Десетокласници 2020/2021

• 38 527
  • 780
  •   1
Отговори
# 120
  • В светлината на слънцето
Free Soul, честит прием! Нали знаеш - важно е детето да е доволно и щастливо! Hug

# 121
Благодаря. Simple SmileТо мойто е щастливо и доволно - играе навън и хич не му дреме за моите терзания. Rolling Eyes Вероятно очаква аз да реша вместо нея. След статистиката и прогнозите, вероятно я делят 1-2 точки от 35то с НЕ, РЕ, ГЕО, а след него е писала 133то - там евентуално шанс за паралелката с първи Руски.

И какви са колебанията ми - малката не е от най-амбициозните и ученолюбивите, старае се и учи, но с цената на много повече усилия и време. Харесвам 35то заради подготовката по немски, от друга страна ме притеснява, че може да се окаже, че не й е по силите и да намрази езика...Споделям с майка си опасенията си - а тя: ще учи, ще я накараш, като попадне там, къде ще ходи, ще се амбицира! Хм, за мойто дете ли говори? Laughing Не искам да я карам да учи, искам тя да го желае...
За 133то с Руски - харесвам училището, различния език и възможностите, които дава, НО не съм уверена, че тя го иска и ще му се посвети, и че наистина ще го оползотвори един ден. Писа го напред заради първо заради училището, езикът бе второстепенен, въпреки неколкократните ми питания дали е уверена...Е, сега вече не е...
31во - отличната комбинация от езици+удобна локация, само дето не учат предмети на език, което не ми допада много-много.

Ей така си се лашкам между трите, а останалите членове на семейството някак си сякаш на мен са делегирали отговорността да изберем най-доброто възможно решение, съобразено с детето...Smirk

# 122
Free Soul, в 35-о в 9 клас имаха само един предмет на немски, но не знам дали не е само за ДСД паралелката или за всички. В края на 8 клас са се явявали на вътрешен изпит по немски за тази паралелка. Така че влизането в училището не гарантира автоматично сертификата. Това обясни приятелката на моята, която е успяла да се пребори на ръба за паралелката. Да го имаш предвид.

# 123
  • София
Марулета, да е жив и здрав рожденика! Все така отговорен и предприемчив!
Free Soul и 31 и 35 изглеждат хубави опции, щом сте ги наредили така, изчакай второ класиране, сигурно ще мръдне. На Лулумба ли беше в 31-во, май много хубави отзиви даваше...Смятай обаче, че вторият език няма да се научи, освен ако е някое много нахъсано дете...Слушай детето какво казва, ако то прехвърля на теб, довери се на подредбата и си изчакай второ класиране, това по мое мнение.
Младежът нещо много се разчете, упс разслуша с приложението за аудио книги, за два дена изслуша две от книгите Игрите на глада, на АЕ, явно доста го е заинтригувало, филмите ги харесваше. Не е зле и на хартия да погледне нещо, ама пак е по добре от нищо. Почна да се размотава за по дълго из София, вчера даже наминали по центъра да видят протестите. Бях свикнала да е все вкъщи и сега като се позабави и се притеснявам. То няма угодия - като не излиза - що не излиза, като излиза - що не си седи вкъщи на сигурно в тия времена, уф.

# 124
  • София
Марулета, честит да ви е младежът и много поводи за гордост да ви дава!
Днес чатът със съучениците кипи, че и пуши даже...Абитуриентският бал в 1АЕГ също като в СМГ не е бил подминат и има “коронясани” деца и родители. Не знам какво да кажа...Очевидно да минеш наконтен по “червения килим” и да завъртиш роклята с гол гръб на дансинга в ресторанта си е въпрос на живот и смърт за някои хора:)
В класа на малкото пък, една девойка се е похвалила с положителен PCR тест -част от подготовката за преминаването през заветния Промахон.
И в тази връзка, хубаво или не, мисля, че ДО ще ни е в кърпа вързано:(. Близка учителка също потвърди, че се готвят за такъв старт. Дано не се окаже права.

# 125
  • София
В момента ми се струва, че баловете ще имат нищожен принос към целокупното ни заразяване... Satisfied

# 126
Мдааа, и аз чакам новите площадни бройки.

# 127
  • София
В момента ми се струва, че баловете ще имат нищожен принос към целокупното ни заразяване... Satisfied
Дано поне “площадното заразяване” да доведе до излекуване на иначе болното ни от кокоша слепота и развило Стокхолмски синдром общество;)!
Моят син оприличи едното на “Пиянството на един народ”, а другото (баловете) на “Пир повреме на чума”.Grinning

# 128
  • София
Free soul, защо държиш да се учат предмети на езика. Имам впечатления и от двата варианта. От обикновено училище и от немската и испанската. Загуба пълна на езика. От приятелите на дъщеря ми трима от испанската отидоха да учат в Англия. Испанският е ниво нула. Смисълът е че не виждам нужда от предмети на езика.

# 129
Благодаря за коментарите. Simple Smile Снощи поговорихме с малката, като се прибра, исках точно да разбера желанията и притесненията й.
Лулу, към 35то желанието е заради сериозното изучаване на езика. Разбира се, трябва да се положат доста усилия за сертификат. Преди класирането се разходихме до сградата, за да види и разстояние, и база. Наборката се потресе от вида на училището, но сестра й не се впечатлява особено от такива фактори, нито я уплаши разстоянието. И го написа в желанията си.
Bora, и аз смятам, че 31во е едно сериозно училище със стабилно развитие. Вторият език ще е подпомогнат от школа. Дори мисля, че с школата може да се почне още в 8ми клас, за да се запознае с основите. Сестра й ще й помага.
Massisa, предмети на езика - за да обогатят речника...Да се научат да се изразяват по-свободно...По-активно ползване на езика в горните класове...Така си мисля, може и да греша...

Та, малката сподели снощи, че хем желае да учи немски, хем се притеснява от сложността му и от комбинацията му с руски. Паралелката в 133то с първи руски писала, защото преди реденето за желания обсъждахме възможностите с всеки език и самите училища, сторило й се е добър избор, но сега е разколебана. Последно приоритизира така желанията си към езика: английски, немски, руски...Оставям я днес да мисли още, ще говорим пак, мисля, че клони към 31во все повече. Сега си мисля, че ако/когато почне новата година с ДО, ще е повече плюс, че е учила английски, а няма да почва от нулата с нов език...
Аз се тормозя, от една страна - да не би да подценявам детето си и възможностите му и да се откажем от добри гимназии;  от друга знам, че нещата с ученето при нея се случват с доста повече усилия и време (сравнено с наборката) и се притеснявам да не "набутам" детето в среда, където постоянно ще е в ролята на догонващо нивото и няма да се чувства добре. Не искам с притеснение да тръгва към училище, а с желание.
Извинете излиянията ми. Simple Smile Споделянето тук ми помага да си избистря картинката.

# 130
Благодаря ви за пожеланията!!!Да ви с връщат!
   Според мене много хубаво да се учат и други предмети на език-обогатяваш лексика,слушаш самата реч,дори и не всичко да разбираш.Учиш се да хващаш не буквално,а смисъл.На нашите непрекъснато им препоръчват да гледат немски тв канали,няма значение какви.Аз много съжалявам,че не учат нищо на немски.
   Фрее,браво за седмокласния успех,дано стане това,което искате.
   Минималния бал в една от хубавите паралелки на нашето ПМГ е 240 и нещо си.Представете си какво е нивото?!Аз съм супер възмутена,притеснена,изобщо.....
    Младежът вчера беше отвлечен от приятелите си-обадиха се на сестра му да го закара еди къде си,вързали му очите,завели го на вилата на едното момче.Там имало торта,украса,хвърляне в басейн,подарък.Много яко!!!После вечерта излиза с приятелката си на суши,те и двамата много обичат.А точно в 00.00 часа на 13.07 ние му бяхме подготвили събуждане с цел Честит рожден ден, девойката беше направила торта,аз ходих да я взема от тях.Събудихме го,поздравихме го,пихме по глътка шампанско и айде по леглата.
  Майката на приятелката се съгласи да я пусне,ако я взема и върна.Жената ми се извини сто пъти ,че се разкарвам.Разбирам прекрасно тревогите й и въобще не бих я пуснала сама да ходи насам-натам.
   Истинското празнуване ще е утре.Уговорил се е в заведението на едни познати,направили  са му меню.Не ни занимава изобщо.
   Както се сещате за книги даже не съм и чула да се споменава.

# 131
  • Варна
Не мога да си представя как ученето на предмети на езика си е чиста загуба на време ?! Езикът не е само лексика и граматика, а общуване, което включва възможността да се общува и в теми доста по-сериозни от филмчетата в Нетфликс. Чиста загуба е ако в ИИЧЕ не се учат максимално много предмети на съответния език. Да не говорим каква голяма част от специализираната литература по който и да е предмет е на ЧЕ, което е жизнено важно за професионалното развитие впоследствие на който и да е ако се пише специалист. Така че е съвсем нормално на тази възраст да могат да боравят с професионалния жаргон на теми по разказвателните предмети, а за съжаление това се случва почти единствено в тези часове и именно заради тях език не може да се научи толкова добре за такъв период от време само на езиков курс. Друг е въпросът колко хора си мислят, че знаят съответния език, само защото са овладели 2000-3000 думи.

# 132
  • София
Ако мислите ,че изучавайки химия и география на френски са си обогатили речника, имате грешна представа. Повече от половината дори не знаят понятията по органична химия, камо ли да им трябва в разговор. Получава се една научаване и след като мине се забравя в по-голяма част от учениците. Обогатява четенето на книги на чужд език.

# 133
Според мен всяка допълнителна информация е от полза, независимо дали научна терминология,  от художествената литература, или от жаргонния език. Simple Smile Все нещо остава в главата.

Междудругото, снощи намерихме компромисен вариант по въпроса с неизучаването на предметите на език - ще чете от  учебниците на кака си от АЕГ. Smile Макар че наборката ме контрира веднага: Ти вярваш ли го? ThinkingSweat Smile  Не съвсем, но поне ако има желание - има и начин. А, и голямата щяла да преподава уроци по немски на малката. Sweat Smile Аз я попитах тогава: А ти това вярваш ли го?
Наборката нещо много се запали по немския. Надскочила половин ниво от школата Престиж - завърши А1 тази учебна година, прави тест в Гьоте - за ниво А2.2  е. Записах я за техен летен онлайн курс. Наесен ще мислим как ще продължи с езика и с коя школа.  Дано увлече и сестра си по този език.

Децата ви продават ли си старите учебници? Наборката заяви, че ще си ги пази. Можело да й потрябват пак.

# 134
  • София
Старите учебници съм ги обещала на майка в нашата група. Няма да ги продавам. Само ще задържа вторите учебници, ако евентуално някой има желание за преговор за входните.(Не съм въобще убедена де).

Общи условия

Активация на акаунт