Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Хранене с адаптирано мляко

 • 703
 • 16
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 081
Здравейте,
Не намерих обща тема за храненето на адаптирано мляко, затова реших да пусна тази. Simple Smile
Надявам се тук да задаваме въпроси, да обменяме опит и съвети, защото лично за мен този вид хранене се оказа сериозно предизвикателство. Grinning

Утре синът ми става на 1 месец и от две седмици сме изцяло на АМ.  
В момента пие ХИПП Комбиотик, а за дозата се водим по описанието на кутията.
От 5та седмица трябва да увеличим на 125мл вода + 4 лъжички, при 5-6 хранения на ден.
И тук идва проблемът ми.
Бебо все още има нощни хранения в 00:00 и в 03:00, което общо за деня прави 8 яденета ( засега се водим се по схемата на 3 часа).
Притеснява ме, че ако увеличим дозата и разширим стомахчето, с тези 8 хранения и 125мл на ядене, той почити сигурно ще бъде прехранен.

Намерих много схеми за адаптираното мляко и почити всички посочват, че на ден бебето не бива да приема повече от 900 мл.
В тази връзка, как постъпвахте вие когато трябваше да се увеличи дозата?
Коригирахте ли я на едно ядене спрямо броя хранения на бебето?

ПС: Педиатърката иска да махнем храненето в 03:00 сутринта, но все още не сме започнали да работим по този въпрос с надеждата, че бебокът сам ще се откаже през втория месец.

# 1
 • Добрич
 • Мнения: 755
Ох тази простотия с разширения стомах като я чуя и ми иде да си заблъскам главата в някоя стена.Когато бебето расте нарастват и всички органи,включително и стомахът.Ако бебето е прехранено то повръща излишното количество.Ако твоето не го прави значи количеството е точно.Големият ми син си пиеше млякото в 3:00 до 5 месец.После спря сам.

# 2
 • София
 • Мнения: 5 812
ПС: Педиатърката иска да махнем храненето в 03:00 сутринта, но все още не сме започнали да работим по този въпрос с надеждата, че бебокът сам ще се откаже през втория месец.

Нека да позная, предложила ви е да му давате вода, ако поиска мляко?
На 1-месечно бебе да му махнете нощните хранения, ако си ги иска, не е никак добра идея. Давайте му мляко, като зацвърка, а количеството сам ще си определи. Ако не иска 125 мл, колкото и да се пънете, няма как да му ги сипете в гърлото зорлем. Тези 3 часа могат да бъдат само ориентир - понякога искат на 2, понякога на 4. Както възрастните огладняват - не по график.

# 3
 • Мнения: 1 081
Elfito, вие на адаприрано мляко ли бяхте или на кърмене?

Малинка, абсолютно, вода предлага да даваме. Бебо обаче дори не я помирисва водата, така че вече даже не предлагам. Както писах, и ние нямаме намерение да го мъчим с махане на нощното ядене.
Просто малко ме притеснява храненето с АМ и евентуалното качване на прекалено много килограми. Имаме познато детенце, което на близо годинка има проблем с прохождането, защото е връз пълничко. Може и да се психирам излишно, но ме е страх да не го направим дебеличък.

# 4
 • Мнения: 14 305
Моята дъщеря също от 2-месечна е на адаптирано мляко. Давала съм ѝ колкото иска, не е дебела изобщо. Ядеше по-често от написаното на кутията, но в по-малки количества. Увеличавах дозата с по 30 мл, когато видех, че си осмуква до капка млякото и видимо не ѝ стига. На следващите хранения започвах с увеличената доза. Случвало се е и еднократно да иска повече, като остави няколко последователни пъти след това неизпито мляко, я намалявах с 30 мл
Вода започна да пие чак когато я захраних. Преди това нямаше желание да пие. С лъжичка съм ѝ слагала малко да си изплаква устата, не я приеме с желание. Единствено когато ѝ капех капките против колики в лъжичката с вода, направо я осмукваше. Явно бяха приятни на вкус.

# 5
 • Добрич
 • Мнения: 755
На АМ бяха и двамата.Да вметна,че майка ми е педиатър.А това с прохождането не го разбрах.Познатото детенце имали или не годинка.Синовете ми проходиха към 1,3 години.

# 6
 • Мнения: 41 030
Детето ми имаше страхотна педиатърка, възрастна жена пред пенсия, са много опит. Първото нещо, което ми каза беше - махни всички часовници, мерки и теглилки. Важното е само съотношението вода : сухо вещество, останалото бебето ще ти покаже. Не съм броила хранения, не съм гледала часовник, не съм смятала нищо. Границата около килограм на ден е приблизителна. Във фазите на бърз растеж детето ми е стигало и до 1.400-500 мляко на ден, после е падало на 800-900 мл. Това е съвсем нормално.
На АМ беше дъщеря ми. Вода не се дава преди захранването. Измества приема на ценни хранителни вещества.

# 7
 • Германия
 • Мнения: 243
Дъщеря ми е на 10 месеца. До преди една седмица се будеше през нощта за мляко. До началото на 9ти месец се будеше през 3 часа. Имаше дни, в които изпиваше 1.800мл + 2 твърди хранения. Нито е с разширен стомах, нито с наднормено тегло. Никакъв режим, никакъв часовник. Лека полека започна сама да си изгражда режим.

# 8
 • Мнения: 296
Както и преди Ви писах в друга тема, оставете таблиците и графиците.

Моето бебе е изцяло на АМ, вече е на 5 месеца, никога не съм спазвала часове. Първите два месеца ядеше през 2 часа денонощно. Категорично отказваше вода.
След това започна да яде само два пъти нощно време - около 10 дни и сега вече изобщо не се буди да яде и си спи цяла нощ.
Както и другите момичета са Ви написали, всичко е индивидуално, детето ако преяде просто ще повърне.
Водете се по детето, не знам защо трябва да го изнервяте като го държите гладно, а и себе си да напрягате?

Това да го лъжете с вода няма как да стане. Бебетата не са глупави 🙂

# 9
 • Мнения: 2 984
Писах и в другата ви тема - водете се по детето, то си знае и показва ясно от какво има нужда! Моля ви, зарежете таблицата на кутията, зарежете режима и водата! Ако детето огладбява на 2 часа - давайте му. Ако иска повече - давайте му. Бебетата не са роботи.

# 10
 • Мнения: 1 081
Вярвате или не, но много от препоръките на педиатърката решихме да игнорираме.
Не будим бебо за ядене, а чакаме той да се събуди. Освен това няма да махаме нощното хранене с цената на 5 часов рев. И водичка не предлагам вече, освен ако в стаята не е станало много топло, а той не спира да плаче.
За количеството АМ, по-скоро на мен ми е важно да знам къде е здравословната граница. При родителите и на двама ни, моите и на моят мъж, има затлъстяване, диабет тип II, и преддианетно състояние, затова съм изключително нащрек. Но явно няма такава граница.😄

# 11
 • Мнения: 14 305
Има таблици на СЗО за ръста, теглото и обиколката на главичката за съответната възраст и пол. Може и сама да си ги проверяваш, има калкулатори на тяхна база в нета. Ако видиш, че теглото му се доближава до горната граница, тогава евентуално може да има основание да се притесняваш, и да се насочите към ендокринолог, който да прегледа бебето и да направите изследвания.

# 12
 • Мнения: 1 081
Кукумицинка, благодаря за съвета! Simple Smile
Днес сме на преглед, за да видим как е наддал от раждането.
Доколкото знам, сега ще имаме консултации всеки месец и мисля по тях да се ориентирам за тегло и ръст.
Както виждаш, аз съм малко "вманиачена" в мерни единици и количества и не ми се мисли какво ще стане ако почна в нас да го меря.
Ще трябва да минавам на Мента, Глог и Валериан още от 2ри месец.
А аз ги предвидила хапченцата за към 6тия месец. 😃

# 13
 • Мнения: 41 030
При родителите и на двама ни, моите и на моят мъж, има затлъстяване, диабет тип II, и преддианетно състояние, затова съм изключително нащрек. Но явно няма такава граница.😄
При нас и при двата рода има риск от бързо качване, но именно това ме подтикна да забравя за ограниченията. Моето лично мнение, което в случая съвпадна с професионалното на педиатъра ни е, че бебетата следват инстинкта си, а той ги пази. Т.е. ако едно дете е оставено да слуша тялото си и никога не е ограничавано или обратното, насилвано да яде, то и занапред ще следва неговите сигнали.
Обратното, ако е обременно с ядене под час, то ще яде и когато не е гладно, ще гладува, когато е гладно и после ще се нахвърли на храната. Помните едно време приказките - изяж си всичко в чинията, еее, едно парченце ти е останало, дояж си го, първо си вземи хляба и т.н.
Всичко това създава грешни "нужди", затова и се появяват проблеми с теглото.

За да спестя проблеми и усилия на детето си,  още от първите седмици прецених, че ще е на поискване. Съветите от болницата бяха други, режим, вода и т.н. (преди 16 г. това беше масово). Детето ми се дереше от рев, буквално. На изписването педиатърката съчувствено ме потупа по рамото и ми обясни, че ми се е паднало ревливо бебе, да се подготвя за месеци без сън.
Добре че като дойде на следващия ден лекарката, която бяхме избрали за личен педиатър, ми даде тези съвети, след което се разрових, прегледах всичко, което намерих и направих информиран избор. Е, имах най-кроткото и усмихнато бебе. Не сме усетили колики, излизане на зъби, болести, гласчето ѝ не се чуваше, освен за мляко...

Равносметката дотук: Първите месеци качваше много, по 1.500-1.800 кг., във фазите на бърз растеж поглъщаше огромни количества и ядеше през час. До 2 г. не давахме никакви сладки и тестени неща, иначе ядеше балансирано, обща храна, порции като на възрастен. След 3 г. апетитът ѝ рязко спадна, включихме постепенно и всякакви не толкова полезни неща, в умерени количества. Сега яде всичко, не се ограничава от нищо, но няма вредни навици, никога не е преяждала и теглото ѝ е в здравословните граници (ръст 171, килограми: 59).

# 14
 • Мнения: 14 305
Кукумицинка, благодаря за съвета! Simple Smile
Днес сме на преглед, за да видим как е наддал от раждането.
Доколкото знам, сега ще имаме консултации всеки месец и мисля по тях да се ориентирам за тегло и ръст.
Както виждаш, аз съм малко "вманиачена" в мерни единици и количества и не ми се мисли какво ще стане ако почна в нас да го меря.
Ще трябва да минавам на Мента, Глог и Валериан още от 2ри месец.
А аз ги предвидила хапченцата за към 6тия месец. 😃

Ще гледаш общо мерките. Ако теглото е в горни граници,  но и ръстът също, вероятно бебето е просто по-едро. Ако ръстът не е висок, но теглото е до максимума, тогава може да има основание за притеснения. Аз също много следях мерките, при мен имаше защо и ни помогна да хванем проблем. Несвързан с теглото, дъщеря ми винаги е била в горни граници за ръст и средни за килограми, но обиколката на главичката ѝ беше по-скоро в долната граница и не нарастваше много, а в моя род има краниостеноза (срастване на черепни шевове). Още, като се роди, се знаеше, че има, но като видяхме, че не нараства добре, ни препоръчаха консултация с неврохирург и неговото становище, на негов колега, както и на специалиста, правещ разчитането от 3д скенера, беше, че е за операция и я направихме.

Общи условия

Активация на акаунт