Изгубено обикновено писмо ,,безследно изчезнало''

• 6 292
  • 127
  •   1
Отговори
# 90
По закон сме безотговорни -  чл.22 от Общите условия...
Ти сериозно ли не правиш разлика между отказ от отговорност (22), (17)защита на лични данни и противозаконно транспортиране на опасни /незаконни вещества?
Дотука виждам, че разлика между закон и правилник не правиш.  
И да, да наричаш някого крадец, без да имаш доказателства, е клевета - за справка НК.

# 91
  • Куциндрел
Не знам за какво точно спорите, като си наместите тезите предлагам да дадете нов правилник на БП.

# 92
17. БП няма право:
а) да присвоява пощенски пратки;- ама може, защото: т.22
б) да отваря пощенски пратки освен в случаите по чл. 93 от ЗПУ, когато има достатъчно
основание да се смята, че приета пощенска пратка съдържа забранени предмети или вещества, по чл. 90
и чл. 91от ЗПУ;
в) да взема съдържанието на отворени пощенски пратки (пратки с нарушена опаковка); - ама може, защото: т.22
г) да предава пощенски пратки на трети лица, с цел да узнаят тяхното съдържание, освен в
случаите по чл.93 от ЗПУ, когато има достатъчно основание да се смята, че приетата пощенска пратка
съдържа забранени предмети или вещества по чл. 90 и чл. 91от ЗПУ; - ама може, защото: т.22, освен в случаите по чл.93 от ЗПУ
д) да предоставя справки или информация на трети лица за пощенските пратки и за
съдържанието им и за паричните преводи, освен на подателя и получателя или на упълномощени от тях
лица, както и на съответните органи и в случаите, предвидени със закон;  - ама може, защото: т.22, освен при наличието на посочените условия
е) да информира когото и да било, освен органите в случаите, определени със закон, за
пощенския трафик между отделни лица; ама може, защото: т.22, освен при наличието на посочените условия
ж) да приема пощенски паричен превод без подателя да е идентифициран по ЕГН/ЛНЧ/ЕИК. - това няма как да стане по дрг начин, затова не може да се позове на т.22
  Съвсем сериозна съм, защото тези изисквания практически се опират на съвестта на служителя, нищо друго. Той не носи наказателна отговорност за обикновено писмо от 62 стотинки, каквото иска, това ще го прави. Може да го занесе в срок, може да го прибере и занесе след време, когато има поне още няколко обикновени писма за този адрес, може да го изхвърли, прибере... И нищо не може да се докаже. Освен, че писмото е пуснато някога някъде. Ако са налице упоменатите в някои подточки условия, процедурата е друга. Ей на, германец не доставял цяла година пратки, българите да не са по-различни?

# 93
Той не носи наказателна отговорност за обикновено писмо от 62 стотинки, каквото иска, това ще го прави. Може да го занесе в срок, може да го прибере и занесе след време, когато има поне още няколко обикновени писма за този адрес, може да го изхвърли, прибере... И нищо не може да се докаже. Освен, че писмото е пуснато някога някъде.

Именно, тази услуга е такава. Хората отдавна са го приели, само някой се инати и иска на цената на боза да му сипят Бейлис. Ми не става. Ако нямаше желаещи за точно такъв тип услуга БП да са фалирали. А ако не са, значи това е тяхната ниша - евтино и ненадеждно. Няма лошо, че са си намерили ниша.

# 94
  • Куциндрел
БП не са ли субсидирани от държавата, за да са им толкова ниски цените?
Доста хора ги ползват, особено за пратки в чужбина.

# 95
Не мисля, че са субсидирани. Просто заплатите на служителите са ниски и печалбата е по-сдържана, за разлика от куриерите. Нормално ли е за някаква дреболия да ти искат 4 лв за куриер? Че напоследък да стават нагли и да таксуват и SMS-ите отделно, да не се прекарат.

# 96
  • Куциндрел
Аз пък мисля, че са, защото държавата притежава дял от тях. БП също имат смси:grinning: но само за препоръчаните пратки.
Нямат обаче свой транспорт до чужбина и разчитат на разните полети до различни страни. Това го разбрах като 2 месеца бяха спрели доставките в чужбина, заради извънредното положение.
Опитват се да се модернизират, до скоро нямаха комп. система с ИДта и вместо касов бон с пълна информация, издаваха бележка от матричен принтер + касов бон. Там заплатите са ниски и за това повечето работещи са преди песния или песнионери.
Утре пак имам ходене при тях, ще пращам 1 пратка за България и 1 за чужбина, разбира се препоръчани. Grinning

# 97
Цитат
Именно, тази услуга е такава. Хората отдавна са го приели, само някой се инати и иска на цената на боза да му сипят Бейлис. Ми не става. Ако нямаше желаещи за точно такъв тип услуга БП да са фалирали. А ако не са, значи това е тяхната ниша - евтино и ненадеждно. Няма лошо, че са си намерили ниша.

Права си, Черна станция, но едва ли са на загуба с тази услуга. Само че това е предпоставка за допълнително изкарани пари ей тъй без нищо. Приема писъмцата, издава бонче като на Мама Ру, писъмцето заминава в коша, а служителят си прибира стотинките. Днес две лечета, утре три... Ко му е, той не носи отговорност. И това не е от сега. Още преди малко повече от 30 години съм им сърбала тия попари. Отваряни и пак затваряни писъмца от руски и немски другарчета с липсващи вътре неща. Така че права си, но не е правилно.

# 98
Някои неща стават от некадърност и незаинтересуваност на ръковоството, но понякога има и по-други причини да не се прави опит за развитие. Примерно частната конкуренция "черпи" директора за да не се обърка да подобри БП и да им подбие бизнеса. Какво значи нямат свой транспорт до чужбина - много ясно, че ще нямат. Това че Спиди и Еконт имат транспорт до Гърция и Румъния значи ли, че може да пратиш пратка до ЮАР и собствен транспорт на куриера ще отиде до там? Няма естествено. Български Пощи си е много свястна фирма, но за съжаление лека полека я унищожават или дебнат някой да я приватизира. Ако пуснат по един бус да разкарва колети до врата из градовете и да прибират пратки от фирми, много бързо ще стресират частните куриери. Само че директора какво го топли да си усложнява живота - заплатата върви и така, министърът и той не иска да се кара с разни заможни приятели.

# 99
  • Куциндрел
БП имат такава услуга с бус от врата до врата.Grinning Казва се БулПост.
Не знам за вас, но аз често им пиша на мейл и винаги ми отговарят бързо и гледат да са полезни. От няколко години искам да пусна жалба за нашия клон, но накрая винаги им прощавам на бабите там. Но забелязвам, че и там има лека промяна към по-добро. Такива епични скандали съм имала в клона, че на улицата като ме видят служителите ме поздравяват. В друг, съседен клон, нямам абсолютно никакви проблеми със служителите.

# 100
За мен най-неприятното деградиране на БП е откъм пощальони. Откак масово се заключват входовете на блоковете, пощальоните се омързеливиха. Хем пратките им са 50 пъти по-малко спрямо 1990 примерно. Стигат до даден адрес, входната врата е видимо отворена - има да остави 3 писма, но не си прави труда да ги пусне в съответните кутии, а ги оставя в общата. За по-лесно. Според мен губенето на пратки става най-вече в крайния пощенски клон или по трасето до адрес. А това е специфично за дадени райони. Ако служителите в конкретния град или квартал са свестни, БП си работи съвсем прилично.

# 101
Тея, не могат да се пуснат стотинките в джоба, защото се отчитат и продажбите на марки, и бележката, описваща приетото писмо. Иначе нищо не пречи съдържанието на писмото да се присвои, но не и стотинките за него - те отиват в касата и се отчитат. Нали иначе няма да й излезе касата? Но когато се пуска на гише служителката знае какво има вътре и би могла в последствие да присвои съдържанието като знае, че писмото е непроследимо. Както разбира се и приемащ служител може да вземе и да отвори писмо. Може да падне някъде и никой да не се наведе да го вдигне, защото е непроследимо...
Миналата година дъщеря ми си пишеше с едно софиянче. Разменяме няколко писма и пращам обикновена поща поредното. 10 или повече дни е било нужно на клетото писъмце да стигне от Централна поща София до клона в Люлин!

# 102
Е какви са тия ценни предмети изпратени в писмо и то обикновено? Някой твърде смело е решил да пести стотинки от препоръчано писмо. А ако в плика има само листи, отварянето му не е нужно и спокойно може да остане неизвестно. Ако сложиш 50лв загънати в непрозрачна хартия в плик, шансът по БП да пристигнат до получателя е доста голям. Ако е нещо обемно е друг въпрос, но си има колети за тая цел.

# 103
Ценно е относително понятие. За дете, което си чака стикер или магнитче за колекцията писмото е ценно. Аз това изпращам и получавам по пощата - карти, стикери, магнитчета от детски колекции. Е, този път не ги получих двата стикера и добре, че успях да ги намеря от друго място, ама е неприятно. Ценна ми беше и преди години неполечената собственоръчно правена картичка за Нова година от малкия ми племенник. Нулева стойност за всеки друг, но безценно за детето и получателя.
Едва ли някой слага пари или злато в плика. Още 80-те години го имаше това, да не се пращат пари в плик по бг пощи, защото ги осветявали и присвоявали. Може и грански легенди да са , но си битуваше това предупреждение, както и пощите признаваха, че не носят отговорност в тези случаи.

# 104
Е, то през 1980-те нямаше никакви алтернативи, а и пощаджиите бяха жадни за каквито и да е придобивки.

Общи условия

Активация на акаунт