Баница – как я правите?

• 273 261
  • 447
  •   1
Отговори
# 195
БАНИЦА С МАЙОНЕЗА

Продукти:
1 пакет кори "Фамилия"или"Белла";
2 яйца;
1 1/2 ч.ч газирана вода;
сирене 300-350 гр.;
1 майонеза;
брашно.

Вземат се по 3 листа и се намазват с мазнина между тах.Слага се сиренето върху най- горния лист.Навиват се на руло.Нарязва се на парчета 5-6 см.Така се процедира с останалите кори.!Всяко парче се овалва в брашно.Майонезата се разбива с яйцата и газираната вода и се заливат парчетата подредени в намазана тава.!Слага се тавата в студена фурна и тогава се включва да се пече.

# 196
Благодаря на Morena за прекрасната рецепта  Heart Eyes  bouquet Ето как стана моята, освен, че е адски вкусна  Crazy

http://images26.snimka.bg/005906647.jpg

# 197
Снощи и аз направих баницата на Морена.На всички в къщи много им хареса.Благодаря за бързата и вкусна рецепта!
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=248585&photo=2

# 198
Аз също ползвам турски кори. Наистина с турските кори става страхотна баница. Не съм ползвала от тези, които са пакетирани по 3 бр., а ползвам други кори, които се продават на килограм. Купувала ги от съботния пазар в Одрин. На този пазар на две места продават. Пакет кори съдържа 5 бр., които са достатъчни за голяма тава. Пакета струва около 2.50 лири. Когато имам възможност купувам повече и ги замразявам във фризера, като всяка кора поотделно я сгъвам и слагам в отделно. При нужда се размразяват и Ви уверявам че вкуса не им се променя при замразяването и са толкова меки и влажни, колкото сте ги сложили във фризера.

Ето как я правя аз:

За тава с диаметър около 40 см са необходими 5 бр. кори

В съд натрошавам сирене, прибавям няколко яйца, 2-3 супени лъжици кисело мляко, малко олио и 2-3 щипки сода за хляб, ако сиренето не е солено, може да се сложи и малко сол (нямам точни пропорции за продуктите - всичко слагам на око)

Взимам една кора, разгъвам я и поръсвам с няколко лъжици олио или разтопено масло (с масло става като бюрек), поръсвам от плънката и с ръце навивам кората на руло. В намазана с олио тава слагам първата кора около вътрешния края на тавата. По този начин обработвам и другите кори, като рулата се навиват отвън на вътре и се оставя по малко разстоя между тях, тъй като при печене баницата се надува и изпълва всички празнини. В средата се получава охлювче. Така наредените кори се поръсват с мазнина, ако ви е останало от плънката, може да намажете отгоре корите. Пека я в предварително загрята на 200 градуса фурна, след като се зачерви, намаляват на около 170 градуса. Пече се до готовност - при мен около 45-50 минути. След като я извадя от фурната я напръсквам със студена вода, покривам с мокра кърпа, отгоре слагам найлон и я оставям 15-20 минути да се задуши и омекне. Да ви е сладко и добър апетит!

# 199
Morena, отдавна и се каня на твоята баница, но покрай бебешоците не ми остава никакво време. Тази събота, обаче, няма да й се размине. Simple Smile

Въпреки подробното обяснение, аз пак намерих какво да попитам...
Може ли да уточниш по-точно колко е "малко олио" и "1/3-1 ч.ч пр. мляко"? За млякото предполагам е от 1/3 до цяла чаша (то и чашата на всеки е различна - аз примерно ползвам от комплекта на хлебопекарната - 240мл), но ми се вижда много голяма разликата и предполагам с различното количество ще се получи различен резултат... Кое е по-добре?
А-а, и друго се сетих - колко разтопено масло трябва да остане за поливката?
И последната ми питанка е за печенето - в загрята фурна ли се слага или не?

Извинявам се предварително за многото въпроси, ама нали искам всичко да ми е ясно, че да няма изненади. Simple Smile
 Peace

Последна редакция: чт, 02 окт 2008, 21:34 от Калинка Малинкова

# 200
  • Sofia
Калинка олиото може би е някъде към 1/4 - 1/3ч.ч.
Не е важно, че чашата ти е различна, въпроса е с една и съща да отмерваш продуктите в рецептата. Simple Smile
Та мляко аз слагам чаша по скоро. Ако сложиш по- малко, ще е по- суха баничката.
От цялото количество масло, за заливката ми остава към 30ина мл ... важно е да не е много маслото за заливане... в смисъл като полееш да не се обрзуват големи локвички.... да се попие маслото от корите, че локвичките при печенето започат да цвърчат и пръскат и дими кофти фурната.  ooooh!
Успех и дано ви хареса!
Няма за какво да се извиняваш! Hug

# 201
Моренка, благодаря ти за бързата реакция.  Hug

Относно количеството на млякото - ако е по-малко, буквално по-суха ли става, както си написала, или имаш предвид по-хрупкава?
И за печенето да доуточниш -  в загрята фурна ли се пече?  newsm78

# 202
  • Sofia
Тюххх... забравих за фурната ooooh! - не е загрята, за да има време да си поеме млякото и маслото.
В никакъв случай няма да е суха без мляко, достатъчно материал си има вътре, но пък личен опит без мляко нямам, все с него съм я правила. За да е хрупкава пък е достатъчно да не пръскаш готовата баница с вода и да не я покриваш/завиваш.  bowuu

# 203
Моята тайна в правенето на пухкава баница е,че след като наредя плънката и корите,нарязвам я още сурова и я намазвам с 1 пакет майонеза.Хубаво и навсякъде.Става страхотна.

# 204
  • Пловдив
Запис страхотни сте ще има да се уча от вас  Hug.Безцено   bouquet

# 205
Ей сега забърках на Мамица сръбската баница и за начало, в суров вид никак не изглежда добре!  Simple Smile Дано като изпечена да бива, че гладни ще сме тази вечер....  Blush

# 206
Аз я правя по следния начин:
Мажа тавата с масло.Редя по две кори, мажа с масло и наръсвам натрошено сирене.После пак кори, масло и сирене. Завършвам с кори,може да се намажат отгоре с масълце, по желание. Нарязвам я и заливам със смес от 4-5-6 яйца и газирана вода около 400-450мл.(на една бутилка от 500мл оставям около два пръста на дъното). Хубаво я завъртам да се напои навсякъде и пека на загрята фурна на около 200градуса. Когато е готова я изваждам и я обръщам на три чашки. По този начин се задушава и става много мека и пухкава.
Много често си приготвям баницата от вечерта, а на другата сутрин само заливам със сместта и пека. Peace

# 207
рецептата е от тук-http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=152273

Последна редакция: вт, 14 апр 2009, 06:37 от V & G

# 208
 Heart Eyes
ето я и моята баница,

за плънката:
1 пакет кори Фамилия
2 яйца
1 кофичка кисело мляко + 1/2 ч.лъжица сода
натрошавам  сиренето
олио за тавата

Слагам от плънката навивам по 2 кори и завивам на охлюви, поставям в намаслена тава и така докато изпълня тавата.
По принцип не слагам много мазнина.

за заливката:
1 ч.чаша прясно мляко или разделям 1/2 ч.чаша прясно мляко и 1/2 ч.чаша газирана вода
1 яйце

Заливам и оставям за малко да се напоят корите. Пече се в загрята фурна с вентилатор на 180гр. за 20-30 мин.

Последна редакция: пт, 10 окт 2008, 23:34 от ghost13

# 209
ghost13 , страхотно изглежда!  bouquet Иде ми да протегна ръка..........Копвам си рецептата.

Общи условия

Активация на акаунт