Десетокласници 2020/2021

• 38 529
  • 780
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна
Ако мислите ,че изучавайки химия и география на френски са си обогатили речника, имате грешна представа. Повече от половината дори не знаят понятията по органична химия, камо ли да им трябва в разговор. Получава се една научаване и след като мине се забравя в по-голяма част от учениците. Обогатява четенето на книги на чужд език.

Ами то проблемът не е в химията на френски, а явно в неспособността на преподавателя по предмета. Въпреки, че дори и тогава, ако човек иска, в гугъл много ще намери.

# 136
  • София
Виж, учителят преподава, ученикът учи наизуст. Понятията се забравят след време. Говоря за училище. Ако някой учи медицина на френски сигурно ще запомни и химични и биологични понятия. Затова написах,че не виждам нужда да се учат сега. По скоро да имат в ЕГ повече чужди преподаватели би било по-голяма плюс. Но това няма как да стане,защото самите държави трябва да имат политика.

# 137
  • Варна
Ами според мен нищо не трябва да се учи наизуст, даже и понятията, а е необходимо разбиране. Не говоря френски, но ще дам пример с английския за неща, които все още помня от времето, когато аз съм учила в ЕГ (защото тогава учихме всички разказвателни на съответния ЧЕ) - flagella, cilia, pili - все са някакъв вид реснички, но означават напълно различни клетъчни органели и не просто трябва да се назубрят, а да се разбере аджаба каква функция изпълняват и тогава да се използват. Не случайно имат различни имена. Същото е и с движенията - movement, motility, displacement... а не работя в сферата на билогията.

Въобще основният проблем на бг образованието е зубренето, ако се учеше с разбиране, щеше да е различно. Но поне от опита с учителите на сина ми имам убеждението, че все още има училища (и тези от първи първи ешелон задължително трябва да са такива), които обучават и изискват мислене и разбиране, а не зубрене. Слава богу, по нито един предмет контролните му не изискват пряко възпроизвеждане, а разсъждение с разбиране. В резултат на което сам разбра, че биологията е невъзможна без химия, химията - без физика, физиката - без математика и т.н.
И честно казано аз съм "за" децата да получават богата обща култура преди да станат тесни специалисти.

Последна редакция: вт, 14 юли 2020, 12:03 от Manzhelka

# 138
  • у дома
Обогатява четенето на книги на чужд език.
Плюс гледането на филми без субтитри.Голямото ми дете не е никога учило разказвателен предмет на АЕ,а носител на езика да му предава пък абсурд в града ни-на школа е ходил само 2 год,учи в МГ и като му гледам постиженията според мен си знае езика.

# 139
Малката избра - 31 СУЧЕМ. Надделя комбинацията от езици + локацията. Мисля, че е правилният избор, виждам я, че говори с желание и усмивка за училището, няма притеснения. Утре я записвам. За мен НВО сагата приключи за този живот. Sweat Smile Как човек сега да не си сипе едно...пивко и студено? Smile
Благодаря на всички за коментарите, помогнахте ми. Simple Smile

# 140
  • В светлината на слънцето
Free Soul, честито! Радвам се, че при вас сагата приключи. Аз догодина ще го играя пак. Дано се чувства щастлива и на място от избора! Heart

# 141
  • София
Обогатява четенето на книги на чужд език.
Плюс гледането на филми без субтитри.Голямото ми дете не е никога учило разказвателен предмет на АЕ,а носител на езика да му предава пък абсурд в града ни-на школа е ходил само 2 год,учи в МГ и като му гледам постиженията според мен си знае езика.
Бе, зависи от филмите. Едно е да гледаш и да разбираш "Мъже в черно" и "Teen wolf" примерно, друго е "Четири сватби и едно погребение", трето - "Много шум за нищо". Първите могат да ти създадат погрешното впечатление, че владееш езика на високо ниво. То и с книгите е така.

# 142
  • Варна
Санака, както се казва - взе ми думите от устата 👏 (въпреки, че Оги на Светлето е едно голямо изключение и тази година се представи прекрасно на националния кръг на олито по АЕ).

Фри, честито още веднъж!

# 143
  • София
Free Soul, честито!  Най-важно е детето да е спокойно и доволно, а 31 СУЧЕМ е отличен избор (не че 133 или 35 са по-лоши, по-скоро са аналогични и тук идват другите фактори - езиците, а след тях и локацията). Аз мисля, че локацията си е супер важна, като се има предвид, че в 7,20 сутрин трябва да са в училище.
Дано случи на клас, на съученици, на Учител и всичко ще е наред. Преживявам всяко кандидатстване, хора, свива ми се сърцето, като знам колко алкохол ми предстои да изпия след 2 лета...та няма как, фрий, сипвам си едно и аз за малката гимназистка Kissing Heart

# 144
  • София
Free Soul, честито и от мен! Сякаш вчера беше когато си писахме и се вълнувахме покрай приема на големите в АЕГ, а вече отметнахте НВО-то и с втория брой:). Важното е детето да е доволно и спокойно, че е намерило своето училище!
И аз с мандаринка след две години ще се треса отново...Не ми се мисли. С младежа някак вървяха по-лесно нещата, но момичетата ми се струват адски опърничави на тази възраст. (или поне моето е такова). Започват да си вярват повече от необходимото, отговарят, губят си времето с глупости, не четат, мързеливи са...Покрай честитката успях и да се оплача:).
Lulumba, не ти завиждам, но ще ти стискам палци да преживееш лесно следващата година:)

# 145
  • София
Free Soul, честито и от нас ! Да й е на късмет !

# 146
Skiorche, благодаря  и добре дошла в темата. Аз тук се чувствам най-адекватно - да споделя и радост, и да се оплача. Simple Smile Всички участници са супер готини и свежи, а наборите - уникални. Simple Smile
Bibi, благодаря и на теб. Дано наистина да се напаснат нещата и да го почувства своето училище.
Мен още ме тормозят колебания - че се отказваме от второ класиране, че може да пропуснем шанс и прочие, но малката е категорична вече. И по-добре така, че ако и тя се колебаеше щеше да е страшно. Satisfied
Manzhelka, мандаринка, благодаря! Мислех, че  второто НВО ще го мина по-хладнокръвно, но малката е съвсем различна от кака си (трудно съсредоточаване и запаметяване, опърничавост, неразпределяне на времето) и от мен се изискваше доста ангажираност. В комплект с ДО, плюс моя хоум офис, минус частните учители (отпаднали заради липса на техника), картинката стана просто прекрасна последните месеци. Бях се подготвила за много ниски резултати, но малката ме обори. Simple Smile И спаси от пиянство. SmileSweat Smile

С вас съм следващите НВО-та. Simple Smile Като единствен съвет мога да предложа - ако избирате частни учители, нека са технологично подготвени и оборудвани. Simple Smile

# 147
  • В светлината на слънцето
Ооо, догодина ще сме няколко от тази тема със седмокласни емоции, та ще се подкрепяме.

# 148
Писах ,трих,писах,трих.............Не знам как да си формулирам мислите,така че да ме разберете правилно.Мисля,че деца като на Светлето,и аз го познавам, са по-скоро изключение.Познавам и други такива,вкл. и тук в темата има,но те са малцинство.За мое съжаление,защото моето е от мнозинството.И не знам от какво зависи да се разпали тази искра да иска да учи и да знае и още и още и още.Вярвайте ми,у дома непрекъснато говоря,давам примери,аз съм пример на четящ човек, насърчавам, подтиквам.И какво забелязвам-добре си е човекът по средата  някъде.Що да се мъча,като и с малко пак минавам.
  Дали зависи от учители и училище да влязат под кожата на децата,да ги запалят,да ги карат да мислят,да търсят,да питат?
  Дали е до характер ?
   Аз днес сутринта вече съм на ръба на нервна криза, заради днешния изпит на набора - устния за дсд.ММ ми говори някакви неща за работа,аз изобщо не съм го чула.Накрая се ядоса и вика "Стига вече с тоя изпит,за кво си го напънала,там е такова учене, мислиш ли ,че е за него тая работа?Ппомниш ли сестра му?"
   И аз си мисля, дали не го пресирам прекалено, дали не го прави само заради мен, дали не греша?От друга страна, как да го оставя ей така по течението и да не направя всичко възможно да мине една крачка напред?!
   С щерката беше същата, че и по -голяма мъка, но се справи детето, прекрасно.И ми каза "Мамо,добре,че не се отказа да ме натискаш,че сега щеше да ме е яд."
    Едни такива мислиЩА са ме налегнали.Много искам да се озаптя сама, ама пусти някакви амбиции.
  И имам усещането, че ако не влезе в дсд аз ще го преживея зле.И не знам как да се превъзпитам в това отношение.Защото светът и животът не свършват с това, не го прави по-лошо дете,по-глупаво,и т.н.
   На дъщеря ми все още не й е влязла в употреба немската диплома.Може и никога да не влезе.Но все пак  три години се е работило усилено по езика, изчела е един тон информация, правила е графики, проекти, схеми, диаграми .Това е умствен труд ,това е някакво развитие и множене на тия мозъчни клетки.
    Дали нямам спешна нужда от психолог?Или бело?И от двата вида?

Последна редакция: ср, 15 юли 2020, 12:17 от марулета

# 149
  • Варна
Пожелавам успех на младежа, не се и съмнявам, че ще вземе изпита! Я виж колко сме много във форума и му стискаме палци. Спокойно, да не притесниш и ученика. И чакаме да се похвалиш с успешно ДСД класиране!

Общи условия

Активация на акаунт