Добавки и витамини за подобряване на МЦ, ЛФ и ОВУ - 9

• 68 298
  • 745
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Денис, един въпрос: при + тест за бременност спират ли се витамините? Или си продължаваме приема с дозите от преди забременяване: питам за вит. б6, вит.б12 и вит Д, за б9 е ясно, че се продължава приемът.
Следиш нивата им, и ако са ниски, продължаваш със същите дози, ако са над горните граници - спираш ги за 1-2 месеца, след това пускаш контрола и в зависимост от нивата, се взема решение, дали да се приемат и ако да, в какви дози.
Следи и желязото, защото често пада при бременност.

Здравей, Денис. Брeменна съм в почти 3м. Направих си изследвания за вит Д и Б12. Какви дози да приемам с тези
Скрит текст:
дефицити.

В цибалаб стойностите на вит. Д са различни.
Здравей!
В12 е нисък, дозата трябва да е 1000мкг/дн.
ФК - добре е, продължаваш с 400мкг/дн ( 0,4мг)
Вит. Д - доста е нисък, 7-8000МЕ/дн. и след 2 месеца прием и 10 дни почивка пускаш контрола.
Провери си хомоцистеина и В6.

Лека и спокойна бременност

Здравей, самоотвержена Денис! Simple Smile
Скрит текст:
Правя опити за забременяване и имам тромбофилия, за която предстои да запиша час при Лисичков.
Въпросът ми е този хомоцистеин  дали се води повишен... понеже е по-близко до горна граница. И какво би ме посъветвала за ниския витамин D? Благодаря!

Витамин В12   S        267.7       pmol/l     145 - 569     ECLIA
Фолиева к-на   S        36.87       nmol/l     8.83 - 60.80     ECLIA
Homocysteine   S        7.9       umol/L     0 - 12     Enz
25-OH-Vitamin D   S       27.3       ng/ml     32 - 80     ECLIA
Здравей! Hug
Хомоцистеинът е висок, трябва да е до 5 ... над 7.0 вече носи голям риск.
В12 е нисък - трябва да е на горна граница
ФК може да е по-висока
............ когато оптимизираш тези нива, хомоцистеинът ще падне ( може да включиш малко В6, защото и той има отношение към хомоцистеина).
Вит. Д е много нисък - трябва да е 60-70ng/ml ... трябва да се приемат 9-10000МЕ/дн., дори с вит. К, но за дозата по-добре попитай лекаря - според мен, трябва да е 180-200мкг/дн, защото при тези нива, може да е започнала и загуба на калций от костите, зъбите..., а само вит. К го вкарва обратно в костите.
К1 има повече отношение към кръвосъсирването, докато К2 (МК-7) е важен за костите и калциевият метаболизъм.

Последна редакция: чт, 25 фев 2021, 16:05 от denis.

# 661
Здравейте, следя темата с интерес, тъй като съм в борбата за две чертички след един неуспешен опит миналата есен.

В момента приемам следните добавки (след като съм направила необходимите изследвания):
Еутирокс 50 мкг (имам Хашимото)
Витамин Д 5000 iU
Витамин Б12 1000 мкг
Витамин Б6 50 мг
Витамин Е 100 мг
Метил фолат 400 мкг
Омега 3 900 мг
Цинк 15 мг
Селен 200 мкг

Всички добавки съм си ги купила след прочетеното в темата и се надявам да са най-добрите възможни. Blush

Въпросите ми са два:
- Бихте ли ми дали някаква препоръка как да структирирам приема на всички добавки, като се има предвид, че пия Еутирокс сутрин на гладно. В момента пия почти всички вече след хранене, но мога ли да оптимизирам по някакъв начин?
- Според вас, кафето пречи ли на усвояването на добавките, и ако да, колко време да отдалеча приема им от пиенето на кафе?

Благодаря много!

# 662
Денис, много благодаря за отговора! Имам още един въпрос и моля никой да не ме убива Wink))
Понеже чета противоречиви мнения по въпроса, според теб поставянето на ботокс и филъри с хиалуронова киселина по време на опити за забременяване противопоказно ли е? Или е опасно след като вече си забременяла?

Последна редакция: чт, 25 фев 2021, 20:21 от Alaskata

# 663
Здравей, Денис. Брeменна съм в почти 3м. Направих си изследвания за вит Д и Б12. Какви дози да приемам с тези дефицити.

Изследванията са правени в цибалаб.

# 664
  • София
Здравейте, следя темата с интерес, тъй като съм в борбата за две чертички след един неуспешен опит миналата
Скрит текст:
есен.

В момента приемам следните добавки (след като съм направила необходимите изследвания):
Еутирокс 50 мкг (имам Хашимото)
Витамин Д 5000 iU
Витамин Б12 1000 мкг
Витамин Б6 50 мг
Витамин Е 100 мг
Метил фолат 400 мкг
Омега 3 900 мг
Цинк 15 мг
Селен 200 мкг

Всички добавки съм си ги купила след прочетеното в темата и се надявам да са най-добрите възможни. Blush

Въпросите ми са два:
- Бихте ли ми дали някаква препоръка как да структирирам приема на всички добавки, като се има предвид, че пия Еутирокс сутрин на гладно. В момента пия почти всички вече след хранене, но мога ли да оптимизирам по някакъв начин?
- Според вас, кафето пречи ли на усвояването на добавките, и ако да, колко време да отдалеча приема им от пиенето на кафе?

Благодаря много!
Здравей!
Еутирокс - веднага след сън, 2 часа преди хранене и кафе.
Еутирокс  - вит. Д, да има интервал 8 часа
Еутирокс  - другите добавки - да има интервал 4 часа
Селен - вечер, след хранене... не е задължително да е веднага, може и след 2-3 часа.
Всичко друго се приема след хранене, както и когато искаш.
За вит. Д, Е, Омега 3 - добре е да е по-мазно

Денис, много благодаря за отговора! Имам още един въпрос и моля никой да не ме убива Wink))
Понеже чета противоречиви мнения по въпроса, според теб поставянето на ботокс и филъри с хиалуронова киселина по време на опити за забременяване противопоказно ли е? Или е опасно след като вече си забременяла?
ХК не е проблем, но Ботокса си е Ботулинов токсин  ( отделя се от бактерията Клостридиум , която си е патоген - причинява ботулизма ... в случая пречистен, но все пак?!) и при него има риск.
Говори с дерматолог от клиника по естетична медицина - д-р Катя Паскова, Мадлен Кокева, Каляшева ... има тема - поразпитай момичетата там

Здравей, Денис. Брeменна съм в почти 3м. Направих си изследвания за вит Д и Б12. Какви дози да приемам с
Скрит текст:
тези дефицити.

Изследванията са правени в цибалаб.
Здравей!
В12 трябва да е на горна граница - 1000мкг/дн. след 2 месеца прием и 20-на дни почивка - контрола
ФК е добре
Провери В6 и хомоцистеина
Имаш дефицит на вит. Д , 7-8 000МЕ/дн. и след 2 месеца и 10-на дни почивка - контрола.
Провери също желязо, феритин, ЖСК, трансферин... може и там да има проблем

Последна редакция: чт, 25 фев 2021, 21:19 от denis.

# 665
Здравей, denis,

Благодаря ти огромната подкрепа и помощ към всички, имам нужда от съдействие“
на 40 г съм, първа бременност 2012 г успешна, макар и бебе с ниско тегло, втора бременност -  загуба в 36 г.с. миналото лято.  Оказа се, че имам мутации - хетерозигот - MTFHR 677, Tafi, b-fibrinogen, factor 13. Следващия месец стават осем месеца и мисля да опитаме отново.
Моля, за съдействие за следното: вчера си пуснах кръвни изследвания в Рамус, 2 месеца след като пия Д3 по 5000 единици, Б12 пия АФА водорасли, пия фолиева мета 400 мг; омега 3 на Mollers 2000 мг
резултатите ми са
хемоглобин - 136 (декември - 145) - реф.ст-сти 120-160
желязо - 10 (декември – 17, август - 13) - реф.ст-сти  6-26 – не съм пила конкретно за желязо
Д3 - 73 (декември - 37) - реф.ст-сти 20-100 - оптимални
Б12 - 493 (декември – 440, октомври - 320 ) - реф.ст-сти  187-883
фолиева киселина 8.7 (декември - 8.10) - реф.ст-сти 3.10-20.5

Желязото ми е паднало доста, фолиевата не се е увеличила особено. Взех си Билкова кръв за желязо, а за фолиевата мисля да взема - Natural Factors мета фолиева (има и Б12 в нея, 50мкг), както и може би Natural Factors мета Б12.
Предполагам фолиевата трябва да е по-висока стойност, въпреки че е в норма, но при евентуална бременност според мен трябва да е в горната граница, както и всичко останало.
Витамин Д как да продължа да пия – може би по 1000 или 2000 на ден или примерно 2 пъти седмичнопо 5000 (имам още капсули) или да продължа и да вдигна още малко?

Декември си правих изследване на цинк и селен, беше ми казано, че са ок, но може би е добре да вдигна и тях малко. Също четох, че и за мъжете е добре – какви дози са ок и за двамата? Цинк - цитрат или хелат?
Ето това са ми изследванията от декември
цинк - 15.6 umol/l (реф.ст-сти 12-24)
селен – 729 nmol/l (реф.ст-сти 423-1123)

Много благодаря за отделеното време!

Последна редакция: чт, 25 фев 2021, 22:29 от maita05

# 666
Момичета някоя има ли линк към книгата на Ребека Фет “Всичко започва с яйцето (яйцеклетката)”. Попада ми линк някъде в по старата група, обаче не можах да го намера. Някой ако може да ми помогне с линка ще съм благодарна.

# 667
Аз я имам свалена обаче. Пиши ми на ЛС е-mail и ще ти я изпратя Simple Smile Освен ако някой с линк не ме изпревари.

# 668
Здравей, Денис,

Може ли помощ за времето на прием и отстоянието един от друг на витамините и добавките, които приемам.. Както и информация за кои от тях няма проблем да се приемат заедно; по кое време на деня е най-подходящо за всяко от тях или няма значение. Че се събраха доста и не съм сигурна че ги приемам правилно.

Планирам бременност и гоня следните стойности:

Това са моите резултати:
1. Б6 - 20  (реф.ст 5-30)
2. Хемоглобин - 144 (реф.ст 120-160)
3. Общ белтък - 79.30 (реф.ст 64.00-83.00)
4. Желязо - 16.58 нмол/л (реф.ст 6.60-34.00) - изследвано след започване на б12 и б6 от седмица, ако има значение
5. Б12 - 368 пмол/л (реф.ст 133-675)
6. ТСХ - 6.1
7. Йод - не съм изследвала все още
8. Вит Д - 72 нмол/л (реф.ст 50-120)
9. Б9 - 25.50 (реф.ст 10.40-42.40)

Как точно да организирам приема на:
-еутирокс - вдигнаха ми дозата от 0.25 на 0.5,
-вит Б6 -1 табл дневно https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010031470
- вит. Б9 - 1 ден 400/1 ден 800, за да в към 600 среднодневен прием по твой съвет по-рано https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010000660
-вит Б12 -
може ли да взимам по 2 табл от него, за да ускоря покачването? Ако да- заедно ли двете или на 2 пъти през деня https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010025182
-вит.Д (досега пиех вигантол, но от утре започвам този спрей https://www.marvi.bg/shop/betteryou-%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0% … 0-12-%D0%BC%D0%BB
- билкова кръв (за желязо и хемоглобин) - мисля да я приемам 2х30мл

Хомоцистеинът ми е висок също:8.5 и се чудех дали този продукт ще е полезен да подпомага приема на Б6 и Б12 и по-бързо да се свали: https://jarrow.bg/?product=tmg-crystals

Ако някой продукт не в подходящ или е добрe да добавя още нещо, ще съм благодарна на съвети

Последна редакция: нд, 28 фев 2021, 23:08 от bonibon_

# 669
Здравейте,

Честита Баба Марта ! Simple Smile

При недостиг на витамин Д, данни от изследването - 17,29 ng/mL
/референтни стойности 20,60-50 ng/mL/,  
закупих продукт на Now foods - Liquid Vitamin D-3 - 1,000 IU в една капка. На етикета пише от 1 до 2 дози дневно. Трябва ли да приемам повече капки на ден ? Тъй като е мастноразтворим, един месец ли да го приемам? Има ли значение в коя част на деня да е приемът, освен че трябва да е придружен с храна?

# 670
Здравейте,

закупих продукт на Now foods - Liquid Vitamin D-3 - 1,000 IU в една капка. На етикета пише от 1 до 2 дози дневно. Трябва ли да приемам повече капки на ден ? Тъй като е мастноразтворим, един месец ли да го приемам? Има ли значение в коя част на деня да е приемът, освен че трябва да е придружен с храна?
При тази ниска стойност 1-2 капки нищо няма да направят или ще ти трябва дълго време. С мазна храна се приема. Аз го пия вечер, за да има поне 8ч разлика от Л-тироксина.

# 671
Момичета, нормално ТСХ с какви добавки се сваля?
Моето е 2,2 (реф. стойности до 4), с Т4 на горна граница и Т3 точно на средна граница. Нямам Хашимото според лекаря ми, добри са ми стойностите. Но бих искала да спазя препоръката преди забременяване да е около 1.

Ще си направя тест за недостиг на йод, мисля че имам. Не приемах до скоро йодирана сол и като цяло храни с йод много рядко, не стигам препоръчаните 150 микрограма на ден в никакъв случай. По-скоро едвам-едвам 30на и то от години.

Та... йод (от калиев йодид), селен (от 1-3 бразилски ядки на ден), Л-тирозин (на капсули 500 мг на ден), омега 3 (от рибено масло, 1 гр на ден) добре ли е?

Последна редакция: пн, 01 мар 2021, 14:50 от snowwhite12

# 672
Здравейте,

При тази ниска стойност 1-2 капки нищо няма да направят или ще ти трябва дълго време. С мазна храна се приема. Аз го пия вечер, за да има поне 8ч разлика от Л-тироксина.

Не искам да отнема дълго време, целя забременяване... Колко капки на ден да приемам 5-6-7 ?

# 673
Ето ориентировъчно, но се консултирай с лекаря си:

# 674
Здравейте,момичета ! Четох ,че вечерната иглика,спомага за забременяване ,дали някой има отзиви за нея , същото така и геритамин ? От 8 месеца се опитваме ,но без резултат ,все още не сме ходили да си правим изследвания . Какво бихте ме посъветвали ?

Общи условия

Активация на акаунт