Баница – как я правите?

• 273 175
  • 447
  •   1
Отговори
# 330
Леле, kapri_z , огромни поздравления за труда ти, и най- вече че направи това, което аз не направих - да снимаш стъпка по стъпка! Баницата ти изглежда разкошна и много се радвам, че толкова много ви е харесала. Това е истинска баница, както бабите са я правили преди 100, може и преди 200 години. Вкуса наистина е много добър (ако човек правилно дозира мазнината, това май е единствената грешка, която може да се допусне)!

На твоите снимки се вижда, както стана въпрос тук, ако се скъса листа. Еми, нищо страшно няма, особено ако е в края, като се изрязват краищата дори помага.

И снимките са много красиви и чак завиждам, че не съм била там, да хапна и аз, че откога не съм имала възможност  eat

# 331
Благодаря Пина! От твоите уста , взучи повече от комплимент !  bouquet За олиото четох в коментарите и умишлено сложих "да има" , абсолютно си го пое баничката , въобще не стана мазна , както се опасявах.Имам още да уча как се дърпат кори (на снимките си личат недоиздърпаните краища) , но и това ще усъвършенствам с течение на времето.Мисля, че трябваше да е по-топло в стаята за да се дърпат по-лесно корите , че по някое време , когато се изтънят и изстинат става трудно и се късат.Но важно е желанието. За тези , които се опасяват , че е трудоемко и отнема време , държа да отбележа , че от замесването до опичането засякох по часовник 2 часа. Реално я приготвих за час и малко , заедно с дърпането - останалото време е печене и изчакване на тестото.Изобщо не и се чудете  Peace Вкуса е уникален ! Още веднъж благодаря за споделената рецепта! newsm51

# 332
Всъщност, при тия баници - дърпани, точени, не ми отива толкова време за тестото и обработката му, колкото да измия и почистя после....... Но, ако човек прави редовно, успява да си организира работата и да не разхвърля много и да не цапа.

За мазнината - хубаво е да е повечко, така се изпича добре баницата и става с тънки, хрупкави листи. След изпичането мазнината се излива, не помня дали съм го писала, но на един от двата клипа, за които са давани линкове тук доста пъти, бабата е показала как вади изпечената баница от фурната и накланя над мивката и излива излишната мазнина. Просто с по- малко мазнина не се изпича добре.

# 333
  • София
Здравейте!
Направих баницата на Морена.Много хубава баница,но се чудя дали,ако намаля прясното мляко от 1ч.ч на 1/2ч.ч ще стане малко по сухичка,че сме свикнали на по-хрупкава баница. ooooh!
Ето резултата:

# 334
капри з, моля рецептата, нещо по специфично има ли при тестото спряло др баници?
 преди седмица се опитах да дърпам но мн ми се къса6е, казаха че било заради бра6ното, но може би и заради дърпача Simple Smile

# 335
Заповядай , Пина е обяснила всичко много  хубаво  Peace

# 336
Откога се каня да си направя зелник, та днес се реших. Ето и снимчици:

# 337
  • Шоколандия
Моята баница, съжалявам, че няма да моа да проложа снимков материал, но мисля, че е лесна и става бързо и много вкусна и въздушна Simple Smile

- пакет точени кори "Фамилия"
- 4 яйца (4 са по рецепта, но аз слагам 5, защото иначе става суха)
- 1 кофичка кисело мляко
- 1 пак. бакпулвер
- 1 буца около 400-450 гр. сирене
- 1 чаша олио

Смесвам всички съставки: първо натрошавам сиренето, добавям киселото мляко с бакпулвера, яйцата и олиото. За по- бързо ги разбивам с миксера. Получава се що - годе хомогенна смес.
Редене: Сухата тава намазвам с плънката на тънък слой (* забележете, че тавата не се намаслява). Първата кора я слагам така, че краищата да останат извън тавата. Отгоре наръсвам няколко капки от сместа, като лепило, и слагам втори лист по същия начин, но този път наобратно (корите са правоъгълни и се кръстосват). След това вече започва нормалното подреждане на корите по следния начин: Нагъват се на хармоника листите като отгоре сместа се изсипва така, че да "пресича" тестяните бразди. Следващият пласт се реди отново на хармоника, само че този път се слага така, че браздите да са перпендикулярни на браздите от долния слой. По същият начин се изсипва плънка по браздите. Това редене продължава, докато не останат 2 здрави кори. След последната хармоника краищата се загръщат навътре (помните, че в началото ги оставихме извън тавата). Двете кори се слагат отгоре, но не се набръчкват, само ъглите им се прегъват навътре. С останалата плънка се залива баницата отгоре. Ако евентуално не стигне (при мен се случва често) се разрежда с малко прясно мляко (а може и да се добави от някоя от течните съставки от плънката). Трябва да се внимава да не се притиска, за да не слегне. Пече се до характерната златиста коричка, в нашата фурна отнема 40 минути на 180 градуса, но всичко зависи от фурната. 
Когато останат около 5 минути от изваждането й, се оформя следната сложна конструкция  Laughing
Обилно се намокря чиста домакинска кърпа, без да се цеди се поставя върху плот (или някаква друга повърхност)
Отгоре се нареждат захлюпени чаши или купички (за кръгла тава използвам 3) на такова разстояние, че тавата да може да се постави върху тях, без баницата да се притиска. След като я извадим от  фурната, тавата се обръща върху тази конструкция. Не се притеснявайте, баницата няма да изпада, тъй като в началото "залепихме” баницата с плънката Отгоре върху тавата се слага мокра кърпа или хавлия, като гледаме да няма място, от което баницата да може да "диша" (краищата на мократа горна кърпа се съвпадат с тези на долната). Баницата седи така, докато не изстине. Реже се на парчета и се сервира на домочадието Simple Smile.
От това, че е изстивала с главата надолу, тя остава бухнала и много шуплеста, без да се слепва и сбива Simple Smile

# 338
Честит празник, мами! Много усмивки и настроение! Laughing
Сега отностно баниците. След като ми казаха "Разбери, че не можеш да правиш баници", аз се амбицирах и обявих "фестивал на баницата". Прочетох всичко от форума и бях много заинтригувана, чудех се коя баница да направя първа.
Тъй като съпругът ми харесва суха, хрупкава баница, направих тази по рецептата на Хъни-Бъни, но с един пакет кори, останалите продукти са в същото количество, /благодаря ти, Хъни-Бъни, за рецептата/, стана хубава за любителите на хрупкавите банички.
Бях заинтригувана и от рецептата за баница с мая на  bel1070 /и на теб , bel1070, благодаря за рецептата/ - маята наистина не се усеща - баницата прилича много на бюреците от баничарницата - много интересна и вкусна. Следващият път ще я направя не в тава, а на охлюви, мисля, че ще се получи още по-добре.
И накрая баницата на Морена /благодаря, Морена, за рецептата/, не случайно е една от най-хвалените във форума - баницата стана чудесна.
Мисля да продължа с още няколко рецепти от форума, а може да опитам и дърпана баница, но не вярвам, че опитът ще е сполучлив.
Puphi, ти също ме заинтригува с твоята рецепта, ще можеш ли да направиш снимки.

# 339
Здравейте и от мен Simple Smile

И аз наскоро правих баница с точени кори препечени на сач "БИТАС" и тъй като съм възхитена съм от резултата, напоследък доста често се случва вкъщи да похапваме разни вкусотийки с такива кори.
Уникални са - някакви нови са на пазара, но нямат нищо общо с Бела, Фамилия и т.н - не се късат, плътни са - точно като домашни.
Баницата става много пухкава и ароматна. Рецептата ми е съвсем проста - плънка от 3 яйца, 1 кофичка кисело мляко и малко олио. Разрязвам корите на половина, тъй като са кръгли, намазвам с малко разтопено масло и малко от плънката и поръсвам обилно със сирене. Готовата кора завивам на руло в намаслена тавичка.
Баницата изчезва за нула време - децата много я обичат.
Пак със същите кори става и много вкусна спаначена баница, както и едно мое хрумване - банички с плънка за пица. Смесвате си
в купа кетчуп + всичко, което обикновено слагате на пица, разрязвате кората на правоъгълници и заедно с малко от плънката завивате на рулца. С малко настърган кашкавал отгоре става чудно!
Продължавам да експериментирам с тези кори и всеки път съм все по-доволна от резултата, както и всички вкъщи Simple Smile
Пробвайте ги, няма да съжалявате Simple Smile

Последна редакция: чт, 11 мар 2010, 23:08 от Sun-Shiny

# 340
дърпана -теглена баница
1кг брашно
1яйце
2с.л олио
1с.л оцет
1с.л сол
около 500мл.хладка вода
стъпка по стъпка
http://ditsan123.snimka.bg/cooking/st-pka-po-st-pka.482144.17776412
готова

# 341
  • Пазарджик/Лондон
Вчера правих много бърза и лесна баница, много се хареса у дома :

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=447977.msg14489057#msg14489057

# 342
Аелис супер е , уважавам я всякак приготвена, особенно когато е топла.  Laughing
Ето и моята, по мъничка – няма кой да яде, а кантара..............  Mr. Green

# 343
  • Пазарджик/Лондон
Dina.K , чудесно изглежда баницата ти   bouquet!

# 344
ditsan, дърпаната баница е уникална, не може да се сравни с тези с готовите кори. Майка ми прави такава баница.УЖАСНО ВКУСНА Е.

Общи условия

Активация на акаунт