Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 10

• 41 286
  • 763
  •   1
Отговори
# 285
  • Sofia
Дали може да се дава на възрастна жена/77/,за енергия?

# 286
......

Въпросната мака, която коментирате, пише, че повишава енергията - има ли сходно действие с кафето и изобщо как се приема?
Аз кафе не пия и дори след само половин чаша кола, изпита през деня, после не мога да спя. По принцип не мога да спя, а подобни стимуланти засилват ефекта.

Мака има естрогеноподобно действие. Преди я приемах повече от година на капсули. В определен момент се замислих, че в "нашата възраст обикновено естрогенът преобладва над прогестерона" и реших, че това не е добър вариант, защото сигурно повлиява отрицателно на и без това нарушеното равновесие в полза на естрогена. Иначе да, зарежда с енергия.

Много благодаря за отговора.
Значи ще пропусна. Цял живот съм с нисък прогестерон, а и естрогенът стимулира въпросните фиброаденоми. За енергийното действие също имам резерви. Явно не е моето нещо.

# 287
Ето ми нов проблем, освен почти постоянните болки(чуствам едно ровене в корема, сякаш съм все с ПМС) на 14 имах нещо като цикъл, това беше и датата , и вчера пак кървене. Пия витекс, малко го бях забравила. Дано да не е нещо страшно ,докато стигна до преглед,

# 288
Съжалявам, ако въпросът ми е смешен, но как може с изследване да се проверят нивата на естроген и прогестерон? Какви изследвания се правят?
Скрит текст:
  Никакви проблеми нямам с цикъла (ако съм като жените в рода ми- засега съм- скоро няма и да имам), но много ме мъчат вече излишните кг и ми се иска да проверя дали пък неотслабването, въпреки режим, няма някаква връзка с женските хормони...А имам доста излишни кг, не е като да си въобразявам...Имам ИР, лека хипофункция и дефицит на желязо (хемоглобин в долната част на границите, но доста нисък феритин, желязото също е в минимума на референтните стойности). Приемам Глюкофаж XR 2000 мг (макс доза е това), хормон за ЩЗ 50 мкг дневно.

# 289
  • София-Младост
Съжалявам, ако въпросът ми е смешен, но как може с изследване да се проверят нивата на естроген и прогестерон? Какви изследвания се правят?
Венозна кръв и изследване за двата хормона.

# 290
Долче, провери и нивата на д3. Някъде четох, че при ниски стойности няма да има отслабване.

# 291
Доколкото знам, половите хормони се изследват на 3-5 ден от МЦ? А точно така ли трябва да кажа в лаборатируята- че искам да изследвам естроген и прогестерон (така ли фигурират в изследванията)?
Мариат, да, от година не съм изследвала вит. Д и трябва и него да изследвам. Но тогава беше около 36 и предполагам, че трябва да съм го качила до по-прилично ниво вече (приемам го на капки).

# 292
Dolce, естрогена на третия, но за прогестерона имаше друга схема, колко дни след овулация... май 7, остава и да разбереш кога овулираш 😸

# 293
Оф, значи няма как да стане само с едно боцкане... Confused Горе-долу си усещам овулацията, ако някой знае точна схема, моля, да сподели! Flowers Hibiscus От половите хормони някой друг влияе ли по-специално на кг?

# 294
  • София
5-7 дни след овулация, после започва да спада и не е много ориентиращо.

# 295
Полови хормони на 3 ден от МЦ
LH   Лутеинизиращ хормон
FSH Фоликулостимулиращ хормон
E2   Естрадиол

Прогестерон  -   на 7 ден след доказана овулация
с фоликулометрия /ФМ/или с тестове за овулация, плюс измерване на базалната температура
(тълкува се по-точно, ако се изследва заедно с Е2)
От първа страница на темата за хормоните, ако искаш питай и Денис:
https://m.bg-mamma.com/?topic=1236234

# 296
То било сложно Flushed Е2 Естрадиол е естроген, така ли? Само естроген дали ще даде някаква представа как стоят нещата? Ще погледна и в другата тема, мерси!

# 297
  • София-Младост
Прогестерон  -   на 7 ден след доказана овулация

Моя АГ все ме пращаше на 21 ден от МЦ да го тествам.

# 298
ох, и аз се чудя с тези хормони. то да си направиш изследване - ок. но после трябва някой да ги разчете! ако АГ-то не желае или не умее ... пък и онези на житовидната се намесват - за тях пък ендокринолог, въобще сложна ... АГ-то и ендокринолога като кажат различни неща ... знаете ли АГ-ендокринолог който да назначи и разчете изследването на половите и другите хормони? Добър специалист в София или Плевен?

# 299
При мен всъщност на 7-ми ден след овулация и на 21-ви ден от МЦ са почти едно и също нещо.
Да, разчитането на хормоните е другото нещо Grinning Някой път референтните стойности варират толкова, че... Close

Общи условия

Активация на акаунт