Образователен Говорилник - Виртуално бистро, Том VI

• 17 960
  • 740
  •   1
Отговори
# 270
Боже, какви таланти сте, наистина нямам думи!
Лейди, адмирации! Страхотно е!
Просто истински, завършени писателки!
Амели, и твоето е страхотно, всички са имали по-нестандартни преживявания, но никой не може да ги опише така и твоето си е литература!

С такива творби наистина можете да спечелите Европейската награда за литература, според мен са по-хубави от тези на Калин Терзийски, който я спечели. Пишете и давайте и още от това.

# 271
  • София
Благодаря, Амели и Мецане Simple Smile Чак толкова хубаво не е, но той зорът преди час какво ли не прави Joy На мен, ей това най-много ми харесваше на образованието едно време - човек можеше да си насвятка домашното набързо в междучасието, ако е забравил. А сега какви са тези домашни дето им ги дават, ве? Отнемат поне по половин ден Joy

# 272
Сега мани, мани, пишат, бришат по два дена и пак не знаят къде е Занзибар.

Лейди, страхотно си се справила като за през междучасието. Ама, ако може, като го включваш в сборника, да му оправиш края. Чета си, чакам нещо готино да стане и ти прааас с яйцата! Не може така, не съм съгласен!

# 273
И аз се самоцитирам: "Кошмар никога не е било." Включително и извън пандемия. На мястото, на което аз ходя /плажът е голям/ и от което именно съм постнала снимки, които заснех днес, а не съм свалила от youtube.
И къде видя  аналогия със затвор? Просто това не е моето. Не и за Гърция, не и за Европа. В дестинации като Занзибар, Бали и ние ходим по резорти, но пак скитаме много.
Какво общо имат снимките постнати днес с действителноста от преди пандемията? В момента е абсолютно празно, а и вероятно са поразредили чадърите. Поне такава е официалната заповед на правителството им. Въпреки, че като гледам не ми изглежда много разредено. Ето как е било миналото лято:

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 02:58 от Анонимен

# 274
  • София
Добро утро Hug! Ей сега изчетох постовете от снощи и си казах, че Занзибар през септември ще го бъде. С такава една положителна енергия се заредих. Пък и тукашната липса на лято взе да ми додява вече. Вчера си мислех за Градушка на Яворов и по-специално за тази строфа: "Да беше мор, да беше чума" и си казах, че щом и той смята, че има неща, по-важни от пандемията, може и така да е Wink Thinking

Лейди, прекрасно разказче - освен че пишеш хубаво, очевидно си и човек с въображение Grinning. Заповядай едно еднорогче от мен Animal Unicorn Hug

За Мецан специално - пред горното "че" не се слага запетая Blush, а фино момиче всеки знае, че се пише с едно "н". Нарочно оставих второто "н" - много исках да се включиш и не виждах как по друг начин да те накарам да пропишеш Hug.

Скрит текст:
Нико, досаден си и не ти отива на имиджа на добре образован човек със стабилен социален статус, виреещ в уау среда Confused! Мислиш ли, че не сме виждали такива плажове и не знаем за какво иде реч Joy.

Последно, не мога да разбера хората, които на всяка цена държат да покажат колко са информирани за някакви факти, когато същите нито са интересни, нито са докрай истински, нито на някой му пука за тях.

# 275
Занзибар трябва да го бъде! После ще покажеш какви плажове има😀

# 276
  • София
Ще почерпя с една снимка от любимия ни плаж с най-хубавите залези, не е в Гърция, и за съжаление това лято нямаме никакъв шанс да стигнем до него:

В Гърция любимото ни място за плажуване е един т.нар. от местните "бебешки плаж" заради плиткия бряг, който пък води до много затоплена от слънцето морска вода, на който има всичко на всичко 40на чадъра пред едно кафене  в единия край на еднокилометровия плаж. На съвсем диво не ходим, че чисти тоалетни къде? Ако, около нас под чадърите има гърци, нямаме никакви проблеми - нали не разбираме какво си говорят Simple Smile. А предпочитаме Гърция заради рибата, ние и зимата ходим дотам поне веднъж месечно, за да ядем.

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 08:04 от Sharky*

# 277
  • Отвъд алеята зад шкафа
Върнах се назад да прочета разказа на Амели, много ми хареса.
На sadlady  също. Благодаря, че допуснахте външни погледи в интимното си пространство, защото всяко творчество е вид интимност, която споделяш с другите.

За Занзибар  - не очаквайте прекрасни плажове, ако сте от страната на отлива. Общо взето се стои плътно в границата на ризорта. Аз лично не бих повторила Занзибар, не е моят тип почивка, нито място. За сметка на това два пъти повтарям Филипини, с децата все. Има го и моментът къде човек се чувства сигурен, къде знае, че може да се разходи, къде хората са толкова бедни, че всеки турист е начин за прехрана и не бива оставян на мира дори след 2 часа досаждане. Съжалявам, че не комбинирахме Занзибар с Кения/Танзания, да си осмисля това пътуване.

И аз започвам все повече да харесвам ПЧМГ. Харесва ми и това, че има няколко шанса за изпит и се взима най-високата оценка. Напливът за там ще става все по-сериозен.

# 278
  • София
Гадамер,  ние го избрахме именно защото искахме да стоим в границите на ризорта. Само един парк с маймуни сме набелязали като странична разходка. Когато ходим с децата, гледаме да седим на едно място и да не пътуваме много. Такива са едни мрънкала. Иначе за бедността и аз четох и размишлявахме, но в крайна сметка надделя любопитството да посетим това място, а първоначалната ни резервация беше за Малдивите Joy

# 279

Лейди, страхотно си се справила като за през междучасието. Ама, ако може, като го включваш в сборника, да му оправиш края. Чета си, чакам нещо готино да стане и ти прааас с яйцата! Не може така, не съм съгласен!

А ве как, че то точно края е най-хубав, ве! Точно истинска литература, хваща те за сърцето, и е многопластово, и показва как често става в живота, и...не може да се обяснява, защото се разваля ефектът. Литературата е за това, да я четеш. Колкото и да харесваш някакво произведение, като прочетеш после Пантелей Зарев какво е казал за него, и ти идва направо да намразиш и автора, и произведението, а за матурата как го зубрихме тоя Пантелей Зарев, че иначе няма шестица. Много мразех разбори какво е искал да каже авторът! Аве той каквото е искал, го е казал, ве, и всеки може различно да го разбира, в това е очарованието на великата литература.

------------------------
Аве то било без пари, ве: "Занзибар - подранило лято, 15-23.01.2021, 7 нощувки, с водач
9 дни/ 7 нощувки в Занзибар, пансион Закуска, Закуска и вечеря или All inclusive Light

цена от: 2195 лв."

Само че като прочетох, че трябвало да се ваксинираш против жълта треска, и ми мина мерака, кой знае какви екзотични болести и чудо има, не ни стига короната, ами и това...

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 08:50 от Татко Мецан

# 280
без да дочета докрай темата стигнах до там, където се обсъжда, че Санторини не било за плаж и не мога да се сдържа да споделя колко не съм съгласна Simple Smile тук съм споделила какво видяхме ние там и как си замечтахме за поне седмица или 10 дни на същото място за изцяло лежерна плажна почивка - https://magelanci.com/forums/topic/14709-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%8 … mp;comment=392208

# 281
  • София
Колкото и да харесваш някакво произведение, като прочетеш после Пантелей Зарев какво е казал за него, и ти идва направо да намразиш и автора, и произведението, а за матурата как го зубрихме тоя Пантелей Зарев, че иначе няма шестица. Много мразех разбори какво е искал да каже авторът! Аве той каквото е искал, го е казал, ве, и
Joy Баш!

Защо Вазов е нарекъл произведението си "Немили-недраги"? (???? - ми така го е почувствал, заглавието е поетично, търсил е две думи, които да си приличат и да започват с Н, искал е да покаже колко е трудно да си популярен с непопулярни решения в тежки времена, искал е да опише тегобите на героите, знам ли). А то - само един верен отговор - назубрен литературен анализ.

Оправдана и очаквана ли е постъпката на Андрешко?

И ако по-ранима душица случайно напише, че Андрешко малко е попрекалил, като е зарязал бирника в блатото - гледай каква двойка щяха да ти зашият. А иначе аз смятам, че Андрешко е постъпил като пич, теглил му е една майна на самозабравилия се чиновник, но дали това е искал да ни каже Елин Пелин? Flushed Литературната критика навремето предполагаше Андрешко да се идеализира като бедняка със съвест, да има малко пропаганда, малко хейт Wink

# 282
Прекрасни снимки, Антеа. Аве той пясъка на Санторини на снимките черен, ве? Който е бил там, да каже така ли е наистина. Черен пясък съм виждал само на един плаж в Бургас.

А иначе аз смятам, че Андрешко е постъпил като пич, теглил му е една майна на самозабравилия се чиновник, но дали това е искал да ни каже Елин Пелин?

Когато четох за пръв път "Андрешко" като дете, си спомням, че изцяло бях на страната на Андрешко и се кефех, че така е направил на съдията, и въобще разказът ми беше много смешен. Може би втори клас да съм бил. Сега "андрешковци" се използва изцяло в отрицателен смисъл, и оня кръчмар от Царево, дето таксувал по 6 кинта за сядане на барбарон, и него го кръстиха Андрешко. Национално известен стана обаче с тези барбарони, макар че не феймъс, а ноториъс (леле, почти като ника на Нотарис:) ) ама знае ли човек дали не е и спечелил от това, нали лоша реклама няма...

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 09:08 от Татко Мецан

# 283
  • Отвъд алеята зад шкафа
Колкото и да харесваш някакво произведение, като прочетеш после Пантелей Зарев какво е казал за него, и ти идва направо да намразиш и автора, и произведението, а за матурата как го зубрихме тоя Пантелей Зарев, че иначе няма шестица. Много мразех разбори какво е искал да каже авторът! Аве той каквото е искал, го е казал, ве, и
Joy Баш!

Защо Вазов е нарекъл произведението си Немили-недраги? (???? - ми така го е почувствал, заглавието е поетично, търсил е две думи, които да си приличат и да започват с Н, искал е да покаже колко е трудно да си популярен с непопулярни решения в тежки времена, искал е да опише тегобите на героите, знам ли). А то - само един верен отговор - назубрен литературен анализ.

Оправдана и очаквана ли е постъпката на Андрешко?

И ако по-ранима душица случайно напише, че Андрешко малко е попрекалил, като е зарязал бирника в блатото - гледай каква двойка щяха да ти зашият. А иначе аз смятам, че Андрешко е постъпил като пич, теглил му е една майна на самозабравилия се чиновник, но дали това е искал да ни каже Елин Пелин? Flushed Литературната критика навремето предполагаше Андрешко да се идеализира като бедняка със съвест, да има малко пропаганда, малко хейт Wink

Вазов избира "немили-недраги" като препратка към Ботевото "На прощаване в 1868"
....
Но кълни, майко, проклинай

таз турска черна прокуда,

дето нас млади пропъди

по тази тежка чужбина -

да ходим да се скитаме

немили, клети, недраги!

Защо знам този факт ли? Защото имам седмокласничка:)))

На Санторини се намира плаж с черен пясък, който е много известен. Аз исках да отидем този септември до там, обаче хотелът, който исках, ми даде цена 4500 евро за 3 нощувки и ми се изпари желанието.

# 284
  • София
Оф, вярно, че имаше някаква такава тривиална причина. И как човек да развие теза и изложение на една гола препратка Sad Sad

Общи условия

Активация на акаунт