Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - Тема 68

• 39 520
  • 773
  •   1
Отговори
# 570
  • Пловдив
yummy mommy,да попитам защо се спряхме на HRV +овлажнител,вместо ЕRV?
Питам,защото и ние закупихме HRV,който не е монтиран още и се чудя,дали не сбъркахме...

# 571
yummy mommy,да попитам защо се спряхме на HRV +овлажнител,вместо ЕRV?
Питам,защото и ние закупихме HRV,който не е монтиран още и се чудя,дали не сбъркахме...
Нелина, за нашия климат е по-подходящ.
Мм избира всички тези уреди и терморегулиращи устройства, аз съм по интериора и цветовете Simple Smile
Както казах, толкова пари отиват в стените, в  инсталациите , че средствата за дизайна са все ограничени. Добре, че съм минималист.

Черна Станция, права си.
Повече трябваше да поясня какво имам предвид.

Но аз проветрявам по много и постоянно. И на -30 поне по 20 мин на всеки 1-2 часа, въпреки всичките системи, а 56 месеца не затварям прозорците въобще, освен ако не стане над 26 градуса и климатикът се включи да поддържа 21 градуса. Обичам да става течение, да има полъх на въздух и да мирише на свежо.

# 572
Това с отворения прозорец и аспиратора са глупости. Ефективността зависи от мощността и от пътя на отвежданият въздух.

А откъде влиза въздух, за да излезе мръсният? Открехни леко прозорец, пусни си аспиратора и си сложи ръката до процепа и ще усетиш с каква сила влиза въздух. А ако е затворен тогава какво?

Ето схема на правилната циркулация:

Това би било вярно, ака пимещението ти е херметически изолирано. То не е.
Интересно, в цял свят как работят аспираторите, че никой не отваря прозорци.

Моят аспиратор е 900вата, повдига лист хартия (това сериозно).

# 573
И аз като пусна аспиратора ако не отворя врата или прозорец почва едно свистене, отделно много бързо се проветрява така. И с вентилатора в банята така правя, пускам го и отварям вратата на детската, за 10-15минути изсъхва банята.

# 574
О, ама той си работи - моторът бръмчи, перките се въртят. Само дето не е ефективно. Но нямам за цел да те убеждавам, май достатъчно писах. Ако искаш отваряй, ако искаш не отваряй и разчитай на минималния приток на въздух от нехерметичност. Мен не ме бърка.

П.П. Едно време със старите дървени дограми можеше и без това. В големите къщи на САЩ, с множество начини за влизане на въздух също може, предполагам. Но в моето скромно жилище ПВЦ дограмата е абсолютно херметична, всички вентилатори в мокрите помещения са с клапан, а входната врата е с падащ праг. На практика нехерметичността е минимална и аспираторът просто не работи ефективно без открехнат прозорец.

Последна редакция: нд, 23 авг 2020, 18:20 от Черна станция

# 575
  • Варна
Дамм и в упътванията пише да се отваря леко прозорец. Само ако е абсорбатор само на филтър не е необходимо. Една приятелка с печка на остъклена тераса не знаеше и не отваряла прозорец при работа на аспиратора. Получава се вакуум и си беше повредила уплатненията на вратата, та техник я посъветвал да открехва прозорец и да не мъчи аспиратора, а така върши много по-добра работа.

# 576
Все пак живея вече 15 години със един от топ специалистите в тази област, поне вентилационната техника ми е изпипана до съвършенство. По отношение на дограмите, няма как да се сравняват с тези в Северна Америка- все пак говорим за температурни диапазони от -47 до +47 С

# 577
Черна станция, може ли снимка на този падащ праг? За първи път чувам за такова нещо и не мога да си го представя 🤔

# 578
Ами питай го, той може и да е, но ти не си. А аз говоря за базова физика, не за тънкости. Може би имате някаква решение - къща с грамаден обем, с принудителна вентилация или друго. Но ако е специалист ще потвърди, че извличане на въздух не става, ако не се подсигури постъпление на същото количество въздух. И ако твоят аспиратор е 900 кубика, а въздушните утечки в къщата позволяват само 300 кубика приток отвън, аспираторът ти ще работи с 300 кубика. А ако работи нормално значи по някакъв начин му се осигурява този приток за да има баланс на масите на изходящия и входящия въздух.  Ти сама споменаваш за вентилационна система. Е, ако имате такава, ясно защо не отваряш, но да те питам защо се намесваш в спор, воден от хора с относително малки апартаменти без вентилационни системи, с твоята вентилирана голяма къща?
То все едно ние да се оплакваме, че колите ни имат проблеми с поледицата, а ти да се намесиш, че няма никакви такива проблеми, премълчавайки, че си с високопроходим джип.

На английски терминът е makeup air. Ето и една картинка, показваща (най-вероятно) как е при теб и защо не отваряш прозорци. Ама то няма общо с нашите дискусии.

Черна станция, може ли снимка на този падащ праг? За първи път чувам за такова нещо и не мога да си го представя 🤔

За по-голяма яснота давам пример с падащ праг за външен монтаж. Има и такива, които се монтират не отвън, а вътре във вратата и не се виждат. За металните врати е съвсем удобно да има вътрешен праг, защото там няма нужда от вкопаване. Най-общо идеята е, че когато вратата се затвори това нещо пада на пода и уплътнява процепа под вратата, а когато натиснеш бравата за да отвориш,  вътрешен механизъм го повдига и вратата си се отваря без онова нещо да стърже по пода.  Тези на снимката явно са с някакво външно задействане, защото моята няма такъв щифт. Ама то е нормално, защото металната врата е куха отвътре и има други механизми, а тези са за монтаж на дървени врати.

Ето и врата с вкопан/вътрешен праг:

Това нещо върши страшно много работа, имала съм врата без такъв праг и знам какво течение ставаше само от въздуха, който минава под вратата.

П.П.2

Ето и праг за метална врата: https://firedoors.bg/%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%89-%D0%BF%D1%80 … D0%B0%D0%B3-1-172

Последна редакция: нд, 23 авг 2020, 20:45 от Черна станция

# 579
Няма да споря с теб, ти разбираш от всичко, за това и си отваряш прозореца.
Щото живееш в херметически затворено жилище.
И двете ти твърдения между другото са абсолютни глупости.

# 580
А ти защо не можеш да приемеш, че може и да не си права или да си права само за Тексас, където се използват друг тип и вентилационни, и отоплителни и разни други системи?
Не само ЧС ти каза за отварянето на прозореца, и други потребителки също.

# 581
А ти защо не можеш да приемеш, че може и да не си права или да си права само за Тексас, където се използват друг тип и вентилационни, и отоплителни и разни други системи?

Мдам, ето още едно решение направо от Тексас - принципно пак същото, макар техническото решение да е оригинално (и отново осъществимо само в къща):

https://www.texaslightsmith.com/makeup-air/

Обаче виж ти какви интересни работи пише вътре, явно не само аз дрънкам глупости Simple Smile

Цитат
Energy efficiency includes sealing all places where air can get in, but making it hard for air to enter presents some challenges when it comes to ventilating exhaust. Air must get in to replace the air being removed, and heaters and air conditioners are not always up it. When an exhaust appliance removes air from your house, an equal volume of air must enter. In older homes, the leaks and drafts present would supply any necessary makeup air. In newer or more energy-efficient homes, there aren’t enough random air leaks around windows, doors, and mud sills to make up the exhaust air. Makeup air is then pulled through water-heater vents, clothes dryer vents, or down wood-burning chimneys, a phenomenon called backdrafting.

# 582
И да не забравяме, че повечето наши жилища са проектирани и строени с дограма, която "отзява"... А сега сме ги подменили с плътно затварящи се дограми и входни врати "запечатани" отвсякъде с гумирани уплътнители.
Обръщали ли сте внимание на фасадите на старите тухлени сгради има едни декоративно изглеждащи решетки (около 20-30 х 10см) зад които има жалузи? Те са осигурявали приток на пресен въздух зад радиатора, а на комините вътре имаше решетки за отвеждане. Наскоро показвах на дъщеря ми в археологическия музей във Варна интересните радиатори и решетките зад тях...

# 583
emy_emy, ако искаш, може да качиш архитектурните скици на двата апартамента. Могат да се открият и други плюсове/минуси в полза на единия или другия, както и да се намери решение на съществуващите проблеми. Разпределението също е много важно за функционалността на жилището и може да направи един апартамент много по-практичен от друг, дори да са с еднакви квадратури.
Наскоро обсъждахме с мои близки два такива апартамента - с еднакви квадратури, обаче в единия могат да се обособят три спални, а в другия - само две. И въпреки, че триспалният апартамент имаше частично изложение на север, а двуспалният - на юг, изборът им падна върху трите спални, защото им решава много други проблеми.

# 584
Приемам, че е специалист и че жилището и е херметически изолирано, но това са пълни глупости.
Ако жилището и беше херметически изолирано, до сега да и е свършил въздуха и да и умряла.
А това, че някой си отваря прозореца докато готви не означава, че е прав.

Общи условия

Активация на акаунт