Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 10

• 41 230
  • 763
  •   1
Отговори
# 165
Вики, май си права.
Макар, че при мен се оказва, че проблема е още от юношеството, когато се е натрупвала костната маса.
Тези които ходите при Несторова, със остеопороза ли сте, и каква ви е терапията?
На мен ми предлагат инжекции Пролия или Бонвива, а чета и ми казват, че са много гадни и с много странични ефекти, и направо не зная какво да правя.

# 166
Lemy, свеки си слага Пролия 5-6 години вече, но тя е с проблем с щитовидната и пие хормон. Тя самата не усеща странични ефекти, но и като ходи на прегледи няма промяна. Освен това да е ефекта. А на кг е 38-40кг. Много е дребничка.Някой ѝ казал на скоро че ще я удари в зъбите и тя като се уплаши и реши да не слага повече. Та януари ще ходи да се проверява и ще разбере на къде е, след като е спряла инжекцията. Била доста болезнена вика. Нещо се слагала по специфичен начин....

# 167
  • София
Свекърва ми от доста години слага Пролия 2 пъти годишно.Странични ефекти не е усетила.На снимките се вижда положителен ефект върху остеопорозата от ижекциите(според докторите).

# 168
Да, тази подробност колко време трябва да се слага, не ми я споменаха лекарите а научавам от познати. Аз мислех че ще се сложи един два пъти и хайде готово.
До живот ли се слагат тези инжекции, колко време, имате ли представа?
Вики, свекърва ти в БГ ли е или при теб?

# 169
  • тук и там
А,тъкмо днес спрях лекарствата,само Милгама пия вече.Сковах се преди 10 дни,голям зор изкарах.Прищипах нерв,адски болки и се сковах,не мода да стана..Случва ми се през няколко години-последно преди 2-3 години пак се бях сковала. Необратим процес,ходих тогава на ЯМР,казаха -няма оправяне,дегеретивни промени и това е..Но естествено-със всяка година става по-зле. Ще отивам на невролог(едва от вчера мога да излизам вече и да ходя изправена),после и евентуално на кинези терапия ,ако препоръча. Цикълът ми юли така и не дойде,щях да ходя на АГ...ама се сковах и не стигнах. Сега ги почвам един по един лекарите..Та с тези проблеми,само остеопороза ми липсва..

# 170
Кайсийке, физиотерапия също е добре, само невролога да каже след колко време да отидеш, и упражнения, да ти покаже там кинезитерапевта.

# 171
Към физиотерапията добавям минерални бани - там ти правят разни процедури (зависят от заболяването). Майка ми ходи февруари на такива на Овча могила и там само процедури и почивка. Като се върна, каза че от години не е била така добре, да не изпитва болка. Тя има дискова херния и шипове ...

# 172
Въпрос. Извинете ако звучи смешно но не знам кого да питам. Има ли дами, на които отклоненията в хормоналната картина около цикъл причиняват резки промени в кръвното ( ту високо, ту ниско) и проблеми със сърцето ( при мен прескачане или както каза личната - мъждене). Три дена бях много зле. Днес сякаш нищи не се беше случвало. Така или иначе ще ходя на кардиолог, за кръвното знам че ме чака хипертонията , но това за сърдечното мъждене (екстрасистоли каквото и да значи) много ме зачуди. Личната ми е пуснала куп изследвания вкл хормони явно за щитовидната.

# 173
_re_ge, аз съм така, оплаква се преди. Около цикъл и дните за Ову, имам екстрасистоли /прескачане на сърцето... Има такива, които ги хваща апарата ми за кръвно, а аз не ги усещам(моя е Микролайф и лови аритмия). А другите, които усещам е все едно ме рита кон-чак ми спира въздуха, а странно тях апарата не ги отчита. Понякога са единични, понякога 2,3 наведнъж. Едните били над камерни, другите забравих... Преди много ме плашех и правех ПА. Другото интересно е че около 10 ден от цикъла(когато трябва да се вдигат хормоните) получавам внезапно пулс около и над 100 и леко се вдига кръвното. На изследванията нищо интересно-Лх 8,Фсх 9...Но аз знам, че е от хормоните. На 45 съм и тая простотия почна миналото лято, демек на 44.Цикъл все още всеки месец, но току на 20 дни, на 28,на 24 изобщо както реши.... А години наред точно на 24 ден, че и часа горе долу знаех🤣🤣🤣

# 174
И сестра ми е така. На 47 години е. Каза, че нарочно е направила изследване преди цикъл, когато ѝ е било зле и  всички хормони се били побъркали.

# 175
Lemy в Бг е свеки. Но аз тук четох че за хора с проблеми с щитовидната приема е по-дълъг. Но доктор преценял. Ако на някой без проблеми се слага 5 години, на тези с проблеми на щитовидната се поставяла 7-8. Тук много я рекламират тая пролия по медиите. Иначе на нея никой нищо не ѝ казва. Да слага там. Колко дълго не се знае. Сега се паникьосала да не ѝ опадат зъбите и се чуди какво да прави.

# 176
Здравейте. Не съм писала досега в темата. На 45 години съм. Не съм имала досега някакви особени проблеми с цикъла си, а сега от 2-3 месеца ми се появиха. Сигурно съм за тази група и се записвам да чета. Вече два пъти ми идва между циклите. Значи и аз тук. Геникологът ми е малко тежка гемия (Христамян, живеещите в Пловдив го знаят) и каза първия път, че това е нормално. След като ме попита на колко години съм. Но сега пак ми се случи. Пак трябва да му звъня. За съжаление чакането при него е много голямо и часът ми е чак за началото на януари.
Много ме е страх да нямам нещо друго, някаква лоша болест. Не че не се интересувам от възрастовата промяна, но повече се страхувам от друго.
Скрит текст:
Майка ми навремето имаше рак и аз... просто си живея с тази мисъл вече 20 години.

Инак зачетох малко тази тема, както и по-старите ѝ издания. Интересни неща пиете. И аз искам да пия нещо. Пия от няколко години профилактично само телешки колаген и рибено масло понякога като превенция за костите. Нищо друго. А! и див ямс. Бях чела, че е хубаво да се пие когато жената мине 40 години. Може би е глупост, не знам... така като гледам тук говорите за някакви съвсем други неща.

# 177
То ние пием, но май повечето всеки на сама глава. Вечерна иглика пия аз. Уж баланс на хормоните. Разни други витамини превъртам от време на време. Б12 вземам в момента, че ми е ниско. Но аз съм от млада така. Така че не е нещо от скоро.

# 178
Защо ме търсиш, на мен ми идваше по два пъти в месеца преди да ме диагностицират с хипертиреоидизъм. Ако искаш, пусни едно TSH ей така колкото да отметнеш тази вероятност.

# 179
А аз ще дам съвет да си запишеш час за друг лекар и да се прегледаш сега, пък януари месец при твоя си лекар на по- обстоен преглед.

Общи условия

Активация на акаунт