Образователен Говорилник - Виртуално бистро, Том VI

• 17 912
  • 740
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Сигурно ще ни пробутат челния опит на чужденците, обаче пропускат малката подробност, че трябва огромен материален и човешки ресурс. Ако училището ще е забавачка, само че детска градина за ученици, то за какво обучение говорим изобщо? Основният проблем е, че няма кой да гледа децата ли? При тези бройки и аз не виждам как ще станат нещата наесен.

# 451
Анди, проблем е за учениците от ПГ до 5 клас. И не забравяй първолаците - на тях дето се казва, учителите им държат ръцете, докато се научат, а и нямат изградени училищни навици. Това е сериозен приблем
Твоите деца са големи, ама на много хора не са.
И не всеки може да си позволи жена, а от друга страна няма нещо наплив на качествени кадри за babysitter-и или за гледачи на по-големите.
Проблемът изобщо не е толкова лесно решим..
Да се допълня - от малките ученици не можеш да очакваш съвестно да седят пред екрана и да учат. Знаеш ли каква скатавка настава. Единици са тези, за които ДО е по-подходящо и добро. Мисля, че Санака беше казала нещо в този дух за нейни син, че на него ДО му беше отразило по-добре....

# 452
  • В офиса
Аз искам присъствено. И не иде реч само за това училището да е забавачка. Макар че и това ми е важно, че имам и малки деца.
Не съм учител и няма да бъда. За малките няма да следя за ченгели, положение на ръката като пише, захват на молива и т.н. За големите са ми по-приятни училищните теми, но бих могла само да заместя учителя по математика, никой друг. Не съм системен администратор и няма да бъда. Няма да следя за разпаднала се връзка, wi-fi и т.н. Не съм психолог и няма да бъда. Няма да утешавам деца страдащи от липса на социални контакти. Не съм пъдарин и няма да бъда. Не искам да дебна кой слуша в час и кой играе игри, или блее, кой чете от чата, или учебника като го изпитват и кой не.
Или ако ще правя всичко това, да не се мъча и да работя дистанционно. Защото моята работа не е намаляла, напротив.

# 453
Мен ми се струва, че може и да завършим ДО. Много се о..а положението.
Може би да пуснат малките, защото няма кой да ги гледа, а големите вкъщи.
Да се надяваме на чудо, ама в сегашната политическа и надвисващата здравна криза, не съм много оптимистично настроена.

Мецане, преговаряй със собственичката.
Все трябва да може да измислите нещо. Ако не септември, ваучер за другото лято за половината от капарото.

Дъщеря ми беше записана на лагер за август месец. Преди 2 седмици ми писаха  да потвърдя, но им отговорих, че се отказваме. Бяхме платили капаро януари и дори не съм правила опит да питам дали ще ни го върнат. Изумих се, като ме питаха на коя сметка да ми преведат капарото. Живот и здраве, догодина пак ще я запиша там.

# 454
  • София
Разбирам, ама аз и като родител не съм готова да си пусна детето на училище, ако бяха малки. Най-малкото няма как да съм сигурна, че ще се спазва достатъчна хигиена, дори вече не говоря за транспортиране до училище, а с тези есенни вируси и гриповете после пък, съвсем. Едното държане на ръката на първолака не си заслужава упражнението с присъственото училище.  Всъщност проблемът е за родителите, не за децата - същото като с детските градини - няма кой да гледа децата, децата досаждат, трябва да се занимава човек с тях, имат за учене и писане, мрънкат, липсва им дисциплина... По подразбиране се приема, че децата го карат леко, ама колко леко като се струпат 20 деца на едно място и се започне? Дават за пример чужденците, как в Швеция и къде беше още, децата били ходели без прекъсване на училище. Имаше и още една държава, Германия ли беше. Делят на групи, дистации, дезинфекции, и то при положение, че вече зимата свършваше, а като се завърти от есента какво правим? Три месеца затворени да си дишат кашлиците и да си размазват сополите наоколо по всички предмети.

Последна редакция: пт, 10 юли 2020, 18:21 от Andariel

# 455
  • София
Така е, добре му се отрази от гледна точка учебен процес. Много по-концентриран беше при липса на разсейващите фактори в клас. Повече внимаваше в часовете, в пъти по-активно участваше в час, елиминира грешките от разсейване на тестовете, много по-бърз беше в написването на домашните, поспиването до по-късно също беше голям плюс за него. След първите две седмици се справяше абсолютно сам и с техническата част. Но това съвсем не означава, че предпочитам ДО, както и той. Социалните контакти, уменията за общуване в колектив, разнообразието, което присъственият учебен процес носи...  Да не говорим, че от тази година започват с нови учители. Не ща!

# 456
Леко го карат, но не се знае кое дете ще извади късата клечка за късни последици. А и каква е гаранцията, че родителите, които ще се заразят, ще го изкарат леко?
За мен решението беше лятото да натиснем кривата окончателно надолу.

# 457
  • София
Хора, ние тук си говорим за присъствено училище. Вижте по телевизията какво предават - хиляди хора, два протеста, в София бройките заразени хвърчат. Политиците стягат предсрочни избори. Всички се омангърчват, хората на протестите са почти без маски, бутат се един в друг, има и пристигнали от други краища на страната явно. И сигурно това е само началото, едва ли това ще са последните протести и масови скупчвания по няколхо хиляди човека. Мислите ли, че до есента нещата ще са като днешните? Масовото заразяване започна.

# 458
Анди и Дъждец, това не в вирусната тема, моля ви.
Гърците скоро ще искат без сливици и апандицит да сме, ама нейсе.

Шарки, ти си най-добре с ДО, няма да го забележиш. Освен по хладилника.

# 459
  • София
Дали ще има присъствено или отсъствено училище зависи от това как ще се развива епидемията. Имаме два месеца до първия учебен ден.

# 460
  • София
Аха, моят синковец от 06.03 до 15.05. излезе точно веднъж от къщи за 15 минути. Останалото му движение беше слизане от третия етаж до хладилника, средно около 10 пъти на ден. Поне сам си магери бургери и други американски изг**ици.

# 461
  • София
Анди, мен и да не ме вълнува толкова въпросът "кой ще гледа детето", защото и да съм решила, че ако се налага ще стоя, ще помагам и каквото е нужно, пак няма да приема радушно идеята за ДО поради описаните от Санака недостатъци. За временно решение е ок, но за дълго... Подкрепям Дъждец напълно, можехме да натискаме кривата и да се започне годината нормално, но не би. Бях оптимист, вече не знам... Все още има шанс да започнат присъствено, де. То според мен въпросът не е дали искаме (защото едва ли някой го предпочита), а дали ще е нужно да е ДО. Аз,уж,  се опитвам да се настроя за всякакви варианти, но нищо чудно от МОН пак да успеят да ни изненадат Simple Smile

# 462
  • София
Аз не мога да разбера защо позволяват митинги, протести, дискотеки и мачове, а биха забранили присъственото обучение. Разбирам обаче родителите, които не биха си пуснали децата от страх. За тях трябва да е позволен хоум скулингът.

# 463
В случай, че се наложи, трябва да има различни опции за смесено обучение, на смени, на групи, по дни и седмици, малките повече да са в училище, по-големите по-рядко,  с много добра организация, с повече работа от страна на училищата, повече мисъл и с повече пари.

# 464
  • София
И учителите как ще се клонират, за да водят групи онлайн, групи в училище, да дават консултации, да попълват документация?

Общи условия

Активация на акаунт