Генетичен неинвазивен пренатален тест след 10 седмица- кой избрахте?

• 187 254
  • 1 704
  •   2
Отговори
# 675
Здравейте, запазих час за пренатален тест Vision и ми казаха предната вечер да не поставям клексан (имам назначена терапия, тъй като съм с тромбофилия). При вас така ли беше? Гледам, че на сайта им пише, че трябва да са минали 6ч от поставянето, а аз реално ги слагам вечер, докато тестът е за другия ден на обяд. Не знам дали прекъсванено за един ден има значение, но се притеснявам тъй като инжекциите по принцип имат 24ч действие.

# 676
Здравейте, запазих час за пренатален тест Vision и ми казаха предната вечер да не поставям клексан (имам назначена терапия, тъй като съм с тромбофилия). При вас така ли беше? Гледам, че на сайта им пише, че трябва да са минали 6ч от поставянето, а аз реално ги слагам вечер, докато тестът е за другия ден на обяд. Не знам дали прекъсванено за един ден има значение, но се притеснявам тъй като инжекциите по принцип имат 24ч действие.

Здравей! На мен ми казаха същото, стандартно изискване им е. Аз самата не поставям никакви инжекции. Самият Клексан не е с действие 24 часа, а с полуживот 6 часа. От някои дами тук съм научила, че те вместо вечерта изместват инжекцията на сутринта.

# 677
  • София
Не е ок да се мести рязко инжекцията. Но и няма проблем да се забави няколко часа. Хематоложката ми ме посъветва, ако ще я местя, да е с интервал от около 2 часа. Тоест, ако днес бия в 8 сутринта, утре да е в 10 и т.н. Предполагам един пропуск не би бил фатален - все пак може дори да се случи човек да забрави. Най-добре е това да бъде консултирано с лекаря, който е изписал Клексана, според мен.
Аз също в началото слагах вечер, но например анти-ха се изследва 4 часа след инжекцията хепарин - ако биеш в 19 ч, в 23 ч само в Токуда има шанс да намериш работеща лаборатория, която предлага това изследване. Ама хич не ми се разкарваше по нощите за едно взимане на кръв и за няколко дни успях да изместя вечерното поставяне да е сутрин.

# 678
Благодаря ви за мненията, момичета. Моята чуденка беше, че аз ако я поставя в 22ч, както обикновено правя, а тестът ми е за другия ден в 12ч, има точно 14ч часа отстояние. В сайта пише, че трябва да са минали минимум 6ч, тоест аз съм доста над тях. За това не ми стана ясно защо казаха изобщо да я пропусна, но сякаш най-добре да звънна пак да питам Simple Smile

# 679
  • София
Аз бях на аспирин като правих теста в 10-та седмица и ми казаха да не го пия. Пак нямаше логика, защото апсиринът работи с натрупване - тоест, това, че не съм го пила преди теста нищо не променя. Ама не го пих - все пак, те си знаят защо се презастраховат. Звънни и питай, най-добре така!

# 680
Аз си бях сложила инжекция, защото не съобразих, че може да е проблем. Бяха минали няколко часа - но по-малко от 6. Обясних им и те казаха, че няма проблем. Не съм го мислила повече Grinning

# 681
Странно аз си поставям сутрин обаче не са ме питали дали съм на терапия и никой не ми е казвал да не си поставам Даже не знаех че го пише в сайта им.Минах пробата излезе ми резултата .

# 682
Здравейте момичета, искам да ви попитам какъв процент фетална фракция са изолирали при вас и дали "нормата" е еднаква за всички лаборатории. Аз правих най-разширения пакет на CellGenetics в 11+3г.с , резултатът е негавитевен, феталната фракция е 3%. Още веднага ги питах, бяха категорични, че ако не е достатъчно, щяли да повторят пробата.
Сега обаче получих лош резултат от БХС и то от кръвните показатели и ми се покачи риска за Даун на 1:124, според феталния морфолог тези 3% от НИПТ са много гранична стойност, трябвало да са поне 4% и сега може да се наложи инвазивен тест, въпреки че на ехографа не се видя нищо подозрително и всичко беше в норма. Казва да изчакаме до 17г.с за следващата морфология и тогава да преценим, това са още почти 3 седмици, не знам какво да правя...

Последна редакция: вт, 09 яну 2024, 20:37 от Inna5

# 683
  • София
Аз пусках в 12гс, искаха минимум 3%, при мен фракцията беше 15%. Като ходих за коментар на БХС резултатите при специалиста в кабинета ми каза, че това е много висока фракция и не коментира повече междинния риск за Даун.

# 684
Здравейте момичета, искам да ви попитам какъв процент фетална фракция са изолирали при вас и дали "нормата" е еднаква за всички лаборатории. Аз правих най-разширения пакет на CellGenetics в 11+3г.с , резултатът е негавитевен, феталната фракция е 3%. Още веднаги питах, бяха категорични, че ако не е достатъчно, щяли да повторят пробата.
Сега обаче получих лош резултат от БХС и то от кръвните показатели и ми се покачи риска за Даун на 1:124, според феталния морфолог тези 3% от НИПТ са много гранична стойност, трябвало да са поне 4% и сега може да се наложи инвазивен тест, въпреки че на ехографа не се видя нищо подозрително и всичко беше в норма. Казва да изчакаме до 17г.с за следващата морфология и тогава да преценим, това са още почти 3 седмици, не знам какво да правя...
Здравейте,при мен феталната фракция е била 12%. Аз правих Вижън тест,като пробата беше взета точно в 11 седмица ако има значение

# 685
Моето беше 7% , сега се замислям добре ли е. На Vision.

# 686
# 687
Моето беше 7% , сега се замислям добре ли е. На Vision.

Според лекаря от 4% нагоре може да се разчита. Надявам се да не съм те притеснила, както и останалите. Аз бях чела преди теста, че 5% е супер резултат, какво остава за повече. Но при мен явно е буквално на границата на минимума. Мисля утре  да им звънна на CellGenetics и да разкажа за случая, да видя какво ще кажат и ще споделя.

# 688
Не, няма проблем. Много жалко, че така се е получило. Предполагам, че те ще си стоят зад резултата, щом са поели отговорността да го направят с такава фракция. Дано е фалшива тревога, но осъзнавам колко е объркващо и стресиращо всичко това.

# 689
Чух се със CellGenetics, бяха категорични, че 3% е напълно достатъчно, за да се издаде резултат заради самата висока специфика на изследването. Преди е било наистина 4%, но е променено, заради прецизиране на самия метод на тестване, най-общо казано с прости думи, не ги цитирам с точните термини. Нямало значение дали е 3, 4 или 5 % по отношение на резултата. Имали са наскоро същия случай, момичето е искало след месец да си повтори пробата за нейна сметка, но от лабораторията в САЩ са казали, че е напълно безпредметно и резултатът ще е същия. Наистина за издаването на резултат са нужни 3%, под тази стойност връщат за повторна проба, питах и ми го потвърдиха.

Не знам дали е за тази тема, но все пак да споделя, днес звъннах на телефона на Националната генетична лаборатория, за да търся консултация. Вдигна ми проф. Савов, който е ръководителят на катедрата. Хора, просто съм възхитена от този човек, каза изпратете ми на мейла резултатите от БХС и ми се обади след 15мин от личния си телефон и коментираме супер подобно резултатите, отговори изчерпателно на всичките ми въпроси. Като цяло и той е на мнение, че след като няма ехографски данни за отклонение и особено след като съм правила НИПТ теста, няма място за притеснение. Каза, че е на разположение винаги за въпроси. И това цялото нещо напълно безплатно, аз още не мога да повярвам. Пиша го, ако все пак на някой се наложи, да знае, че има такава възможност.
Благодаря много и на вас за отговорите и подкрепата!

Общи условия

Активация на акаунт