Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 45

• 33 939
  • 776
  •   1
Отговори
# 390
И на мен ми писна от губене на време, но не са виновни само брокерите. По-скоро собствениците не са в час и летят в небесата.

Неможе например да продаваш апартамент от на баба ми времето втора година  и да искаш да кажем половин милион и т.н.

Бърза работа нямаме. Спираме с огледите и ще чакаме пак да ни затворят, за да се нормализира малко пазара.

# 391
...собствениците не са в час и летят в небесата.

Неможе например да продаваш апартамент от на баба ми времето втора година  и да искаш да кажем половин милион и т.н.

Може и още как - неголям 3-стаен около 100 квадрата (ЗП) в района на Докторския паметник са си баш толкова - половин милион в българска валута. Може и повече, дори да е от времето на пра-баба ти - ако собственичката на Бамбука реши да продава на парче, ще е повече от 2500 евро на квадрат. Това, че ти не можеш да купиш апартамент в квартал с такива цени, е съвсем отделен въпрос. Аз също не мога, да не се засегнеш. Но не съм тръгнала да казвам, че не струва толкова. За големи апартаменти в определени (малко на брой) квартали, даже по-скоро карета, цените са високи. И тези апартаменти не са за масовия купувач, дори да има пари. Чака се точният купувач.

Ей ти супер оферта - новичко ще бъде, сред природата (засега в калта в нищото), но щом кметът му прави първа копка - ще стане! Една натокана кака, двама-трима, застанали като стена за пряк свободен удар...
https://business.dir.bg/pr-zone/zapochva-stroezhat-na-zhilishten … -160-miliona-leva

# 392
И да можех да си позволя подобни суми нямаше да ги пилея. А щях да се погрижа за доброто обучение на децата, аутфита на жената, семейната вила на средиземноморието, шатото и други малки глезотийки.

Не ставаше въпрос за Докторски паметник. Но хората които искат и плащат толкова да отидат на доктор. А подобни апартаменти да си седят като паметници, не ме е грижа.

Прекарваме над 90% от живота си в построена от хората среда. Aрхитектурата, инфраструктурата и средата на населените места има не по-малко значение от икономиката и политиката.

В този ред на мисли, препоръчайте спокоен квартал, в който цените са поносими, не е презастроено, има нормални тротоари, зеленина, детска градина, училище, спортни центрове и др.

Тук е момента някой да си похвали града или дори държавата. Така както е тръгнало.. обмисляме да се изнасяме извън София. Тук липсва всякакво планиране и ще става все по зле за живот.

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 14:50 от pooh06

# 393
Преди 4-5 г. в докторски паметник искаха за едно малко и странно апартаментче около 90 000 евро, при все че стандартно 2стайните бяха по 70 000 евро.
малка стая и още по-малка кухня. Към стаята имаше триъгълен придатът - склад. Вътре все едно беше паднала бомба.
Лелката каза, че си е уговорила огледите и е дошла от чужбина, за да си го продаде. Върволицата от хора беше ЕГАТИ голямата. И действително, до 2-3 дни обявата изчезна от сайта. лелката беше непреклонна да сваля от цената.

Хем дребно и за тотален ремонт, хем на първи етаж с решетки, хем с никакво разпределение. Но си се продаде от огледите от първия ден. Още тогава Wink

# 394
Ами прецакал се е човечеца, ама да е жив и здрав. Какво мога да кажа. Страшно задръстване, шум и мръсотия. И мине се не мине се - все протести. Може да е било хубаво място, но преди падането на комунизма.

Хайде нея по я разбирам - ще си харчи парите из бижутерийните магазини в бенелукса.

Затова народа ни има една много умна приказка - "Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава".

# 395
  Защото няма планиране и инфраструктура в новите квартали, апартаментите от времето на баба ви са с тези цени. За мен гражданското общество трябва да се намеси за това безумно застрояване и осакатяване на София. Нима в Европа собствениците на земя са по-глупави и не си знаят интереса , че на всяко парцелче блок не се вдига, а остава за градинки, тротоари , простор и инфраструктура. Така безогледно се презастроява в големите градове от Третия свят.

# 396
  • София
Щом пазарът показва, че с малко (или много) изчакване продавачът може да получи желаната цена, значи тя си е окей. Не всеки е на зор да продава, точно както pooh06 казва, че не е на зор да купува.
Няма как да се очаква продавачите да регулират пазара, в това не би имало логика.

# 397
  • София
В този ред на мисли, препоръчайте спокоен квартал, в който цените са поносими, не е презастроено, има нормални тротоари, зеленина, детска градина, училище, спортни центрове и др.

Тук е момента някой да си похвали града или дори държавата. Така както е тръгнало.. обмисляме да се изнасяме извън София. Тук липсва всякакво планиране и ще става все по зле за живот.
Аз имам предупреждение за бан, точно от тази тема, за "спам", заради дискутиране на имоти в други държави и сравняването на различните качества и недостатъци с българските.
И до момента не мога да си обясня с какво това нарушава точно тази тема, тъй като не е упоменато, че темата е непременно за България. Напротив, смятам за изключително полезно и по темата, такъв тип анализ. Но вече възнамерявам да си мълча, точно по този въпрос.

И между другото, ако не ме лъже паметта, оплакването дойде именно от притеснени хора, които спешно чакаха да прочетат за сгромолясване на цените, и се ядосваха, че това не се случва.
Защо се уважи това оплакване обаче, грам нямам идея.
Ако искате да дискутираме други държави и имотите и живота там, отворете отделни теми.

Ами прецакал се е човечеца, ама да е жив и здрав. Какво мога да кажа. Страшно задръстване, шум и мръсотия. И мине се не мине се - все протести. Може да е било хубаво място, но преди падането на комунизма.

Хайде нея по я разбирам - ще си харчи парите из бижутерийните магазини в бенелукса.

Затова народа ни има една много умна приказка - "Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава".
Прецакал се човечеца, колко да се е прецакал? Не му светим, че да знаем какво му се случва в живота.
Това ми напомня на оня виц.
Дето просяк се приближава до мъж, запалил скъпа пура.
Да знаете, ако спестявахте от тия пури, щяхте да си купите ей, оня хотел там.
- А вие пушите ли!?
- Не!
- Ами тогава, защо не си го купите тоя хотел? Който всъщност е мой!

Много обичам някой външен човек да се старае да прави моята сметка, повече отколкото прави неговата си. И да ми дава наклон и съвети. Без да се поглежда, дали е уместно.

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 15:06 от Танграта

# 398
Страшно задръстване, шум и мръсотия. И мине се не мине се - все протести. Може да е било хубаво място, но преди падането на комунизма.
Скоро стъпвали ли сте в "Докторски паметник"?

# 399
Аз като гражданин съм се намесвал няколко пъти. Работех близо до БНТ и няколко пъти подавах сигнал да оправят една дупка по паветата, че ми омръзна да правя колата. Така си стоя с месеци, сигурно още е там. И паветата са малко демоде, не мислите ли?

И на протести съм ходил и се чудя как още несъм хванал по чужбините. Тук няма нормално гражданско общество и читави управници. Отново корена е алчност, егоизъм и корупция. Уж ходят по чужбините и виждат, но с нищо не подобряват нещата тук.

Като домоуправител съм се старал пред входа да има зелени площи, да е винаги чисто, да има читава входна врата, видеонаблюдение, осветление, фонд за ремонти и обновяване, намерих начин да изкараме А16 и енергиен паспорт на сградата, в която живеем и т.н. В началото всички скочиха срещу мен, но после си продадоха апартаментите на двойни цени без проблеми. Подобни кооперации и организация са изключение.

Единствения начин да променим какво се случва реално е с решенията, които взимаме като клиенти. И това важи не само за недвижимите имоти, а и за всичко останало. И на мен не ми харесва да съм екскурзиант по огледите и да губя ценно време, но всичко е силно надценено или качеството на имота и средата около него е мега зле.

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 15:25 от pooh06

# 400
  • София, Bulgaria

Аз имам предупреждение за бан, точно от тази тема, за "спам", заради дискутиране на имоти в други държави и сравняването на различните качества и недостатъци с българските.
И до момента не мога да си обясня с какво това нарушава точно тази тема, тъй като не е упоменато, че темата е непременно за България. Напротив, смятам за изключително полезно и по темата, такъв тип анализ. Но вече възнамерявам да си мълча, точно по този въпрос.

Ти се шегуваш...тук в темите, колко пъти сме обсъждали цени и начин на живот...

Иначе по темата, всеки някога се прецаква с нещо. Който нищо не прави, само той няма как да се прецака, но всъщност накрая е най-прецакан.
Ами да, София е презастроена в някои райони, най-търсените...Да, липса адекватно планиране и т.н. и какво, ще се промени ли това ... не! В Люлин, Надежда има доста широки булеварди и не е презастроено в сравнение с Източна и Южна София, че и цените са на половина на тези в Докторски паметник.
А за цените, са такива, каквито пазарът ги определя.

pooh06, ако мога да попитам, ако имате апартамент, който сте купили за 50 000 евро и днес може да го продадете за 150000 евро, ще го продадете ли 100 000 и ще се откажете ли благородно и неалчно в полза на собственика? Или наследите ап. в Докторски паметник, който струва/ значи има поне 1 купувач, който е готов да плати/  250 000 евро днес, за колко ще го продадете?

# 401
Лъжата винаги проблем. Нормално е когато даден имот по нотариален акт е например 108 м2 да го обявят за толкова, а не например, че е 140 м2. Жалко, че няма глоби и наказания за тези лъжи. Не е нормално да си губиш времето да ходиш на огледи за разни имоти, които в крайна сметка са по-малки от обявеното. Преди години толкова ми беше писнало от брокерските измами, че не си губих времето да ходя на оглед преди да ми кажат каква е квадратурата по нотариален акт. Много мрънкаха ама аз си държах на своето.

Да де, ама квадратурата по НА не говори нищо. Ако е НС апартамент от 110 квадрата по НА ще е 90-95 квадрата застроена площ и 80-85 чиста площ. Ако е СС няма да има общи части, по друго време балконите не са били включвани, по трето време не знам какво си. И така какво то говори квадратурата по НА? И за какви лъжи става дума? Квадратите са си квадрати, но от там нататък важно е самото жилище и размерите на помещенията в него. Пък като не искаш да ходиш при лъжци, ми не ходи. То свестни имоти с лопата да ги ринеш, какво толкова ако изпуснеш някой и друг?

Нима в Европа собствениците на земя са по-глупави и не си знаят интереса , че на всяко парцелче блок не се вдига, а остава за градинки, тротоари , простор и инфраструктура. Така безогледно се презастроява в големите градове от Третия свят.

В много чужбини съм ходила, ама в никой голям град не съм видяла собственик на частен терен да си каже "Я да взема аз вместо да вдигна сграда да го оставя за градинка, че да им е кеф на живеещите в сгради в съседните имоти. Да им се вдигнат цените и да спечелят повече, а аз ще съм горд, че съм допринесъл за това".  Във всички големи градове е презастроено и колкото по-център, толкова по-скъпо. Те затова са измислени небостъргачите - защото земята е малко и скъпа, и за да има сметка трябва голяма  разгърната площ, а това става само с високи сгради. А където има градинки те са си открай време общинска собственост.

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 15:27 от Черна станция

# 402
  • София
Аз като гражданин съм се намесвал няколко пъти. Работех близо до БНТ и няколко пъти подавах сигнал да оправят една дупка по паветата, че ми омръзна да правя колата. Така си стоя с месеци, сигурно още е там. И паветата са малко демоде, не мислите ли?

И на протести съм ходил и се чудя как още несъм хванал по чужбините. Тук няма нормално гражданско общество и читави управници. Отново корена е алчност и корупция. Уж ходят по чужбините и виждат, но с нищо не подобряват нещата тук.

Единствения начин да променим какво се случва реално е с решенията, които взимаме като клиенти. И това важи не само за недвижимите имоти, а и за всичко останало. И на мен не ми харесва да съм екскурзиант по огледите и да губя ценно време, но всичко е силно надценено или качеството на имота и средата около него е мега зле.

Като е силно надценено всичко, защо изобщо ходите по огледи? Не ходете! Сам казвате "решенията, които взимаме като киенти", пък преди няколко поста обвинявахте продавачите, че продават скъпо... Май всички са виновни за нещо пред Вас Smirk

# 403
@ToniShu и вие ли сте брокер? Не става въпрос само за пари, но явно всеки гледа само откъм собствената си камбанария. На кого да се сърдя и защо? Напротив, забавлявам се по огледите. Но да, решил съм да приключвам с имотния туризъм - за мен не е подходящ момент за покупка. Няма да съм като онзи доктор купил апартамента паметник, защото има и по-важни неща в живота.

@tomeva хипотетично ако някой много държи да купи апартамента ми и ми стане симпитатичен бих могъл да му намаля цената с 5-10% , да не му взимам допълнително пари за гараж например, да си поделим разходите по сделката. А с тези пари ще направя нещо хубаво за себе си и бизнеса. Всъщност така си продадох старата кола - смених всичко, за да не се ядосва следващия и я дадох на символична цена.

Сама знаете колко неразумно богати хора има с по 5,10,100+ имота, за които тези проценти не са нищо. Но за младо семейство с малко дете са всичко. А един отговорен и професионален брокер би  трябвало да се погрижите хората да сбъдват мечтите си, а не водещото при сделка да е само цената и комисиона. Но при повечето хора ниското самочувствие и материализма вървят ръка за ръка.

Как ще коментирате ваш колега - харесвам апартамент, който наблюдавам от доста време с цена X. Правя офера с цената му по време на кризата X-10k. След час агента вдига цената с 60к и я намаля с 30к.

Последна редакция: чт, 23 юли 2020, 08:53 от pooh06

# 404
  • София
Гледам, разбира се! Аз не съм някакъв инвеститор, не разполагам със състояние в имоти, но и нямам претенции, към тези, които разполагат. Аз съм най-обикновен човек с нулев старт от мама и тати, който е работил и се е развивал, за да може да си позволи да си постори дом, заедно със съпруга си. Моята логика е проста - щом аз мога, могат и другите здрави и прави хора.
И ако при покупко-продажбата не става дума само за пари, за какво още става дума? За любов и вярност ли? Това, което описвате сброкера няма нищо общо нито с продавача, нито с купувача  - това е проблем с брокер.

Общи условия

Активация на акаунт