Кандидатстване след седми клас с рисуване - част 6

• 39 841
  • 750
  •   1
Отговори
# 360
В НПГПФ се кандидатства единствено и само чрез техния собствен изпит по рисуване.
НВО не важи за тях, както и няма балообразуващи предмети.
Те са към Министерството на културата и нямат нищо общо със системата на МОН за кандидатстване.

Благодаря Ви!

# 361
  • София
Здравейте, следя Ви от известно време, защото моята дъщеря се е насочила към интериорния и графичен дизайн.
Не мога да се ориентирам обаче къде да следя за НВО - по рисуване. От училище им дадоха само за чужд език да попълват декларация ако искат такъв изпит. Ние ли трябва да заявим в училище /гимназия/, че иска да държи НВО  по ИИ или този изпит си е във всяко училище отделен. Извинявам се, но не мога да се ориентирам, а времето наближава и не ми се иска да пропуснем нещо важно.
Става дума за София.
Също и за кои училища важи това НВО по ИИ??

# 362
  • София
Дизайн се учи в Гимназията за приложни изкуства, там се държи техен изпит по рисуване.
С НВО рисуване се кандидатства в няколко училища - Н. Райнов(дизайн), 51-во, май в 1-во има паралелка. Трябва да погледнете план-приема за тази година в сайта на РУО. Подава се отделно заявление за явяване на него, трябва да си видите сроковете.

# 363
В Приложното специалността се нарича пространствен дизайн. Не е точно интериорен.

# 364
Интериорен дизайн има в Професионалната гимназия по дизайн. Доколкото имам поглед тя добре се развива. Кандидатства се само с оценката от НВО, без рисуване, балът май беше височък.

https://pgdsofia.com/

# 365
  • Ланкър, планините Овнерог
Рекламната графика в Приложното си е реално графичен дизайн. В дипломата на дъщеря ми пише "графичен дизайнер". Само с вътрешния им изпит по рисуване се влиза, следете датите за записване за изпит на сайта им. Всичко е обяснено.

# 366
Имам информация от НУИИ на изпита ще има бяла драперия само за да се маркират гънките.

# 367
  • София
Е, нали не искаха да се прави драперия, ако и да са само гънките?!
Даже си спомням парадоксален случай, в който детенце беше нарисувало драперията и заради това го бяха ощетили, защото не било част от задачата; трябвало само телата да се нарисуват.

# 368
Аз нали ви казах още септември, че при нас има драперия. Верно че нещата между нуитата по градовете малко се различават, но драперия при нас винаги е имало. Тя добавя завършеност някак, подчертава сенките. Друго си е като я има, предметите не плуват във въздуха. И маркирането й явно добавя към оценката. Ако не е направено , предполагам сваля. Да подчертая - маркиране, защото иначе рисуването на драперия отнема мноооого време и ми се струва, че не е лесно. Примерно като гледам у дома като твори моя, драперията ако трябва да е не просто маркирана, а детйлизирана (в рамките на възможностите му, защото не са го изучавали в дълбочина  като материал  по ИИ , май се взема в осми клас) му отнема доста време (повече от час със сигурност) и така общото време на изпита не му стига (то зависи и от сложността на драперията по принцип).

# 369
  • софия
Аз нали ви казах още септември, че при нас има драперия. Верно че нещата между нуитата по градовете малко се различават, но драперия при нас винаги е имало. Тя добавя завършеност някак, подчертава сенките. Друго си е като я има, предметите не плуват във въздуха. И маркирането й явно добавя към оценката. Ако не е направено , предполагам сваля. Да подчертая - маркиране, защото иначе рисуването на драперия отнема мноооого време и ми се струва, че не е лесно. Примерно като гледам у дома като твори моя, драперията ако трябва да е не просто маркирана, а детйлизирана (в рамките на възможностите му, защото не са го изучавали в дълбочина  като материал  по ИИ , май се взема в осми клас) му отнема доста време (повече от час със сигурност) и така общото време на изпита не му стига (то зависи и от сложността на драперията по принцип).
Моля ви се не говорете с такава категоричност! (да не се изразявам грубо, но говорите неща, които звучат фенси като да сте много наясно, но всъщност са неверни)
Учител ли сте?

Gubka_, споделете какво точно имате предвид? Какво са ви казали? Че ще има драперия и да я наросуват или че ще има драперия и да не се стряскат и ако имат време леко да маркират, без да е задължително?
Разликата в двете "казвания" е много голяма.

Последна редакция: пн, 10 май 2021, 19:48 от Амели

# 370
Абсолютно не се рисува драперията на изпитите на училищата  в София, нито се маркира, нито нищо. Само обемните тела и плота на който са поставени със сенките които хвърлят.
Ако от тази година е различно, трябва да се съобщи, а и не ми се вярва, тъй като ще е ощетяващо за кандидатстващите випуски спрямо предишните.

# 371
  • софия
Wипуск спрямо випуск не е причина за промяна или не на изисквания и изпити. Мoже да си направят какъвто си искат изпит и това няма да е нечестно спрямо предните години, защото всеки се състезава в своята си година. А ако трябва да сме съвсем пунктоални, то преди години имаше училища и с по два и с по три даже изпита и си беше голямо разместване на класациите и до последно трепереха участниците.

Аз изразих несъгласие с твърдениято за драперията, защото се дава заблуждаваща "истина" и то с голяма категоричност. "подчертава сенки" е абсурдно твърдение, да не говорим за "придаването на завършеност".
Има си ясни неща, които децата трябва да покажат на изпита и това е всичко. Да овладеят стъпването на предметите, плоскостта на стъпване, перспективата, мащабите, пропорциите, обема. Драперията е незначителна, зщото в повечето случаи слагат обикновен бял(белезникав, мръсно бяло) плат, който да покрие плоскостта на ъгъла . Ъгъла (плоскостта на стъпване и гърба заковани в ъгъл) го покриват, защото се започват абсурдните питания на децата, ама петната по дъската да ги рисуваме ли, ама драскотините, ама цвета... Дори не си правят труда да изгладят тия платове, с които са поктити тия плоскости, та гънките от сгъването на плата стоят - и именно тях децата се опитват да наподобяват/изразяват. Получават се (естествено) леки гънки при падането на плата надолу от ъгъла, ама те просто не трябва да занимават ума и времето на децата. Сега ако има деца факири, които ще направят жестока драперия и знаят със сигурност потвърдено от учител, че работата им много печели от рисуването и - да, това е различно. Срещала съм такива деца... момент, 1-2 за 6-7 години.

Последна редакция: пн, 10 май 2021, 14:57 от Амели

# 372
Миналата година като стана дума за драперията бяхте също толкова критична и груба. Явно въпросната драперия ви е болно място.
Просто ще кача снимки на композиции , които помолих сина ми да ми прати. Миналата година говорих от думите на родители на по-големи съученици, тази година мога да покажат това, с което се занимава в училище моето дете. Композициите са от последния месец с подготовка за годишния изпит и за кандидатстването.
Да споря заради спора не виждам смисъл, особено с човек който счита себе си за корифей в темата.

# 373
  • sofia
Може би ще е коректно да се назовава училището, за което важат тези изисквания... или поне градът, в който се намира. Да не стават недоразумения.
В София няма училища по изкуствата с прием от 5-ти клас и по
Цитат
Композициите са от последния месец с подготовка за годишния изпит и за кандидатстването.
съдя, че детето е в 7-ми клас в такова училище и явно завършват с годишен изпит по рисуване. Напълно е възможно това училище да има различни изисквания за изпита.

Иначе тази година мина в правене на безкрайни презентации по метал, макети по скулптура и оценяване на рисунки по снимки....

# 374
  • софия
Искрено съжалявам, че истината се възприема като грубост. Извинявам се, че сте се почуствали зле, но не се извинявам от това което казвам.
Иначе относно критичност, да, определено съм критична и внимавам когато може някой да заблуди останалите само за да се чуства прав. Така правите със снимките, които соделяте. Би било вярно но:
Композициите, които показвате, са от работата на детето ви, което вече учи в училище по изкуствата и сега му предстои да излезе на състезатената линия отново след 7 клас. Много са полезни снимките, но те са частен случай. Вашия си. Би било много, ама много ценно, ако покажете снимки на изпитните рабноти, на онези хора, от чието име сте говорили минлата година. Или на който и да е друг всъщност, но да можем да видим какво търси комисията като оценява рисуването на тези постановки с драперии. КОлко точно е важно или не изобразяването им.

Ето ви снимки от изпитите в сСофия на две от училищата. А третата снимка е изпитна работа на дете от третото училище. (всъщност трябва да питам потребителя, който навремето я беше сподели, дали може. Май беше Yovanka? Yovanka, ако четеш, моля те сподели дали позволяваш?)
И от позицията на корифей мога много детайлно да ви опиша защо реагирах на подчертното във вашето предно изказване. Например на снимките ви, точно при синята и черната драперия, предметите плуват във въздуха, грам не се вижда точното им стъпване, това е предпоставка за много грешна работа, защото перспективата е сложно нещо и те се бъркат като я виждат, камо ли като трябва да си я измислят.  Та да кажете, че драпериите позволявали предметите да не стоят във въздуха е абсурдно. И не само, че не подчертава сениките, както твърдите, ами точно обратното особено в дадените снимки. Елементарно е - колкото по тъмна драперия, толкова сениките, особено хвърлените изчезват, освен ако няма изкуствено осветление. Ама в случая подчертаването ще е заради изкуствното осветление, не заради драпериите. Изобщо...... няма какво да се говори. Второ, работата никога не е по-завършена само защото има драперия. Това, че на вас ви се струва по-симпатична, по-приятна, по-художествена, сложна интересна и сие е отделно нещо. Работата придобива и изглежда завършена тогава когато е изпълнено до завършеност това, което е дадено, а завършеността често пъти може да  е иделано изградени предмети и бегло загатната драперия, но на ЛИСТА на твореца, а не на подредените предмети/постановка. Предполагам, че просто ви е избягало точно какво искате да кажете и се е получило нешо невярно срещу което аз реаграх. Съжалявам, но темата се чете от много хора. Няма място за сърдене.
И последно - Да, имам самочувствието да съм корифей. Има защо, уверявам ви.

допълнение - Веси, градът е Варна, помня от миналата година.

п.с след малко ше кача снимките, че ми е нужен телефон. Освен това размислих и ще кача, не тези от изпитите, а такива от подготвителните курсове в училище.

Скрит текст:

Последното е реален изпит преди три години ( от мен да мине). С оглед на споделеното надявам се разбирате, че нямам болно място, а истинско знание по темата.

Последна редакция: пн, 10 май 2021, 19:00 от Амели

Общи условия

Активация на акаунт