Кандидатстване след седми клас с рисуване - част 6

• 39 676
  • 750
  •   1
Отговори
# 165
  • Ланкър, планините Овнерог
За НГПИ
Няма стол или лафка. Носят си или купуват от околни заведения, има Билла близо
Втори език е руски, но май само в 9кл го имаше
Дъщеря ми беше на курсове в 119-то. По 5 астрономически часа. Започнаха в средата на октомври. Това преди 6г

# 166
Лафка има на първия етаж от входа вдясно. Руски се учеше 9 и 10 клас, вече е до 12 по новия учебен план. Била е наблизо, но  20 минути междучасие е на бегом.

# 167
  • София
Kally May, отговарям, за което съм наясно:
1. НПГПФ - Езици - основен АЕ, 4 часа седмично. От 9 клас - НЕ, ФЕ, Исп., 2 часа седмично. При записването ми обясниха, че залагат немски за 2 цели паралелки (от общо 6), а останалите делят на френски и испански според желанията на учениците. Не знам дали и тази година ще бъде така. Часове и хорариум можеш да разгледаш в линка на Дидева в поста точно над твоя.
2. Дневен режим - още не зная.
3. Курсове - трудно е да се каже така наизуст дали ще бъде достатъчно. Сеансите са по 4 астрономически часа и според мен 1 година е достатъчна за дете, което не хваща молив за първи път. При нашия набор лоша шега изигра и изолацията заради коронавируса, защото прекъснаха курсовете. Моята дъщеря тръгна към края на първия срок и в началото на март всичко замря, ходила е не повече от 7-8 пъти. Занимавах я вкъщи, не особено интензивно, защото госпожата като каже, думата й тежи, а мама като каже същото, няма чуваемост. Курсовете ми бяха полезни да видя критериите за оценяване, ясно е, че ще има грешки, но е важно дали една обратна перспектива ще й коства главата или е "е, тука малко е мръднало, ама нищо де, затова пък щрихът е добре изработен".
4. Ако все още имаш нужда от контакти, пиши ми на лични.
5. План-приемите излизат обикновено април-май.

# 168
  • София
Момичета, много ви благодаря за споделения опит Gift Heart !
Остава някой да се включи с информация от НУИИ. То май ще ни бъде и първото желание, след задълбочен разговор с детето. Но там, като че ли, и изискванията са най-сериозни за изпита. Ще се готвим, пък каквото стане. Най съм щастлива, че моето момче е много мотивирано. Не е хващало молив за сериозна подготовка досега, но не е дете, което витае в облаците и да си мисли, че без усилия и труд всичко ще му се нареди. Дори напротив. Много порастна през последната една година. ДО при него беше успешно и страшно учене падна. Харесва ми, че като се захване с нещо, си го гони докрай. Има да отработваме психически моменти при явяване на изпити, но през следващата година мисля, че и това ще се отработи.

# 169
За нуи мога да споделя с инфо от  провинцията. Детето е в нуи след четвърти клас. Още сега в шести клас рисуваха от дъжд на вятър композиции за подготовка. На една маса слагат една драпирана покривка нареждат до три предмета : първото някаква бутилка, ваза, грънец,  кана или направо едноцветна топка - т.е. нещо с овална форма; второто е нещо паралелепипедно ( имат един куб, книга ), а третото  е различно, понякога амфора, понякога плод, една гипсова маска, хаванче.  Задължително се рисува и драперията отзад . Рисуват който където се падне на стола в ателието,  така че светлината може да пада отвсякъде.
Дописвам се - ще бъде само графика като техника - само моливи или въглен,  ако детето е свикнало с този материал.

# 170
  • Русе/ София
Здравейте и от мен.
За курсовете в 119-то, се чух с г-жа Златанова миналия месец - започват от Октомври, но не може да се предвиди какво ще е положението тогава. Ако училищата работят - курс ще има. Онлайн този курс не може да се осъществи, така че ще се търсят варианти. Моето дете се включи и започна курса в средата на Февруари и ...ядец - карантина. Така че има няма 4-5 пъти да е ходила в събота. Има 2 учителки доколкото знам. Много се надявам нещата да тръгнат гладко и да имаме една цяла учебна година за подготовка. Има деца които за 2 седмици се подготвят - евала им, но при нас ще е нужно време - рисува добре, но не си довършва картините - това сенки, щрихи.....все нещо се пропуска, иначе ваза/куб на листа й има Wink) Учителките на курса поставят ориентировъчни оценки - движим се с 4-ка като за начало.
На всички деца и родители, за които темата изпити и кандидатстване приключи - Честито!
На тези от нас които тръгват по техните стъпки догодина - Успех!
За полезната тема и приятелската атмосфера, която цари в нея - Благодаря! Simple Smile

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 14:52 от Elida

# 171
  • София
Момичета, много ви благодаря за споделения опит Gift Heart !
Остава някой да се включи с информация от НУИИ. То май ще ни бъде и първото желание, след задълбочен разговор с детето. Но там, като че ли, и изискванията са най-сериозни за изпита.
Така е, сериозни са. Но пък оставам с впечатления, че не е най-желаното училище, което за вас е плюс, всъщност. Обучението там е на високо академично ниво, но пък останалите предмети може да останат в сянка. В сайта им има програмата за всички класове, добре е да я разгледаш. Приемат общо 52 деца, всички учат общо, след 10 клас ги разделят на специалности - живопис, графика, скулптура и илюстрация. Учат на една смяна, не започват много рано и не свършват късно и по тъмно, защото не е добре да се рисува на изкуствено осветление. Всеки ден имат големи блок-часове рисуване, по 3-4 часа.

# 172
  • София
Атти, извадих примерни седмични програми за Приложното и Изящното, от старите теми - много добър ориентир ми бяха какво точно се учи. Първо желание засега ни се очертава Илюстрацията, но и за другите младежът проявява интерес. Само модата била "за момичета" и не я иска. Като цяло, където има рисуване, той е там. Харесва ми в НУИИ подхода първите две години всички да учат всичко и после да се профилират; напомня ми на университетската програма, в която аз бях едно време.

Elida, здравей Simple Smile
Заедно ще вървим по 7-класния път.
Да са ни живи и здрави децата, да влезнат в мечтаното училище.
Къде най-много иска твоето момиче?

# 173
  • Русе/ София
Здравей Kally May,
Засега според желанията й сме ги подредили хипотетично така: Пространствен дизайн, Моден дизайн и Играчки. Като цяло обича да обзавежда стаи, да строи къщи (на комп.игри, лего, в рисунки….), също с часове си рисува разни малки модели от интернет (хора и дрехи)… Много ми се иска да отидем на ден на отворените врати в Свети Лука, догодина и е възможно списъка й да се пренареди.  А и аз съм любопитна да видя нещата на място. Във фотографията би имала интерес към Анимацията, за Изящните....не мога да преценя към момента.  Живи и здрави да са и да следват собствените си мечти им желая на децата, а никога не е късно да се преориентират.Flowers Four Leaf Clover

# 174
Огледах програмата в НУИИ и доколкото се ориентирам през различните дни от седмицата часовете свършват по различно време, но не става ясно напр. в колко свършва най-късния час. Някой има ли такава информация? Питането ми е свързано с евентуално записване на курс по език, за да се ориентирам какво е свободното време с което ще разполага детето и дали няма да стане твърде натоварено. Вашите деца ходят ли на курс или сте доволни от ученото в гимназията?

# 175
  • София
elkd, не бих предприела записване на извънучилищен курс преди да видя натоварването поне през първия срок на 8 клас. Рисуването ще бъде на преден план и със сигурност ще се дават задачи за домашна работа, а това отнема не малко време. Дано се включат майки с вече учещи в НУИИ деца с актуална информация по въпроса.
Моето дете засега се спрява чудесно с АЕ без да е посещавало курсове. Догодина със сигурност ще успее да покрие В1, но може и на В2 да се пробва. След 7-ми клас, обаче, идеята ми е да се фокусира върху това, което иска да учи, а именно специалните предмети. А език винаги може да се научи и след гимназията.

# 176
  • София
Здравейте, и аз благодаря за прекрасната атмосфера тук! Честито на всички щастливо приети!
А дали през лятото има някакъв курс? Или учител,  който прави малка група деца? Ако не е удобно в темата, моля, пишете ми ЛС!

# 177
Мисля, че  почват септември - октомври.

# 178
  • софия
Огледах програмата в НУИИ и доколкото се ориентирам през различните дни от седмицата часовете свършват по различно време, но не става ясно напр. в колко свършва най-късния час. Някой има ли такава информация? Питането ми е свързано с евентуално записване на курс по език, за да се ориентирам какво е свободното време с което ще разполага детето и дали няма да стане твърде натоварено. Вашите деца ходят ли на курс или сте доволни от ученото в гимназията?
Моята дъщеря продължи да посещава курс по език. Просто я преместихме в по-близък офис до училището за да може да стига сравнително бързо след училише. Малко изтормозвахме офиса на курса докато им кажем кои дни може да се включи и съответно да решат коя група да бъде записана. но пък още в началото на септември отивах при тях и има казвах точно как стоят нещата:
1. програмата не е ясна до към началото на октомври, защото в началото на уч. година са на практика и като се върнат имат напасване. Осмокласниците пък учат с временна програма докато се врънат всички останали от практика. Та,  от школата щяха не щяха рабираха, че нищо не зависи от нас и я записваха като бройка, а в последствие уточнявахме коя група ни устройва. В някоя от годините е закъснявала да речем с 10 мин, като пак учителя е бил редупреден, че такова ще е положението.
Здравейте на всички Smiley !

Усеща се затишие в тази тема, предполагам, че майките на бъдещите 8-класници са се отдали на заслужена почивка след изпитната офанзива.
Прочетох всички предишни теми и искам да изкажа искреното си възхищение от тази невероятна, добронамерена и съпричастна атмосфера, която цари тук. Много се надявам това да се запази и занапред, и да сме си в помощ и подкрепа всички родители, чиито деца ги очаква 7 клас наесен. Иска ми се догодина по същото време да се поздравяваме с успехите на нашите деца, да сме щастливи от техния избор и победи.
Много научих тук за кандидатстването за училищата към МК - за изпитите, за част от специалностите.
Но ми останаха няколко въпроса, които да задам:
1. Какви езици се изучават в трите училища? Въпросът ми е по-скоро има ли втори език, /освен АЕ, който предполагам е навсякъде/, какъв е и по колко часа се учи?
2. По старите учебни планове гледах, че дневния режим е по-скоро целодневен. Как стои въпросът с храната в трите училища? Има ли стол или нещо подобно, или децата си купуват/носят от вкъщи?
3. Относно подготовката за изпитите по рисуване - достатъчни ли са уроци веднъж в седмицата по 3 астрономически часа? Наясно съм, че това много си зависи от детето, както и от учителя, но нямам абсолютно никаква представа от тази материя и ако мога да преценя, че два пъти седмично по един час урок по БЕЛ е ОК /с прилежащите домашни/, то за рисуването нямам дори и бегъл ориентир и никаква идея. 1 седм. х 3ч. ми се струва малко, но това е само в моята глава, в която няма нищо на тема рисуване Rolling Eyes .
4. Всякакви идеи за учители ще са ми от полза, пишете ми на лични, много ще съм признателна. Четох за курсовете в 119-то училище, но те през лятото едва ли ще работят.
5. Кога излизат план-приемите ориентировъчно?

Да не "изнаглявам" с повече въпроси Innocent ...
Много ще се радвам да се посъберем приятна компания тук!

П.П. Не на последно място искам специално да благодаря на Ина и Амели - трудът и подкрепата ви в тази тема са безценни! Flowers HibiscusGift HeartKiss
извинявай за късното включване. Ето някои отговори за НУИИ:
1. Вторият език е френски. Нищо не научават.. Колко часа е не помня, но е стандартно като навсякъде.
2. Все повече деца въприемат културата да си носят храна в кутия от вкъщи. Иначе има доста места наоколо откъде си купуват. Хората ги познават и бързо ги обслужват. избора е всякакъв. Буквално- от палачинки (много вкусни солени и сладки) до скара, до ориз със зеленчуци, дюнери, бъргери, супи...
3. Веднъж седмично е добра подготовка. Бих заложила нан повече часове. Самите децаимат нужда от натрупване на памет за продължителността на урока/времето за справяне със задачата, Знам, че на много места курсовете са по два часа, което замен е абсурд. Лично според мен занятията трябва да са минимум 4 астрономически часа. Да се започне септември/октомври е супер.
4. Не мога да помогна.
5. В НУИИ (Изящната) приемат всяка година 52 деца. В НГПИ (приложната) около 96, но как ше са разпределени по специалности излиза около поадаването на документите.  Около 78/80 приемат в НПГПФ (фотографията).

НУИИ винаги намира начин да изпита и отсее наистина подготвените. Желанието към нея намалява, защото не си правят труда ( и според мен това е крайно неправилно) да "се покажат"  атрактивно, такива каквито са, на бъдещите художници. Иначе за нивото им съм категорична, че са нива, нива! нагоре спрямо училища с изкуства. Никога не съм крила моето мнение, че Фотографията "престъпно" привличат кадри с гръмко шумящата анимация, само за да обезсърчат и спихнат след време мерака за рисуване на много, много талантливи деца. Лично мое мнение е, че всяко дете - прието и в другите две, но предпочело тях, си вкарва сериозен автогол. Ама..... иди обяснявай, родителите много често предпочитат да са модерни и да се "съобразят с желанията" на децата си, оставяйки ги да направят сериозна грешка. Преди да ме изядете, да знаете, че много добре си давам сметка как звучат думите ми и въпреки това си слагам главата в торбата и си казвам мнението. Защото е вярно! и мисля, че е полезно да се чуе и такава гледна точка.

Пожелавам успех на Кали Мей и Елкд, но първо - весела и хубава ваканция!
И моля ви се, изнаглявайте колкото искате, все някой ше отговори Simple Smile

Последна редакция: нд, 02 авг 2020, 21:25 от Амели

# 179
  • София
Много благодаря за споделеното, Амели Flowers Hibiscus !
При нас първо желание е Изящното, после Приложното. Разказала съм на младежа и за Фотографското, но него не го влече; само каза, че ще се яви на изпита им, защото цитирам "Трябва да пробвам всичко!" - в това отношение го подкрепям. Самото Фотографско едва ли ще ни е избор, по-скоро дълбока резерва, но след МОН-ските училища.
Вярвам, че то самО ще си покаже догодина къде ще му отреди съдбата да бъде.

Общи условия

Активация на акаунт