🍀 КСК 2020 - July morning! 🍀

• 349 679
  • 725
  •   1
Отговори
# 150
  • Ланкър, планините Овнерог
Дъщеря ми нещо и за плащане чула/чела, за да си запазиш мястото?

# 151
Дъщеря ми нещо и за плащане чула/чела, за да си запазиш мястото?

Ще се опитам да го обясня просто.
Дъщеря ти е приета на 3то желание журналистика, но иска да се пробва да я приемат по първо или по второ желание.
За целта тя отива във факултета, в който е приета и в който се намира специалността (т.е. ако е приета журналистика - отива във Факултета по журналистика) и там подава заявление за участие във второ класиране като със заявлението трябва да си остави и оригинала на дипломата. Чрез оригинала се запазва третото желание и на второ класиране тя може да бъде приета единствено на желание 1,2 или 3.

Относно плащане - това се практикува, когато се чакат класирания в няколко университети - най-често са СУ/МУ или ТУ/СУ.
Класиранията в СУ са доста рано/бяха (тази година не съм гледала дали се застъпват сроковете).
    Пример: Приемат дъщеря ти медицина на СУ на първо класиране, тя обаче чака да види в МУ дали ще я приемат. За да не си изгуби мястото:
1) Ако е приета по първо желание медицина, тя е длъжна или да се откаже от мястото, или да запише. Записването става чрез внасяне на семестриалната такса.
Чака класирането в МУ - ако я приемат там, може от СУ да си изтегли документите като връщат 80% от внесената такса.
2) Ако е приета медицина не по първо желание, а по 2,3,4,5 - важи процедурата, която съм описала по-горе с оставянето на дипломата във Факултета.

# 152
  • Пловдив
ТУ връща цялата такса, доколкото разбрах от прочетеното.
Задържането на 20% си е чист рекет. Това са немалко пари, които ще приберат срещу нищо.

# 153
  • Ланкър, планините Овнерог
Благодаря много, изясни ми се. Общо взето, като след 7клас е.

# 154
Дъщеря ти е приета на 3то желание журналистика, но иска да се пробва да я приемат по първо или по второ желание.
За целта тя отива във факултета, в който е приета и в който се намира специалността (т.е. ако е приета журналистика - отива във Факултета по журналистика) и там подава заявление за участие във второ класиране като със заявлението трябва да си остави и оригинала на дипломата. Чрез оригинала се запазва третото желание и на второ класиране тя може да бъде приета единствено на желание 1,2 или 3.

https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_obrazovate … ndidat_studentite

2. Да депозират диплома-оригинал за средно образование и да попълнят декларация за участие в следващите етапи на класиране за по-предна желана специалност.

Чл. 36. Вторият етап на класиране се извършва на 14 юли 2020 г. В него участват потвърдилите от първия етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-предна желана специалност, посочена в състезателния картон и некласираните кандидат-студенти.

Не пише изрично "запазват мястото си"?

# 155
Аз съм чувала, че ако си приет на първо желание и не се запишеш през дните, определени от СУ за записване на приетите от първо класиране, губиш мястото си. Затова остава вариантът да се запишете, т.е да заплатите таксата за първия семестър и ако ви приемат в друг по-желан университет, да се отпишете, взимайки 80% от платената вече такса в СУ. Губят се пари, но такава им е политиката. Аз разучих, защото планирам да се запиша за Арабистика през август и това разбрах от написаното. Simple Smile

# 156
Аз съм чувала, че ако си приет на първо желание и не се запишеш през дните, определени от СУ за записване на приетите от първо класиране, губиш мястото си. Затова остава вариантът да се запишете, т.е да заплатите таксата за първия семестър и ако ви приемат в друг по-желан университет, да се отпишете, взимайки 80% от платената вече такса в СУ. Губят се пари, но такава им е политиката. Аз разучих, защото планирам да се запиша за Арабистика през август и това разбрах от написаното. Simple Smile

Четвърто класиране има в средата на септември. Може тогава да се пробвате за Арабистика ако има свободни места.

# 157
Да, аз така мисля и да направя, благодаря. Heart

Проблемът при мен е, че на първо място съм писала Българска филология и съм сигурна, че ще ме приемат, защото съм с максимален бал - 24/24, а Арабистиката, която всъщност е по-желаната от мен специалност, съм писала на второ място. И там ще ме приемат, само че обърках реда на специалностите в деня, в който кандидатствах. Simple Smile Сега ми остава единствено да се моля да останат незаети места за Арабистика. Предходните години винаги са оставали свободни след трето класиране, така че се надявам и тази да е така. Още повече, че има постове в групата за КСК СУ и само около 10 души са казали, че са кандидатствали Арабистика, а местата са 28, което ме обнадеждава. Grinning

# 158
Знам, че сега за някои хора ще е несериозно, но имам супер неприятното усещане, че ще ме приемат точно там където най-малко искам. Ще видя дали изобщо има смисъл да пробвам за второ класиране, защото ако има пред мен 50 желаещи няма смисъл. Направо ще отида да се запиша тъпото книгоиздаване 🙂 А ако след това има свободни места ще мога да се пробвам за журналистиката на последното класиране :')

# 159
  • София
Момичета, съседка сутринта ми каза, че са излезли оценките от изпита в ТУ. Не е човек, на когото вярвам особено, а детето чак в късния следобед ще може да провери.
Така ли е?

# 160
Ако някой е приет по първото си желание, класирането за него приключва. Трябва да се запише в определения срок за това или се отказва от мястото си и съответно някой на второ класиране, който е продължил в класирането ще го заеме. Затова е важно човек да пише желанията си според това, което иска най-много да учи, изчисленията и всичко останало ще го свърши системата.

Излезли са оценките по математика на ТУ от 29.06.

# 161
  • Пловдив
Тая мантра се повтаря от седми клас, но все някой упражнява по- сложни схеми,  отколкото може да разтълкува.

# 162
А ако след това има свободни места ще мога да се пробвам за журналистиката на последното класиране :')

Иси, не искам да те разочаровам, но винаги, поне откакто следя новините на СУ /може би от 3 години насам/, местата за Журналистиката се запълват още след второто класиране. Просто бройките, определени от университета, са твърде малко и твърде недостатъчни, поне по мое мнение. 28 момичета са твърде малко, което прави приемът и съответно борбата за местата доста по-трудни. Аз в групите за КСК видях, че доста хора са кандидатствали Журналистика, което не е новост - традиционно специалността се радва на широк интерес сред младите хора. Затова смятам, че щеше да е по-добре, ако бяха увеличили местата. Несериозно е в най-големия университет да се приемат толкова малко души в една такава специалност, а същевременно местата за специалностите, в които почти никой не кандидатства, да си стоят запазени - също толкова многобройни, колкото и преди.

Пожелавам ти успех, ще ти стискам палци! Heart Между другото, не си ли се замисляла да кандидатстваш Българска филология и после една магистратура Журналистика - това според мен е доста добра и в повечето случаи печеливша комбинация, защото учейки Българска филология, ти се научаваш на добър изказ, на грамотност, които никога не са излишни, още повече за журналистическата професия?

# 163
  • София
Благодаря. Значи ще чакам до довечера. 😟

Тази година приемът в СУ е различен. Не се облягайте много-много не статистиката.
Всеки, който е подал заявление, може са е посочил Журналистика, дори и да няма намерение са я записва.

# 164
Тази година голямата простотия стана с кандидатстването за Право и Журналистика... И може да има над 300 места за правото, да се влиза само с матурата по БЕЛ, но за журналистиката 28 места и да се влиза със всички възможни матури... :')
И така може 50 човека които и идея ди нямат какво искат ей така за кеф да напишат журналистика, а тези които наистина желаят журналистика да седят в смотаните специалности...

Общи условия

Активация на акаунт