Семейството или родителите?

• 20 343
  • 612
  •   1
Отговори
# 495
  • Варна
Ти сама казваш, че е невъзможно, защото те индиректно ви извиват ръцете, че щели да стоят гладни, без ток и вода. Какво очакваш тогава да ти кажем тук? Вие сами се поставяте в ситуация без изход. Т.е. изход има, но на вас не ви стиска.

Я си представи друга ситуация. Представи си, че двамата сте на минимални заплати и не можете собствените си разходи да вържете, камо ли помощ за друг. Или сте останали без работа, съкратени, с мижавите пари от борсата. Или някой от вас е болен, а другия опъва колкото за насъщния. Тогава кой щеше да им плаща заемите, тока, водата, сладоледите и прочие? Съвсем сериозно питам. Дали щяха да умрат гладни или да се хванат да бачкат и да вадят пари? Вие сте ги свикнали така, вината си е ваша, така че сега сърбате собствената си попара. Ненапразно казах назад - даваш пръст, а са ти налапали и двете ръце. Не съм против помощта, но с мярка. Тук мярка няма и трябва да я наложите вие. Вие държите парите, образно казано - във вас са и хляба и ножа.

# 496
За майка ти ок! Да е жива и здрава още дълги години!

Продължаваш обаче да дъвчеш едно и също за свекърите. Наистина май съвсем се обърка вече!
Това сте били мислили, мъжът ти онова бил казвал... Каква е истината всъщност! Нали уж 2 години сте живели там без проблеми, дори без да се засичате (!?), едва през последните месеци хората са закъсали и помолили за помощ!? В крайна сметка, ти самата написа, че майката си работи, бащата също отново е започнал!? За каква постоянна издръжка говориш непрекъснато тогава?
Или откакто сте там ги издържате?
Или откакто сте заедно ги издържате?
Определи се най-после Simple Smile

# 497
Нали ти казахме. Отиваш си в жилището, оставяш майка си на пенсията и и не се занимаваш със свекърите и нямаш проблем.

Заемите по твои думи са 1500 лв. Как така 1000 на месец за свекърите плащате и още тези 1500 ви висят?

# 498
Брей, тая майка. На 44 години те е родила и отделя не само от наема, но и от пенсията си пари, за да ви плаща жизненоважните екскурзии. А на свекърите един сладолед им е много

# 499
  • София
Вие сте ги свикнали така, вината си е ваша, така че сега сърбате собствената си попара. Ненапразно казах назад - даваш пръст, а са ти налапали и двете ръце. Не съм против помощта, но с мярка. Тук мярка няма и трябва да я наложите вие. Вие държите парите, образно казано - във вас са и хляба и ножа.

Да, вината е тяхна, защото синът не е перде, на което да не му пука, когато го спират по улиците да му казват колко им дължат родителите му.
По тази причина, те не могат и да наложат мярката- онези винаги ще вземат от някого.
Както са го правили досега.

На теория, хляба и ножа е у сина и авторката, но на практика- ръцете са им извити.

# 500
Значи, точно защото въпросът е принципен, както често повтаря ЛГ Mr. Green - спират дотацията на майката на ЛГ, спират и на свекърите. Каквото за едните, това и за другите.
Не предлагам да си търсят парите от наема за годините назад, днес съм ларж Mr. Green

# 501
Като се махнат от селото и никой няма да ги спира по улиците Wink

Обаче динамичен живот имат някои, еййй! За една седмица месеците без работа на свекърите от 3 станаха 6, парите за мес. издръжка минаха през 200, после 500, сега вече 1000 лв., заемите вече са 2 Simple Smile
В трепетно очакване съм утре какво ли ново ще се случи Joy

# 502
  • София
Като се махнат от селото и никой няма да ги спира по улиците Wink

Обаче динамичен живот имат някои, еййй! За една седмица месеците без работа на свекърите от 3 станаха 6, парите за мес. издръжка минаха през 200, после 500, сега вече 1000 лв., заемите вече са 2 Simple Smile
В трепетно очакване съм утре какво ли ново ще се случи Joy
Можеш да овесиш на бесилото всеки, когото решиш че не харесваш.
Но, ако си един адвокат, ще изгубиш делото директно, защото "Думите отлитат, писаното остава".

# 503
Само че разминаванията са в написаното от авторката. Дано поне не е адвокат

# 504
Именно, писаното остава, а то е от леко подпомагане се стихна до 1000 лв. на месец. От един заем, станаха два, данъците се появиха по-късно, неплащани уж от 10 години.

Парите в повече бяха за сладолед. Явно много хубав за 1000 лв.

Не разбирам на теб какво не ти е ясно в ситуацията? Живеят там 2 години безплатно. Тя си има жилище, но и е по-удобно да не го ползва. Появява се временен проблем и вече става драма.

Ами ако се разболеят всички налични родители? какво се случва?

# 505
Те и данъците пораснаха май.

# 506
Те и данъците пораснаха май.

Те даже не бяха споменати в началото. Появиха се от някъде. В началото беше, че им дават по 200 лв., а те ги харчат за сладолед и "хрупки", каквото и да значи това.

После се появи заема на познатата, после зтана банков заем, после дойдоха данъците, сега още нещо чакаме да е почви.

# 507
Разбирам, че притесненията ви са по отношение на безразборното харчене на пари от свекърите, ако им давате фиксирана сума. Това може да се преодолее, ако се споразумеете директно да им плащате водата/тока или само едно от двете и да зареждате хладилника/шкафовете няколко пъти месечно с базови хранителни продукти, като се разберете с мъжа Ви, че същите разходи ще покривате и на майка Ви. Пак ще повторя, че за да съхраните себе си е наложително да се преместите от къщата и да си вземате наема или да  ползвате Вашия апартамент.
Струва ми се, че за Вашето емоционално здраве е добре да не живеете там, защото цялата Ви същност се бунтува срещу това поведение. Мислете за себе си и Вашето семейство. Подобен емоционален стрес се отразява и на репродуктивните способности.

# 508
Тук се дадоха доста добри идеи.Ако хората не могат да се оправят с парите,им се помага ,като се плаща ток и вода и се пълни периодично хладилника.Не знам какво още очаква авторката да напишем.

# 509
  • София
В услуга на съчиняващите си, ето фактите, които е дала авторката:

Освен, че работим, за да издържаме себе си и тях, то да издържаме тях не е толкова лесно - 500 лв. само за храна са им крайно недостатъчни

Цял живот той им изплаща кредити, покупки, всичко - бяхме гаджета на по 19 г. и той плащаше хладилник, печка, микровълнова, кредив на техните, живота му мина в техните ангажименти, сега има възможност да живее добре, да си изплати къщата и като че ли му завижда и умишлено го срива

В тази линия на разговор, значи и аз имам вина. Още в началото те ни извиха ръцете за едни 200 лв, той им беше треснал вратата с отговор, че не е милионер и аз го склоних да помогнем, но не мислех, че ще стане така..
Така погледнато може би аз направих първата грешка..

Моя мъж подозира, че или от хора ще вземат пари ли от Изи кредит и тем подобни.

Не съм била безработна никога и никога не са се грижили за мен в никакъв план. Напротив, още преди да живеем заедно аз съм им давала на тях (пари, необходими за родителите му - здравни осугуровки - 250 лв.) назаем.

1. Първо скоро изчислих, че ситуацията е от Февруари месеца - повече от три месеца.
2. Кредита е на наше име, за да върнем 1500 лв. на жена, от която са взимали преди 5 + години.

Плащам заем от 1500 лв, защото нямам избор, но смятам, че не е редно да се взимат  заеми и да не се връщат. Да, принципа е важен. Ако за Вас е нормално да се вземе заем и сума години да не се върне, явно сме с различно виждане за нещата...
Защо не сме платили заема кеш? Защото кеш парите са най-големия актив и е най-голямата тъпотия да имаш 2000 лв и да опукаш 1500 веднага. Пък и идеята беше, че уж те ще го плащат..

От къде ми хрумна?
За данъците, точен цитат: "Ами ние нямаме, вие ще се оправите"
За заема: "Ами не знам какво да правим, звънят от банката.."
За всичко като цяло: "Ами не знам.."

За 10 години не се е наложило, защото нищо не са си плащали, налага се и се плаща от нас, а преди еднолично от синът им.

Заемите са два, единия го теглихме ние, плащаме го. Другия си е техен, към банка, отказваме да го плащаме и него за сега. Ми може да се съмнявате, ако искате да Ви покажа документ?

Така. Единия заем е от позната, неплащан сума години, след това ние теглихме кредит, който уж те щяха да плащат, за да върнат парите.
Втория заем е бог знае за какво, от банка, теглен си лично от тях. Решението им да не го връщат е: "Не вдигам телефона на банката"

Общо взето идеята даваме Х сума на месец, освен ако не е около 1000 само за тях, няма как да стане, а това не можем да си позволим (за съжаление). 

Общи условия

Активация на акаунт