Образователен Говорилник - Виртуално бистро, Том VI

• 17 942
  • 740
  •   1
Отговори
# 285
  • в страната на чудесата
Говорих си сега с една дружка. Каза, че в Холандия обучават учителите за работа от септември, разделяне на потоците, по-малки класове, и пр. Никой не иска да изолира децата, не искат да затварят училищата. Как ли ще е тук...

Мецане, черен пясък има и в Поморие. Някакви железни съединения го правят, специфичен състав на скалите...

Аз лично не отивам в дестинации с над 3 вида отровни змии, тропически болести и бедност под българската. Пък нека си е екзотика. Радвам се на снимките на приятели Simple Smile Също няма сила, която да ме закара в Тайланд след като гледах фото-спомените от едни пазари.

# 286
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз да покажа най-ужасния плаж, на който съм била в живота си, в страна с доста по-висок стандарт от българския, а плажът е в класацията на топ 10 от най-яките плажове в съответната дестинация. Да видим ще познаете ли къде е:

И като стана дума за чадъри, това е пак там:

Аз не виждам смисъл от ДО през септември, защото е факт, че децата в момента са постоянно в контакт с други деца, по площадки, паркове, пижамени партита, рожденни дни, плажове...и какво ще пази това ДО?

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 09:31 от gadamer

# 287
  • в страната на чудесата
Монако?
Много ме кефи мръсната синя възглавничка на една самотна плажуваща. Като ги гледам, май не е Монако...

еее добре, близо бях. Много е гадно, да.
Simple Smile

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 09:32 от Leika_moja

# 288
  • София
Италия или Франция?

# 289
  • Отвъд алеята зад шкафа
Франция,Лазурния бряг,  втората снимка е от Ница. Не стъпвам там повече за нищо на света.

# 290
  • София

Аве то било без пари, ве: "Занзибар - подранило лято, 15-23.01.2021, 7 нощувки, с водач
9 дни/ 7 нощувки в Занзибар, пансион Закуска, Закуска и вечеря или All inclusive Light

цена от: 2195 лв."

Само че като прочетох, че трябвало да се ваксинираш против жълта треска, и ми мина мерака, кой знае какви екзотични болести и чудо има, не ни стига короната, ами и това...
За Занзибар не трябва ваксина за жълта треска. За Танзания трябва. Ние с ММ имахме де, но заради престоя ни в амазонската джунгла преди няколко години. На децата не сме слагали за Занзибар, само Маларон пихме.
На мен Занзибар ми хареса /но аз обичам Африка по принцип, магична ми е някак си, душичката ми остана там/. Паркът с маймуните не си струва според мен, но отидохме заради "Хванете ми колобус" на Джералд Даръл. Ако си чел тази книга, просто не може да не отидеш да ги видиш. Joy Но много си струва да те закарат с някоя от техните малки лодки до рифа при отлив. Разхождаш се и буквално береш разноцветни морски звезди /които после пускаш, разбира се/. Децата имат снимки, окичени отвсякъде с морски звезди - червени, черни, жълти, оранжеви... При отлив, на някои места се образуват дълги пясъчни пътеки навътре в океана. Ходиш по тясната бяла пътека, а от двете й страни - Индийския океан с прекрасните си цветове. Хората са покъртително бедни, но винаги усмихнати /поздравяват с Хакуна матата Laughing / и готови да помогнат. При една от разходките ни, малкият стъпи в една дупка в пясъка и си сряза стъпалото на нещо. И докато той пищеше, а аз се паникьосвах /защото течеше бая кръв/, един възрастен човек от насрещното селце изтича, грабна детето, изми му крака в океана, огледа го и каза: "Няма страшно! Ако е морски таралеж - лошо, това - не е лошо." А после му подари най-голямата от трите огромни раковини, които беше извадил от океана и наредил да продаде за без пари, за да изкара някой долар за семейството си. И дума не даде да се издума за плащане, въпреки молбите ми. /После пратих ММ да купи другите две. Joy / Храната беше превъзходна /не знам дали специално в нашия хотел или по принцип/. Ходихме и да се гмуркаме - много е красиво. Но аз по принцип съм по-приключенски настроена  /престоя в амазонската джунгла в Бразилия - лодки по ръкавите на Амазонка и Рио Негро, плуване с розови делфини в реката, преходи в джунглата, за момента ми е на върха на класацията/. Ако трябва да лежа на плажа от сутрин до вечер, на третия ден ще се гръмна. Joy За януари/февруари догодина бяхме планували сафари в Танзания /джипове, палатки, първата стъпка, селца на бушмени и масаи... всичко/, но тази корона пообърка плановете. Провали ми и Рим, и Щатите за това лято. Абе много съм му обидена на този вирус, много! Frowning1

Черният плаж на Санторини е уникален. Мецане, черен е заради вулкана.

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 10:07 от sanaka

# 291
Абе защо да е гадно?! Не знам дали на очите ми има нещо, но аз не виждам нищо гадно или лошо в снимките на Гадамер, и ми се струва, че много си е хубав плажът. И на двете снимки. Къде е тази синя възглавничка и как разбрахте, че е мръсна?! И ако трябва да сравнявам само по снимките, защото не съм бил нито на едното, нито на другото място, плажът на Ница  - по снимките! - ми харесва повече от плажа на Санторини. И не виждам по какво отстъпва на гръцките плажове! Различен е, наистина, обаче смейте се, ако щете, но много ми прилича на някои плажове във Варна Grinning Grinning Първата снимка най-вече. Точно същият плаж има и във Варна.

Не знам какво му е ужасното, но аз в Ница и на френската Ривиера бих отишъл с удоволствие, а в Занзибар - не, споделям напълно мнението на Лейка по въпроса.
Виж, по Амазонка и в Южна Америка сигурно бих отишъл, защото като юноша най-любимата ми книга беше "Рио де Ла Плата" на Карл Май и много исках да стана като главния герой и да отида в Южна Америка, като порасна. Понеже тогава нямаше достъп до книгите на Карл Май, особено "Винету", а в романа никъде не се споменава името на главния герой, чак после, като дойде демокрацията и излязоха частите на "Винету", купих си ги и ги прочетох, макар че вече бях на 19 години, та чак тогава се светнах, че главният герой от "Рио де Ла Плата" всъщност е Олд Шетъхренд. Grinning

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 10:38 от Татко Мецан

# 292
Санака, страхоно описание на Занзибар....
Мечтата ми е да отиза там, защото Фреди Меркюри е роден на острова.
Обаче имам малък проблем - страх ме да летя със самолет. Никога не съм летяла и не мисля на дърти години, че ще успея да се престраша Rolling Eyes Въпреки, че съм човек, който не се предава по принцип, но само като си представя как се хлопва вратата на самолета и нямаш мърдане повече.... А като се замисля, че в кола, автобус, дори трамвай е не по-малка възможността да се убиеш, ама, нА...... На теория всичко ми е ясно, всичко осмислям, но като дойде момента за пътуване и край Stuck Out Tongue
Толкова възможности за почивки с наши прятели сме пропуснали заради този ми пусти страх. И ходене на ММ до Южна Корея пропуснах заради това. А имах тази опция.
Хубавото е, че детето няма страх и ще давам на баща му декларации да го води насам-натам, а аз ще си гледам снимки.
Един страх имам - и той от самолети. Толкова много пропускам...

# 293
  • Отвъд алеята зад шкафа
Санака, на мен също престоят в Амазонската джунгла ми е едно от любимите преживявания. Другото е 5000 м. надморска височина и Япония:

Имаме планувана Бразилия за 2021, но чета, че там вирусът е много силен Sad

Татко Мецан - плажовете са с изкуствен пясък, малки, пренаселени, с много високи цени. Обикновено къщите и хотелите са разпръснати на стръмни склонове, ходенено до плажа е трудоемко, много е презастроено, което не е никак по вкуса ми. В самата Франция или дори в Прованс има невероятни места, буквално на 100 км навътре от Лазурния бряг.

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 10:53 от gadamer

# 294
  • София
Санака, страхоно описание на Занзибар....
Мечтата ми е да отиза там, защото Фреди Меркюри е роден на острова.
Обаче имам малък проблем - страх ме да летя със самолет. Никога не съм летяла и не мисля на дърти години, че ще успея да се престраша Rolling Eyes
Това си е проблем. Но си струват усилията да го преодолееш, че иначе порпускаш голяма част от света. Имам приятелка с огромен страх от летенето. Но лети. И до Южна Америка летя, до Африка, Австралия... През цялото време на полета, независимо колко е дълъг, е бледа като платно и стиска в ръка три златни кръстчета. Стиска ги почти до кръв. Когато ходихме в Тайланд, ММ и предложи да я упои за времето на полета и тя почти се беше навила. Joy Но се отказа в последния момента и пак стискаше кръстчетата.

Гадамер, страхотни снимки! Не е време за ходене до Бразилия сега. Unamused

# 295
Санака, благодаря Flowers Cherry Blossom
Вече от една година се самонавивам как всичко ще бъде наред при качването ми на самолет. Та се надявам да успея да го преодолея. Ама пуста възраст, трябваше може би по-рано Smile
Като бях малка мечтаех за три места: Корфу /заради Джералд Даръл/; Занзибар /заради Фреди Меркюри/ и оригиналния Дисниленд в Анахайм, САЩ /както е видно и на 40 и..... години продължавам да съм фен на Мики Маус/. В последните години се появи желание на да плувам с делфини и да видя истински слон в джунглата. Засега съм изпълнила само Корфу Smile
Осъзнавам, че този мой страх на този етап лишава детето от прекрасни възможности да опознава света и да обогатява общата си култура и може би това би бил най-големия ми стимул.

# 296
  • София
Някой питаше за резултатите от НВО на Британика. Явили се - 24, резултати - 64,5 по БЕЛ, 51,81 по МАТ.

Дидева е пуснала таблицата в седмокласната: https://bg-mam.ma/p/1232742/41033797

# 297
  • София
Някой питаше за резултатите от НВО на Британика. Явили се - 24, резултати - 64,5 по БЕЛ, 51,81 по МАТ.

Дидева е пуснала таблицата в седмокласната: https://bg-mam.ma/p/1232742/41033797
Резултатът е нисък, но като гледам седмокласната треска - мисля, че родителите от Британика по-скоро са решили да спестят НВО на децата си. Колкото и да не ми се иска да го казвам/пиша, слабо НВО по мой прочит вече не прави едно училище лошо. Просто им е все тая за НВО. Децата си продължават в същото училище Simple Smile. Азбуки също са с ниско НВО по мат.

# 298
  • софия

Не се заяждай ве! Британика е супер училище. Само малко по-ниско от 20-то и понеже е пренебрижимо като разлика си е супер избор за ЧУ 😂

Аш,  колкото и да не ти пука за един изпит, уччилището ти все трябва да може да те подготви за него...

# 299
  • Отвъд алеята зад шкафа
И отново прави впечатление, че като цяло по-ниски са резултатите по математика, по БЕЛ децата успяват да изкарат по-високи резултати. Хорариумът по МАТ по МОН е недостатъчен и трябва да бъде променен.

Общи условия

Активация на акаунт