Образователен Говорилник - Виртуално бистро, Том VI

• 17 942
  • 740
  •   1
Отговори
# 375
Имаш цяла година да разбереш🌻

# 376
Мисля, че Мецан имаше предвид, че в България почти всеки може да си намери уни, в което да учи и да завърши независимо от дипломата. Никой не оспорва, че има специалности, в които трудно се влиза и завършва.

Ама разбира се, но нали знаеш, че и Уориук обикновено разбира контекста по-зле от Сири и Алекса, плюс че много обича да се заяжда. Сега я разбирам Лейка що се дразнеше:)
Брех пък че не било вярно каквото казвам, брех пък че всички българчета учели в треторазрядни университети в Холандия, брех пък че нямало да могат да завършат СУ. Рече и отсече братче. Това е доста обидно за много от българските младежи, включително и немалкото деца на форумци, които учат на Запад.
Аз какъв поглед съм имал върху висшето у нас и чужбина - ми сигурно не по-лош от твоя, м? Познавам младежи, които завършиха висше в България, а по времето на соца и средно не биха завършили.

Лейка, като казвам, че и волът ще завърши, много ясно, че нямам предвид ФМИ, нито инженерна специалност в ТУ. Но има достатъчно много университети и филилали на университети, които не само вол, ами и магаре ще завърши.

А това, което Уориуик казва, е незаслужена обида към много български деца, включително и на много форумци. Нямам впечатление да учат в треторазрядни университетчета на Запад. Форумските деца учат в престижни университети на Острова, в Германия, например в Нюрнберг, Аахен, Мюнхен, където няма треторазрядни университетчета, а в Холандия основно в Делфт и другия известен технически, сега ми избяга.

Вярно е, че в България има прекалено много университети и влизането в повечето е лесно, но същото е и на Запад. Завършването също.
Пък с това изказване направо изби рибата. Сериозно ли поставяш знак за равенство между висшето образование в България и Западна Европа?
Няма нужда да ми отговаряш, въпросът е риторичен, на който всички знаят отговора.

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 23:05 от Татко Мецан

# 377
  • в страната на чудесата
Аааа Мецане, аз имам предвид конкретни специалности. Както неведнъж съм казвала, за мен безцелното учене в който и да е чужд университет е балон. Разбира се, да се учи медицина в Шарите, право в Ница, биология в Кингс, застраховане в Шотландия, въобще не е като в БГ аналози. С известни резерви може би към правоспособността тук после. Но съгласи се, има и треторазрядни унита, в които учат жертви на балона Simple Smile
За да не съм голословна, големият ми син учи тук. И никой от нас не съжалява Simple Smile, напротив. Аз ги разбирам децата. За тях това е елегантно бягство.
Като вица за глиста:
Скрит текст:
малкият глист погледнал навън: тате, виж колко е хубаво навън - цветя, дървета, светлина...защо стоим в лайната? Бащата глист: Родина, сине

# 378
Айде, айде, много обидчиви станахме, Мецане. Върни се да си прочетеш поста. Категорично си отсякъл как е у нас и как е на Запад. Ми не е така. Разбира се, че много малък процент от всички, заминали да учат в чужбина, са в престижни университети. Може и всички да са форумски деца, ама едва ли.
И да, и в Германия, и в Австрия, и в Холандия е пълно с университетчета, приемащи с прилична БГ диплома, където за 3г вземаш диплома за висше без проблем. Някои от нашите младежи не могат да избутат за 3, та мама и тате плащат още някоя и друга годинка, сакън да не се върне детето, че какво ще кажат хората 🙂
И не ми хвали висшето от соца - половината дисциплини бяха абсолютно ала-бала, теория без реално приложение.
В България има сериозни университети и специалности, в които трудно се влиза и трудно се завършва. Има и абсолютно измислени. Същото е положението във всяка една Западна държава. Та не ми казвай "както е на Запад", без да знаеш как е на Запад.

# 379
  • София
Светът е пълен с посредствени специалности и посредствени университети, но ако някого го влече натам, нека си учи.  Какво пък, студентският живот е хубаво нещо, каквито и трудности да среща младият човек. Ние нали също помним студентските си години с най-големите глупости, които сме направили с такава увереност, с която само младите могат да ги направят, останали сме и гладни, жадни, сменяли сме квартири за едно нощ, купонясвали сме до безобразие. Сега като гледам, станали сме сериозни възрастни и най вече родители, които умуват кое училище е по-по-най и кой университет си заслужава.

# 380
В България има сериозни университети и специалности, в които трудно се влиза и трудно се завършва. Има и абсолютно измислени. Същото е положението във всяка една Западна държава.

Никак не е същото положението. В първите 600 университета в света няма нито един български. И кои са тези сериозни университети и специалности в България, че нещо не се сещам? И дори и да ги има, съотношението е в най-добрия случай 5% сериозни и 95% "абсолютно измислени", по твоята квалификация;)
А на Запад съотношението е обратното.

Не знам нито един български университет, който да може дори приблизително да се сравнява с Оксфорд, Кеймбридж, Сорбоната, Еколь политехник, Хайлдебергския, Делфт, въобще.... какво да ги изброявам, пишеш "Top 100 universities" в Гугъл и гледаш какво ти излиза. Нито един български ВУЗ не може дори приблизително, дори наполовина, дори на една десета да се сравнява с някои от тях. Нито един!

# 381
“Посредствените” университети са родили много кадърни хора, както и обратното.

# 382
По твое време не са били толкова посредствени. А истински кадърните хора, които са създатели на научни направления в България, са от времето на Царска България и са завършили също на Запад. Сегашните български "университети" едва ли ще родят някой кадърен човек, а по-скоро обратното - от кадърния ще направят некадърен на изхода.
Не знам в момента колко е високо нивото дори и на ФМИ, като се има предвид как кандидатите са по-малко от местата. Когато днешният ФМИ роди един Ярослав Тагамлицки, елате да ми кажете. По-скоро налъмите ще цъфнат, отколкото това да се случи.

# 383
  • София
Warwick, навремето, поне повечето от инженерните специалности си учеха сериозно (макар и тогава практиката да е била предвидена при започването на работа, нали имаше разпределения и т.н.  Тоест вариант да не започнеш работа нямаш, а в практиката най-добре се учи (поне това е теорията Joy )). Лошото е, че макар вече разпределения да няма, подходът към образованието не се е променил, освен към лежерност.
 Сега се сещам, че Русалката беше писала за Германия? май, нещо в смисъл, че колко сериозно било и как по 5 пъти им връщали протоколите преди да ги приемат, а нашите деца не били свикнали. Признавам си, че тогава много се изненадах. Че аз не знам какво е да ти приемат протокол, ако не ти го върнат поне няколко пъти Joy И хич не ни е впечатлявало даже. Имахме, спомням си, един доцент, накрая за да ни върне протокол за пореден път, вадеше една линийка да ни мери полетата (в инструкциите, които беше дал имаше и за размерите им). И ако си се отклонил с милиметър, хайде обратно Joy Ами доста дразнещо, но пък ефективно трениращо психиката за живия живот Grinning

Мецане, не е задължително университетът да е крайно определящ за бъдещата реализация. Естествено, че няма как да сравняваме Харвард със СУ, дори и по ред други причини извън образованието, което дават.
Но пък толкова примери имам около мен с хора завършили в България, но успели да си изградят име и репутация в международен план. Личностните качества също са от значение, това човек да си намери неговото нещо е супер важно също Simple Smile Ако не стане Харвард и ФМИ е вариант  Joy Въпреки че на мен ТУ ми е слабост Joy

# 384
Какъв е процентът на българчетата, които учат в тези топ 100 университета в света от всички, заминали да следват в чужбина?
Защо взе топ 600, гледай топ 1000.
Да съм спорила, че в Англия, САЩ, Германия... няма сериозни университети? Но има и огромно количество на нивото на ТУЕС. Както и в България впрочем.
Конкретно за ФМИ - трудно се влиза и трудно се завършва. И не е само ФМИ. Посочих го само като пример, защото форумът е про-математически настроен и повечето се интересуват и са запознати.
Тагамлицки беше герой на едно друго време, сегашното също има своите умове.

# 385
Чакайте сега. Съвсем до скоро училищата в Центъра бяха притегателни за деца от цяла София - вкл. Люлин и Надежда. Затова не разбирам защо е тази неприязън? Училищата въобще не бяха представителни за шепата хора, живеещи в Центъра в сгради с разбити фасади без асансьор и с обрасли с буреняк задни дворове. Кой мислите, че прави средата в тези училища - децата или шепата учители?

Лейка, Уве са като Британика - горе-долу около 50-те т. по мат.
Както сама каза някои деца от Люлин и Надежда идваха да учат в хубавите централни училища. От центъра обаче нямаше записани ученици в надежденските училища. Хем ти е ясно защо, хем се правиш, че не разбираш. Истината е, че ако живееш в Люлин и искаш детето ти расте в добра училищна среда избора се свеждаше до ЧУ или до хубаво централно държавно училище. Сега с въвеждането на уседналостта  остана единствено частното образование.

# 386
  • София
За стотен път ще ти напиша, че т. нар. ти добра среда я правеха именно амбициозните деца, идващи от цяла София, в много от случаите заради местоработата на родителите. Като набедената за най-добра среда дори не е в Центъра, а е пръсната в квартали като Младост, Гоце Делчев, Лозенец, Гео Милев  и т.н. Сал едното 20. ОУ не е достатъчно за грандоманските ти изводи. Ей пришки на пръста хванах да пиша едно и също.

Подкрепям и мнението на Мецан, че не може да развяваш едно голо “добре образовани” родители като аргумент за средата на родителите в Дрита. Твърде общо и без покритие е. Това ми прилича на копнежа на една позната на всяка цена да си купи жилище в кв. Изток. На въпроса защо толкова държи да е точно там, отговорът е “Много аристократичен квартал”. Joy Вероятно е права, ако сравняваш Изток с някоя циганска махала. А ти си леж на кълката, че 50 т. по мат е добра среда. Можеше съвсем други аргументи да изтъкнеш в подкрепа на този 58-ми резултат и въобще уби цялата дискусия за смисъла на този изпит. Жалко!

Ох, чакай, че сега видях това за Люлин и пак ми стана смешно, защото НГДЕК е някъде в или около/след/преди Люлин, или поне в тази презряна част на София. СМГ в близост до Сточна гара - там пък не ми се коментира въобще.

Дъждец, и ако не стане с НВО, няма да е краят на света. Има няколко ЧУ, които приемат деца, също толкова стойностни, но непреминали “летвата” по една или друга причина - моментен стрес, изначално решение да не участват в изпита, училищна подготовка за изпита, несъответстваща на СМГ/ПЧМГ/СС и др. Освен това мисля, че твоето момиче ще се справи с НВО по блестящ начин Simple Smile

Последна редакция: чт, 09 юли 2020, 06:27 от Аш

# 387
СМГ е под паметника Левски. 🙂
Едно местоположение може да има различни описания... като полупълната и полупразната чаша... Въпрос на нагласа и вътрешен мир 😉

# 388
  • София
СМГ е под паметника Левски. 🙂
Абе малко граничи с Ючбунар, ако погледнеш по-внимателно, ама айде бъди рахат - под Паметника "Левски" е Simple Smile Аз нямам проблем с района на училището, освен че ми е далеч, но сега с метрото не е такава драма. Няма ли да има спирка на третия лъч на Сточна гара, че сега Лъвов мост ми иде малко далеч? За едни приятели питам - ние няма да изкараме 2х100 т. за приема Simple Smile

# 389
Моето дете никога не е пътувало до Сточна гара. Слизат с тролей от Софийския, ако е много студено. Обикновено ходели пеша🙂 Не ползвам ГТ и не следя строежа на метрото. Децата ми са големи и сами се справят с придвижването до всяка точка на София. Изобщо не ме занимават с това от 5 клас, 2-ри срок, 2-ра смяна 🙂
ПП Миналата година по молба на ръководството на СМГ СГТ синхронизираха разписанието на тролея, който спира пред училището, с разписанието на часовете.

Последна редакция: чт, 09 юли 2020, 08:34 от Warwick

Общи условия

Активация на акаунт