Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Кои са литературните произведения, изучавани в 10-ти клас?
Кои училища посещават децата в София?
Какви са постиженията на учениците в края на учебната година?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Кои са литературните произведения, изучавани в 10-ти клас?
В 10-ти клас се изучават различни литературни произведения, включително цикълът „Епопея на забравените“ („Левски“) и романът „Под игото“ от Иван Вазов, както и произведения на други автори като Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Елин Пелин , Гео Милев, Христо Смирненски, Атанас Далчев, Йордан Йовков , Никола Вапцаров и Димитър Димов.
-
Кои училища посещават децата в София?
-
Какви са постиженията на учениците в края на учебната година?
Учениците имат различни постижения в края на учебната година, като някои завършват с високи оценки, докато други се борят повече. Някои от тях са с успех 5.45, 5.65, 5.56, 4.99, 4.60 и т.н. Въпреки различните резултати родителите се гордеят с постиженията на децата си и ги подкрепят в академичното им пътуване.
-
Къде мога да се явя на изпит за ниво/сертификат по английски, без да посещавам курсове?
-
Какви са някои от предизвикателствата при компютърния изпит по английски?
Но засега, ако специално не го повикаш да помогне за нещо, не се надига сам. Освен домашните задължения, текущите. Така съм възпитана, така процедирам и с моите деца. Не знам те как ще постъпват с техните, времето ще покаже.
Цялата дискусия ми е много полезна, едно "сверяване на часовника". Давам си сметка и за това, че ако студента е в друг град/държава, от самосебе си му се налага да е много по-самостоятелен, а и издръжката е друга цифра. Ако си е в къщи - нещата са по-различни.
). Харесва му да гледа и разни научни популярни канали в нета. Чете с удоволствие и много (Тютюн е вече отметнат). Обича и да играе в мрежа. Помага с някои дребни домашни задължения вкъщи. Знае цената на парите. Покрай стипендията си има собствена дебитна карта, разполага и с нашите кредитни карти, но изключително рядко е искал разрешение да ги използва и винаги първо е питал. Днес, без да знае, че водим дискусия по тази тема във форума, ме посрещна с новината, че негов приятел е започнал работа в известна верига за бързо хранене (вече е на 16г) и при това беше притеснен, че приятелят му има вероятност да се зарази с корона вирус (приятелчето му има астма), че сигурно ще му е трудно да стои по цял ден прав на крака, че няма да му стигне времето да си прочете задължителната литература и т.н. Съвсем зряло оценяваше всичко това, което приятно ме изненада, но честно казано искрено се радвам, че имам финансовата възможност да не ми се налага да карам детето ми да работи официално още от сега. Разбирам, че тук си говорим за работа с възпитателна цел, но има много семейства, за които още един доход наистина е от значение, което е тържно когато става дума за деца. Защото те все още са си деца. Помощта за задачки вкъщи или на съседи, не я броя, макар и срещу заплащане. Думата ми е за онази другата, официална работа, която изисква от тях да са редом с възрастните по 6 часа дневно (неофициално могат да ги експлоатират и повече).