СЕДМИ клас 2019/2020 - Четвърта изпитна седмична тема - (06.07 - 12.07)

• 105 079
  • 2 082
  •   1
Отговори
# 675
За 9ФЕГ в София става дума. Сега ме забихте просто с какъв профил! Френски с немски, май нямаше друго. Възможно ли е да е било с български? Нещо такова ми се върти.
Иначе някой писа, че детето след 8-ми клас е щастливо там. Тя и моята е щастлива! Колко ще научи е друг въпрос.

А по добре ли е да е нещастно и да не е научило нищо.

Не всявайте смут, без да сте се информирали какво точно учат на френски в 9 клас, дори и не знаете с  какъв профил е прието детето Ви/ за набор 2004 имаше 3 и 4 профил във ФЕГ/.

На всички останали - извинете за спама, но е важно информацията да е представена точно и вярно. На това разчитатат останалите потребители.

Успех още веднъж на всички.

# 676
  • София
Имаше НВО по чужд език за 8. клас с интензивно изучаване на език, не само за езиковите гимназии.
Дидева, това за всяко училище ли с ИИЧЕ важи, нищо че не е ЕГ? Благодаря

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 22:22 от sofy

# 677
  • София
кативики, за мен в една ЕГ са важни езиците. И ако това, което уточних се води за изучаване на предмет на чужд език, извинявам се. За мен изучаването е влиза учителят, преподава на езика, ако има нещо неясно разаснява. План пуснат интерактивно на урока, който е разказан изцяло на български...ами не. Не е. И най-важното, после децата да могат да разкажат урока на чуждия език. Въобще и не го искат от тях.
Толкова.

# 678
  • София
Софи, аз не знам колко по-ясно може да го каже Дидева- написала е, че има НВО за всички гимназии с интензивно изучаване на език, не само за тези, които се водят ЕГ.

# 679
Klemy, това влиза в графата "който иска го учи, който не е спокоен". За мен е перфектно. Ако иска ще се мъчи и ще се пробва. Ако не иска, ще е спокойна и ще си учи предмета на бг.
Докара ме до прединфарктно състояние Simple Smile. Слънчевата има кристално кълбо, защото ме беше видяла припаднала час преди да споделиш новината. Маша има конкуренция с човешки облик.

# 680
ИмаШЕ. Вече няма. Беше НВО по чужд език в осми клас за ученици в профилирани гимназии и профилирани паралелки в средни училища с интензивно изучаване на чужд език. На страницата на МОН можете да видите варианти от годините, през които е провеждано.

# 681
И аз съм учила история и биология на немски,накрая нищо Joy
Аз за съжаление не съм от майките,дето видят със закона в ръка и мерят ли, мерят. Та не мога да съм от много полза. Моето дете си беше добре, по старата програма, и даже по едно време с единствения некадърен учител по френски. И на олимпиади ходи, и сертификат си взе. Не пожела да се напъне за ц сертификат, не съм я карала. Чувстваше се добре. Споделяла съм абсолютно честно +и - през годините, вероятно си седи из форума. Даже многократно съм писала колко ме дразни, че не напъват за повече. И какво- децата пък имаха свободата да си развиват доста неща извън училище.

# 682
Големият ми син е в 2АЕГ и  от 9 кл.(сега ще бъде 12кл.) немогат да  намерят учител по физика.Обяснението е просто "Има обявена позиция ,няма кандидати".

# 683
Ние учехме биология и химия на немски без учебници - карахме на записки. Беше супер, защото не се налагаше да се зазубря ненужна теория, само най-важното. Но пък преподавателят споделяше разни трикове за решаването на задачите по химия (явно практикувани в Германия) и така решаването на задачи беше направо песен. Даже после в 10. клас учителката ме бъзикаше, че да решавам задачи по химия, ми е хоби.

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 23:46 от SamoDiva

# 684
Няма достатъчно подготвени учители, които да знаят чужд език на необходимото ниво и да са квалифицирани и добри преподаватели по специалния предмет. Ако някой е добър учител по химия, физика или биология, а и знае чужд език на необходимото ниво, шансът да е учител в България е минимален.

# 685
  • София
Вижте, очевидно аз съм имала свръх очаквания от ФЕГ. Детето без да е било с профил английски е готово да покрие сеттификат. Все ми се щеше да научи на много добро ниво френски, нали за това е там. Аз съм била в училище с рисуване, което беше с програмата на езикова, без да е езикова и след 8-ми клас покрихме B2. Изпита на езиковите гимназии, 1:1. Все се надявах, че една елитна, софийска, ЕГ ще е по-добре. Не покри моите критерии. Както казах, може аз да съм в грешка. Между другото, години след като завърших моето училище покрих отново B2 по езика, без да съм го пипала през годините. Явно много добре са ни научили. Много се съмнявам, че в момента нивото е такова.
Но детето не се оплаква, факт. Понеже не отричам, че е важно. Аз просто съм перфекционист.

# 686
Моята голяма дъщеря е във ФЕГ-10клас. Целенасочено искаше ФЕГ, успя да влезе на 2ро класиране, много харесва езика и се справя за около 5, без никаква външна помощ. Средата е добра, тя си харесва училището и се чувства на място. Но, според мен управлението на училището е слабо, някак няма енергия и амбиция. Тази гимназия би могла да изглежда много различно. Малката ми щерка завърши прогимназията на 19то- организацията на училището, базата програмите, всичко което правят - ами на светлинни години е, а не са "елитна" гимназия.

# 687
Не ,защо, проблеми има и за тях трябва да се говори! Тук обикновено хората само се хвалят, но всъщност не всичко е цветя и рози. Ние също навремето избрахме френски, защото английски знаеше. Но детето учи много много лесно езици.
Второто ми дете не е така и тази гимназия не е за него, нито той иска, нито аз я намирам подходяща. Освен, че езика е труден, не съм сигурна доколко се занимават с изоставащите. Математиката се преподава...е...дъщеря ми беше доволна, не я разбира, не са я закачали Joy и т.н. Философия на френски- води я зам. Директорката и половината време отсъства по други задачи или говорят за проблеми. И т.н.
За сметка на това М. Шопова, Даракчийска, Маринова (бивша Валявичарска), абе много учители там са невероятни Simple Smile. Има доста клубове, ама ходят по желание. Никой не ги кара. Ако щеш...

# 688
Факт е, че езиковите днес нямат нищо общо с езиковите преди. Като всичко по нашите ширини, посоката е надолу и проформа. Но като се има предвид нивото на останалите, тези няколко гимназии са най-добрият вариант. А ако и детето е ученолюбиво още по-добре.

# 689
  • София
За 9ФЕГ в София става дума. Сега ме забихте просто с какъв профил! Френски с немски, май нямаше друго. Възможно ли е да е било с български? Нещо такова ми се върти. ...
Не знаеш точно в каква паралелка е дъщеря ти? Open Mouth

А иначе и аз мога да потвърдя, че по старата програма в 11 и 12 кл предметите се учат на български. Синът ми завърши тази година 1 АЕГ.

Общи условия

Активация на акаунт