Семейството или родителите?

• 20 390
  • 612
  •   1
Отговори
# 270
Аз и в другата тема го казах. Моя мъж ми наложи да купим апартамента, в който тогава живеееше майка му. "Страшна далавера, държавен". Аз исках са се отделим и гледах НС. Това беше 2004.
Тогава този беше 19 х лева, а такъв, който исках 30-32 х лева. Можеше да стане!
Пиууу и сме в 2020. Майка му почина, децата порастнаха. А ние още се свираме на 48 кв!!!
Погледни прагматично на нещата. Тогава сте сключили финансово изгодна сделка, а сега можете да замените този апартамент с доплащане за нещо по-голямо. Ползата ви не се губи.

# 271
  • София
Разбира се, има и хубава страна.

# 272
  • Варна
Авторке, двайсетина страници дъвчем казуса и едно поне стана ясно. Възрастни хора няма да промениш, а избереш ли ролята на пъдарин, правиш лоша услуга на себе си. Ти специално трябва да се махнеш, това е ясно като бял ден. Шансът мъжа ти да те последва, поне засега е доста голям. Не губи време. Ще го кажа по грубия начин, макар че някои тук ще подскочат - губиш години от живота си, които можеш да отдадеш на ваше дете, в дондуркане на двама възрастни, чийто живот вероятно вече е минал поне на две трети. След още някоя година тях може и да ги няма, нали знаеш, човек предполага, Господ разполага. А ти ще си сама с мъжа си и на години, които не благоприятстват тепърва забременяване, още повече, че споменаваш и здравословни фактори, пряко свързани с имането на дете. Я кажи, ама честно, струва ли си според теб? Ако смяташ, че не, плюй си на петите и дано мъжа ти се отрезви. Махайте се, живейте си живота, множете се. Те са родители, очевидно не можете да ги зарежете тотално, ще помагате с пари, то е ясно. Но с мярка и по ваша преценка, а не с извиване на ръце, както става сега. Аз все още не разбирам как и защо сте се наврели там. А и половината от къщата аз поне не бих изплащала. Да си я правят каквото щат, това не е ваш дом и няма да бъде в скоро време, докато има други живущи вътре. В момента се хващаш за сламки, ама мъжа бил разбрал, ама бил отсякъл, ама бил хвърлил 20 кинта и нямало да дава. Ала бала! Докато сте там, той ще дава и ще робува, че и теб ще смята за длъжна да го правиш. Сега е на твоя страна, но с времето ще се отметне. Шансът ти е да го махнеш от там. Сега.

# 273
Аз и в другата тема го казах. Моя мъж ми наложи да купим апартамента, в който тогава живеееше майка му. "Страшна далавера, държавен". Аз исках са се отделим и гледах НС. Това беше 2004.
Тогава този беше 19 х лева, а такъв, който исках 30-32 х лева. Можеше да стане!
Пиууу и сме в 2020. Майка му почина, децата порастнаха. А ние още се свираме на 48 кв!!!
Погледни прагматично на нещата. Тогава сте сключили финансово изгодна сделка, а сега можете да замените този апартамент с доплащане за нещо по-голямо. Ползата ви не се губи.
На мен не ми изглежда финансово изгодна тази сделка. Ако за 20000 са купили 50 квадрата със свекърва на тях, а са могли за 30000 да вземат 60-70, с една стая повече и без баба... не знам, не знам... Макар че по онова време само Муравей Радев май си купуваше апартаменти НС на тези цени. А след време още един известен, знаем кой Wink
Рокстар, още май му се сърдиш на мъжа ти, но истината е, че не всички хора са практични. А и българите сме склонни, като чуем или решим, че нещо е на далавера, и да се втурваме през глава да го не упущим Wink
Та и тукашната героиня е така. Видяло й се е много на аванта да влезе в голямата къща с двор и куче, а че половината от къщата е чужда и че върви заедно с чуждите родители не помислила. Че чак и обида се прокрадва в оплакванията й! Защо не били платили досега другата част свекърите, видиш ли... Simple Smile

Аз пак да попитам, как така се нанесохте и живеете в чуждата половина?

# 274
  • Варна
И на мен ми е много любопитен отговорът на този въпрос, птица. Досега не чухме разумно обяснение, а само миш-маш от оправдания.

# 275
Къде видя обида, че свекърите не били платили втората половина? Тя си е чужда.
Въобще тия семейни къщи... Жалко, че Сирената я няма да обясни. А тя къде е, впрочем?

# 276
  • Варна
Сирената май има вечен бан.

# 277
На мен не ми изглежда финансово изгодна тази сделка.
Става дума за купуване на общинско жилище. Наемателите имаха право да купят тези жилища на цени много, ама много под пазарните. Изгодна отвсякъде е сделката.

# 278
  • София
Прекалено се насъсквате срещу жената- на съд го обръщате!
Елементарно е- племенницата си има жилище и след смъртта на майка й, етажът остава празен.
Младите решават, че искат да го заселят и придобият, и съответно- да изплатят частта на племенницата.

Не би трябвало авторката да бучи срещу това решение, защото е напълно нормално.
Ненормално е забатачването, което сега пада върху гърба им, но пък, то е за сметка на бъдещото наследяване на половината къща.
От сина.
Авторката я няма в картинката- това трябва да помни и да коригира.

Не виждам голяма полза да се заврат с мъжа в нейното жилище.
Това не оправя нито статута й, нито собствеността, а и да се зареже всичко, е силно недалновидно.

# 279
...Елементарно е- племенницата си има жилище и след смъртта на майка й, етажът остава празен.
Младите решават, че искат да го заселят и придобият, и съответно- да изплатят частта на племенницата.
Ох, умилих се Joy
2 години си живуркат там на чуждичко и на готовичко, ама решили били Simple Smile Хората, когато решават нещо и са коректни, уреждат нещата своевременно. Още преди да се нанесат се договарят с лелята или братовчедката, минават през нотариус, сключват сделката и започват да плащат. Те след 2 години още са на етап - ЩЕ!? Че и обидена - свекървата била казала, че плащането е техен ангажимент, няма кой друг да го поеме!
Май и тя като свекървата чака ако може да се размине Wink

# 280
Според мен авторката няма чак такъв проблем да плаща часта от къщата, защото си мисли, че ще е за нея и бъдещото и семейство.
Сега обаче когато сме в криза, парите не достигат, на всичкото отгоре и свекърите чакат на тях, палачинката се е обърнала.

# 281
Авторке, не ви трябва тази къща, имаш си дом, отивай си там. Щом майка ти като пенсионер по болест и вдовица може да се оправя сама и не ти иска пари, ще се справи и без наема, който взима от жилището ти. Пък и ако се налага ще й помагаш. Няма да взима наем, но няма и да ти дава пари и ппощ

# 282
Т.е. ЛГ дори не живее в частта на свекървата, а на братовчедката? И понеже от 3 месеца хората са останали без работа и имат кредит от огромните 1 500 лв., тя се оплаква, че не може да си роди дете?... Малко е пресолила манджата.

# 283
Ох, умилих се Joy
2 години си живуркат там на чуждичко и на готовичко, ама решили били Simple Smile Хората, когато решават нещо и са коректни, уреждат нещата своевременно. Още преди да се нанесат се договарят с лелята или братовчедката, минават през нотариус, сключват сделката и започват да плащат. Те след 2 години още са на етап - ЩЕ!?
Някои хора не са сигурни ще продават ли, там са рода, какво точно има за чудене?
На мен пък ми е интересно защо братовчедката едва сега се е навила да продава.
За чакането да се размине - авторката не ми се вижда толкова тъпа, че да се пъхне на място, откъдето могат буквално да я изхвърлят всеки момент. Малко пресоляваш.

# 284
А според мен, ако наистина мисли да плаща половината къща без да се осигури нотариално с част от нея, има проблем, или по-точно може да има в бъдеще! И то голям! Защото в началото винаги всичко е цветя и рози, но какво ще е догодина или след 5, 10 години никой не знае. Опарени жени има много!
Разбира се, пак е от значение за каква сума става въпрос. Ако за 10-20000 лв. получиш ремонтиран и обзаведен етаж е едно, ако братовчедката му поиска 50000 или повече - друго.

Казах си, че не вярвам много на цялата история, но ако е наистина вярна, авторката да си опича акълЯ Wink и да мисли с главата си какво и как ще прави!

За братовчедката,  първоначално може и да не е мислила да продава, но като на практика е останала без етаж (или стая), какво да прави. Поне парите му да вземе.

Последна редакция: пт, 03 юли 2020, 13:50 от птица

Общи условия

Активация на акаунт