Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 6

  • 85 241
  • 766
  •   2
Отговори
# 465
  • Мнения: 1 585
Индукцията дали нагрява по бързо от газ или живи въглени?Ммм?ThinkingДали случайно най добрите съдове за огън са чугунени?Например

# 466
  • Мнения: 8 406
Да, по-бързо нагрява индукцията. Аз у нас основно на газ готвя, имам газов плот, но имам и индукционен котлон. Открития огън нагрява повърхността и постепенно се нагрява в дълбочина чугуна. При индукцията директно се нагрява в дълбочина, това е магнитно поле. Освен това при индукцията полето нагрява една зона на дъното и не действа върху страниците на тигана. Съответно дъното започва да се разширява, а страниците не. По този начин възниква напрежение, което при стоманен тиган като на Desem води до изкривяване, а при чугуна до спукване, защото той не може да се изкриви. Огъня бил той от газ или открит на дърва освен че нагрява по-бавно облъхва и страниците на тигана и те се нагряват едновременно с дъното.

# 467
  • София
  • Мнения: 593
Аз също четох доста мнения, че не е подходящо да се използва чугунен тиган на идукционен котлон и за това ми е толкова трудно да избера. А и избора на оребрени такива е още по-ограничен

# 468
  • Мнения: 8 406
А защо държиш да е оребрен? Алуминиев оребрен с керамично покритие не искаш ли?

# 469
  • Мнения: 7 831
Имам чугунен грил тиган на Крюзе и ползвам поне 1 път седмично. Никакви проблеми няма индукцията с него. Нагрявам на 7 степен от общо 9 и после дори намалявам на 5 да речем. Имам чугунен тенджера, не ми се рови марката, пак е перфектна. Имам и плоча чугунена и един тиган за палачинки на Лава. Всичко работи перфектно, но котлонът дори няма смисъл да се пуска на макс степен. Какъвто и съд да ползвам, само вода варя на 9, защото иначе всичко изгаря за секунди, а вътре остава сурово. ... В този ред на мисли си харесвайте чугунен качествен съд, не го подлагайте на големи температурни амплитуди като от хладилника на котлона или от котлона под течаща студена вода, не слагайте на максимална степан каквото и да готвите независимо от съда и това е!

# 470
  • Мнения: 8 406
Пържоли се пекат на силно нагрят чугун. Нагрявам го толкова, че да не мога си задържа ръката на 5-10 см над него за повече от 5-10 секунди. Такова нещо да изгорят отвън, а да са сурови отвътре никога не се е случвало. Това може да се случи само ако си започнала да печеш пържолите преди да се е нагрял тигана така, че да излъчва и то не за секунди. Когато започне да излъчва той пече и отвътре и отвън, но това излъчване е както нагоре към пържолите така и надолу към електрониката и бобината на котлона. В такава ситуация се включва защитата. Имам 5 чугунени съда. Тенджерата Лава няма проблем върху индукционния, но в нея правя неща които не искат такова нагряване. Чугунения ми тиган Лодж тръгна ли да го нагрявам така както го нагрявам върху газта неизменно задейства защитата.

# 471
  • Мнения: 7 831
Много добре знам аз как да си опека пържолите, чак и са ми пращали за тая работа. Върната пържола не съм имала. Не знам колко дебели котлети печете и как работи Вашата индукция, но при мен това е чалъма Smirk .

# 472
  • Мнения: 8 406
Въпросът беше, че на добре нагрят чугунен тиган няма да се получи това, което казваш, да ти изгори пържолата отвън за секунди, а вътре да е сурова. Просто чугуна не работи така.

# 473
  • Мнения: 7 831
А аз отговорих, че точно това става на моята 9 степен! На всичкото отгоре, ако ги слагах на не добре загрят чугун, щяха да залепват Wink

А истинският въпрос беше: Да се препоръча грил тиган и беше отговорено, че чугунът се чупел на индукционен котлон често, защото плотът бил много силен. Та аз от опита си твърдя, че това не е така и ако има дамата толкова силна индукция като моята, дори не е нужно да се слага на максимална степен, защото всичко гори и се готви на една идея по-ниска степен от максимума. Даже поясних единствения случай, при който ползвам 9 стемен или дори бустър функция, за да се добие представа...

Та купувайте си чугун и не се занимавайте с алуминий, покрития и т.н., защото големите мощности и респективно високи Т съсипват покритията много бързо!

# 474
  • Мнения: 8 406
Ти изобщо вникваш ли в написаното като четеш? Не съм писал никъде, че се пукат често, а че има риск да се спукат ако се нагряват бързо, ако се нагряват постепенно се елиминира този риск това написах. В съседната тема една потребителка си беше спраскала тигана точно от бързо нагряване и то дори не е бил индукционен котлона. Стъкло и чугун, които са крехки се нагряват постепенно и се охлаждат постепенно за да не се получат разлики в разширението и да се спукат това е положението, пък ти прави каквото знаеш, но не давай съвети на другите, защото няма да и купиш нов тиган ако се спука.

# 475
  • Мнения: 1 585
Това,което пишеш не е точно така.Не напразно ти посочих чугунените съдове за огън.Там се слагат директно на висока температура.А тигана на въпросната потребителка по всяка вероятност е бил с дефект,но ти не пропусна и тогава да " блеснеш" със знания и да ни просветлиш.

# 476
  • Мнения: 8 406
Аз ти отговорих за огъня, но ти май на си схванала и затова ще ти отговоря пак. Проблема не е високата температура, а температурната разлика. Като сложиш чугунен съд в огъня се нагряват едновременно и дъното и страниците и едновременно се разширяват - липсва температурна разлика. Върху котлон индукционен или стъклокерамичен се нагрява само дъното, а страниците се нагряват по-бавно от топлопроводимостта на чугуна. Обаче чугуна има много по-слаба топлопроводимост от алуминия например и когато дъното се е нагряло, а страниците още не са, дъното се разширява и се създава напрежение, което може да спука съда. Затова трябва да нагряваш чугунен съд на котлон на ниска степен докато се загреят страниците и чак тогава да усилваш. И не, не и е бил дефектен тигана.

# 477
  • Мнения: 1 585
Не е се чувствай  длъжен да отговаряш на риторични въпроси:disappointed:Close

# 478
  • Мнения: 970
Здравейте, търся препоръка за тиган (без алуминий и други вредни елементи). Ще се използва основно за яйца, омлети и дори запичане на месо и зеленчуци. Тоест трябва да е и незалепващ.

# 479
  • Мнения: 7 831
Здравейте, търся препоръка за тиган (без алуминий и други вредни елементи). Ще се използва основно за яйца, омлети и дори запичане на месо и зеленчуци. Тоест трябва да е и незалепващ.
Имам на WMF с керамично покритие по спомен (със сигурност не е тефлон като на Тефал) и него ползвам като пържа яйца. Стомата е много добър вариант, има клипчета в Ютюб как се прави незалепващ и чугун. За друг съд не се сещам, аз имам от тези 3.

Общи условия

Активация на акаунт