най-големият ми проблем с тая работа с квадратите е, че ако сега играят такива игрички, то как да очаквам после да са искрени с мен? 110 кв, ама после променени на 140кв, ама 30 не са в НА, ама ти ги плати. То изглежда, че е 700 евро на квадрат, ама всъщност е 900. Някой няма и да ги забележи тия неща. Съгласна съм, че трябва да гледам и цялостната картина на апартамент vs. цена и да сравнявам два подобни апартаменти, НО ако евентуално тръгнем да го продаваме в бъдеще тези неща имат значение. Съдейки по нас в момента, купувача би се заял за най-малкото нещо. Smiley

За това питах как се процедира по принцип с ЕПК. Жената, която прави огледите, е сестра на собственика и въпреки, че е брокерка, го продават като частно лице. Ние от друга страна този апартамент не сме го намерили през брокер и можем сами да си движим нещата, от където идва и страха.

Абе жена, ти НИКЪДЕ не плащаш цена на квадрат. Плащаш крайна цена на жилище. Това кой как го е писал в обявата няма никакво значение нито за банката, нито за нотариуса, нито за който и да било в тая сделка.

Но хубаво, този апартамент е с реална кв. 108, плюс терасите става 140. Тристаен ново строителство, с тераси, стени и общи части, преко сили излиза 100. Айде сега сравни 140 и 100, и си прецени къде ще дадеш повече пари.

# 359
Две идентични жилища едно над друго могат да се продадат на различни цени независимо от еднаквите им квадрати; Остави ако са две в различни сгради и на различни етажи , състояние и т.н. .....
Ако дойдеш на оглед в мой имот и ми извадиш ролетката ще бъда търпелива и ще ти разреша всички замервания;
В крайна сметка и 20 кв.м. отгоре да намериш или отдолу пак цената ми ще бъде същата; Така ще реагират по-голямата част от продавачите;

Общи условия

Активация на акаунт