Фраксипарин, клексан, аспирин протект - тема № 17

• 43 395
  • 771
  •   1
Отговори
# 60
  • София
С напредването на бременността показателите обикновено се влошават, повишава се кръвосъсирването. Следят се д-димер и фибриноген. Следи се стриктно кръвотока на маточните артерии с доплер.

АПТТ е общ скринингов показател и няма пряка връзка с НМХ.
Ето ти референтните стойности за АПТТ бременни по триместри
http://perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/aPTT.htm
Ти в коя седмица си сега?

И аз съм 4г4г и не бих си позволила терапия през ден два.

# 61
В 28 седмица съм .
Там ги гледам и аз референтните стойности и аз от началото.
Ще си пусна фибриноген и д-димер да видя дали поне те са в норма.
#delisardeli твоята терапия каква е ?

# 62
И моят APTT е нисък (на долна граница/ под долна граница - още от преди забременяването и сега пак е така). Аз съм всеки ден на клексан (аспирин протект през ден), предстои да ходя при Паскалева, но едва на 11.08, а доц. Русев не ми отговаря във вайбър. Не знам дали не трябва да приемам по-често аспирин - всеки ден или 2 дена прием, един пропускам.... Някой знае ли какво се предприема в тази ситуация?

Александра, не може стойностите ти да се променят от замяната на Клексан и Фракси, ако дозата е една и съща. Те имат същото действие.

# 63
  • София
Аз съм също на НМХ всеки ден. Ако има фракси - слагам фракси, ако не - Клексан. Има разлика само в иглите и спринцовките между различните марки. На Клексана иглите определено са по-тъпи и боли повече още при боденето. А модерните спринцовки с пружините са пълна глупост, само затрудняват боденето.

В началото имах и аспирин протект, но прицапах от него и го спрях още в 5гс. Нямам риск от прееклампсия, кръвотокът ми е перфектен, затова и не съм го почвала отново. В 26гс съм.

Деси, аптт се влияе от много неща. При мен имаше период с много ниски стойности след като бях взимала кортикостероиди, това още преди да забременея.

АПТТ и при мен е ниско, на долната граница за триместъра, не обръщам внимание, следя д-димер и фибриноген, както и дозата антиХа от време на време. Това, в комбинация с кръвотока на маточните артерии, показва дали терапията си върши работата според двамата АГ, при които ходя, както и според Паскалева.

Броят тромбоцити също е добре да се следи, за да се види ако падат рязко да не се получи тромбоцитопения.

# 64
Благодаря Дели, другите резултати за сега изглеждат добре. Пускам кръвна картина и там за сега тромбоцитите са в норма. Още не са ми проверявали кръвотока в 8 гс съм.

# 65
Здравейте, момичета! Извинявам се за глупавия въпрос, но не намерих някъде да е коментирано по-назад в темата. Става въпрос за изследването анти Ха - в региона, в който живея, мога да го пусна само в Синево, но там се води “ Anti-FXA (остатъчна активност на фактор Xa )”, въпросът ми е едно и също ли е? Потърсих информация и стигнах до извода, че май е, но реших да попитам все пак, ако някоя от вас е правила..

# 66
  • София
Същото е, но трябва да се изследва точно 4ч след поставяне на инжекцията. Ако не правят изследването веднага и на място, няма смисъл да го правиш.

# 67
Относно спирането на инжекциите - сложих си инжекцията и ми изтекоха водите след час , а след още 4 часа беше секциото и нямаше никакъв проблем. След 12 часа ми сложиха инжекцията и после продължих още 7 дни.

Също някои си мислиха , че хемоглобина се влия от инжекциите . При мен беше под 140 и дори и след секциото беше 130 , така че си е до организъм по-скоро. Аз не съм и пила допълнително желязо , само мултивитамини за бременни.

Последна редакция: нд, 26 юли 2020, 21:46 от sanssa

# 68
Здравейте, момичета! Знаете ли дали Фраксипарин може да се замени с Еликвис. Това са таблетки - предпочитам да пия, отколкото да бия:)

# 69
  • София
Извадка от листовката на Еликвис:

Не е известно какви могат да бъдат ефектите от приема на Eliquis върху бременността и плода. Не трябва да приемате Eliquis, ако сте бременна. Свържете се незабавно с Вашия лекар, ако забременеете по време на лечението с Eliquis.

Още за ЕЛИКВИС таблетки 2.5 мг * 60 (ELIQUIS tablets 2.5 mg * 60), цена и информация от Framar.bg: https://apteka.framar.bg/30035386/%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B2 … 5-%D0%BC%D0%B3-60

# 70
Благодаря, Дели! Аз това го четох, но и на други лекарства пише подобни работи, пък ги приемаме, затова реших да попитам, ако някоя има опит.

# 71
  • София
Предимството на НМХ е че не преминава през плацентарната бариера.

Антикоагуланти има най-различни за НЕбременни.

# 72
Здравейте, момичета. На терапия съм с Фраксипарин 0,4 всеки ден. Има ли нещо, което слагате на синините от инжекциите?

# 73
За синини, Хепароид.
Здравейте, момичета. На терапия съм с Фраксипарин 0,4 всеки ден. Има ли нещо, което слагате на синините от инжекциите?

# 74
Синини, появили се от инжекцията ли? Отдавна не съм се посинявала стабилно, но когато е много, мажа с крем от арника и за 2-3 дни ми минава.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 14:47 от Re-Born

Общи условия

Активация на акаунт