Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 10

• 41 235
  • 763
  •   1
Отговори
# 180
Вики, и аз не зная. Миналата година питах и за инжекциите всеки доктор при който бях отишла - ортопед, гинеколог, неврохирург и други. Мъжете казваха-слагай, жените-пробвай с нещо друго или изчакай.
Една позната и тя като мен се чудеше, пита разпитва по разни групи във Фейсбук, и накрая се отказа, поне засега.

# 181
Аз пък не мога да си обесня как хем се изписват тия инжекции да ти увеличат плътността на костите, хем в същото време изтъняват костите от тях. Няма кой да обясни.

# 182
  • София
На 47 г. съм и ще ме побъркат кистите на гърдите, които ми се образуват през няколко месеца. Първите няколко се повляха от мазане с Прогестогел и изчезнаха, но последните 2 не можеха и им правиха пункция. Бяха бая големи, като орехчета и ми беше дискомфортно.
За кой ли път го питам д-р Василев да пия ли нещо за този хормонален дисбаланс, който ги причинявал, и ми казва недей, нито иглики, нито нищо. А тук чета, че повечето пиете на своя глава разни такива и се чудя дали да не си изпиша и аз сама нещо, но не смея засега.
Та с две думи някой да е намерил решение на честата поява на кисти в гърдите?

# 183
От приятелка знам, че с напредване на годините кистите изчезват.

# 184
  • София
И докторът каза, че ще спрат да се появяват като ми спре цикълът и т.н., но до тогава май има време, засега е редовен и нямам други симптоми на приближаваща менопауза.

# 185
При всички положения не предприемай някакви самоволни самолечения. Дори доктор не може да гарантира кой препарат как ще се отрази конкретно на твоя организъм. Хормоните са нож в две остриета - дадено лекарство може да помогне на кистите, но да доведе до други смущения.
Аз имам операция на фиброаденом (2009 г.), оттогава няма нови образувания. Налага се да пия разни препарати за яйчниците (без особен резултат), като гинеколожката има едно наум за гърдите и съобразява какво да ми изпише.

# 186
Аз имам кисти на гърдите, на 50 съм, с общо взето редовен цикъл. Следят ги в мамо клиника в Западна Европа. Препоръката е да не предприемам нищо, смятат се за естествен резултат от пременопаузата. Големите ги оправят с пункция. Казаха ми, че след настъпване на менопаузата ще спрат да се появяват. Единственият съвет на този етап е да внимавам с храненето и движението, щото напълняването било най-сериозният проблем на тая възраст.

# 187
Като казахме напълняване...Това напълняване дори и при спортуващи ли настъпва? От всичко прочетено до сега къде ли не, останах с такова впечатление, че всеки напълнява без значение какво прави и как живее...Иначе злоупотреба с въглехидрати ясно че ще се отрази на всеки, даже и без менопауза. И да е слаб някой на младини и да не ги е усещал, сметката се плаща по-късно със сигурност. Както и от не ядене или оскъдно хранене. Даже май така се качва още повече. Но ми е интересно при едно балансирано хранене дали пак тялото ще пожелае да трупа...

# 188
Ми не знам как е при всички,  аз не напълнявам. В момента чистя мазнини, щото покрай локдауна и работата от къши имам повече време за спорт и да си приготвям храна. Разликата отпреди е, че сега става по-бавно.

# 189
  • София
По мои наблюдения не всички качват кг, но почти. Вероятно тези с балансираното хранене, без сладко и вх, успяват. Аз хапвам доста сладко и нормално качих 4-5 кг след 40 г. В опит да ги лекувам сама кистите, минах на периодично гладуване от 2 месеца и свалих качените кг, но ще видим дали ще успея да го продължа.

# 190
Като казахме напълняване...Това напълняване дори и при спортуващи ли настъпва? От всичко прочетено до сега къде ли не, останах с такова впечатление, че всеки напълнява без значение какво прави и как живее...Иначе злоупотреба с въглехидрати ясно че ще се отрази на всеки, даже и без менопауза. И да е слаб някой на младини и да не ги е усещал, сметката се плаща по-късно със сигурност. Както и от не ядене или оскъдно хранене. Даже май така се качва още повече. Но ми е интересно при едно балансирано хранене дали пак тялото ще пожелае да трупа...

Метаболизмът се забавя, хормоналните нива се променят, ако не се промени начинът на хранене и движение, е логично да се стигне до напълняване.
Аз поддържам едни и същи килограми в последните 15 години, които варират до + 2-3 само когато имам изявени хормонални смущения (в постоянен дисбаланс съм, но има периоди, когато е по-явен). Проблемът е, че дори 2 кг отгоре са ми много, а в такива периоди, ако ще и гладна да стоя, пак качвам и по никакъв начин не мога да противодействам. Спортувам всеки ден от 6 години насам, но вкъщи - със собствено тегло и леки тежести.

# 191
AniCat, на мен кисти по гърдите започнаха да ми излизат, от както се разбута щитовидната. Чат пат пунктират някоя по-голяма, последно миналата седмица източихме една.
На мен Гаврилов също ми е казал нищо да не пия.
Вики, имам познати които не са мръднали на килограми. Де тоз късмет.

# 192
  • София
И аз имам познати, които отслабнаха със спорт и диета. Аз не съм от спортистите. И диети не мога да спазвам.

# 193
https://youtu.be/ZFhTay-ep2k

Прав е доктора, но хич не ме успокоява този факт 🤪
Та доколкото разбирам, намаления естроген води до натрупване на мазнини около кръста,талия, и така тялото само си го възпроизвежда от мазнинките.
Други руски лекари, които съм слушала, препоръчват хормонозаместителна терапия и тогава килограмите се нормализират.
Само че, хормоналната терапия трябва да е от много грамотни лекари, които за съжаление трудно се намират.

# 194
Lemy, то и аз не съм мръднала на кг. КОнтролирам ги когато каквото ми трябва. За сега. Аз лятото предпочитам да кача малко, зимата да изчистя. Въпроса и моята лична чуденка е дали в един момент тялото ще реши да си прави каквото иска и моите методи ще са извън контрол в някакъв момент.

Общи условия

Активация на акаунт