Кандидатстване след седми клас с рисуване - част 6

• 39 210
  • 750
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Скъпи родители,
Следя темата ви периодично от години, но едва сега събирам смелост да се обърна към вас, защото времето минава и моите родителски тегоби се задълбочават:) Извинете ме и че сега ви занимавам, когато вие се вълнувате с класирания и приеми..
Както споменах, следя ви отдавна, така че от вас знам, че не е желателно да се натиска детето от рано да се занимава по-задълбочено с рисуване, за да не се стигне до отблъскване и нежелание. Слабостта на дъщеря ми още от малка беше рисуване, апликиране, моделиране и куп други творчески дейности, които може да направи с ръцете си. Единствените стъпки в тази насока, които предприех бяха да я запиша в паралелка с разширено изучаване на рисуване и допълнителни извънкласни дейности по изкуства. Завършвайки тези дни обаче началното си образование, дъщеря ми излиза от този етап без особено развитие по любимото занимание и моите притеснения отново се завърнаха...
От една страна така наречената рисувателна паралелка се оказа такава само на думи, без никаква практическа подплата, от друга страна с порастването й нейният свят в момента е телефонът и все по-рядко посяга към листа. Има и трета страна - така и не намерихме подходяща школа за рисуване, която да не е тип занималня, където оставаш детето си за два часа да си подраска малко, докато ти пуснеш шеташ вкъщи :/
Та, моля ви за съвет! Двамата с мъжа ми нямаме познания в областта на изкуството, но в съзнанието ми винаги съм си представяла как е редно да протичат едни часове по рисуване (дали в училище, дали в някоя школа) - постепенно запознаване с различни техники, с различните жанрове, композиции и тн. Търся такова място или учител, малко идилично може би, които да върнат интереса на дъщеря ми към рисуването като я въведат в самото изкуство. И само да вметна, за да добиете представа:) Креативността й продължава с пълна сила, но просто се е преместила в безкрайни приложения на телефона, с които рисува, анимира, прави клипчета, които реже, монтира, сглобява и прочие, и е любимка на учителката си по компютърно моделиране, защото редовно й праща  странични неща, които сама си прави с програмата. Но сме водили важния разговор за това как рисуването е основата на всички тези специалности и професии и задължително трябва да се мине по този път.
Търся човек, търся място, търся мнение:)))
Успех на всички кандидат-гимназисти!

# 541
За изпита за проверка на 21.06 може ли да се рисува с акварелни моливи? Моята щерка си е наумила с това, според мен като чета или графика или бои? Тя ще вземе всичко, но не знам дали квесторите ще могат да й отговорят.

# 542
Мисля, че няма ограничения с какво може да се рисува.

# 543
Скъпи родители,
Следя темата ви периодично от години, но едва сега събирам смелост да се обърна към вас, защото времето минава и моите родителски тегоби се задълбочават:) Извинете ме и че сега ви занимавам, когато вие се вълнувате с класирания и приеми..
Както споменах, следя ви отдавна, така че от вас знам, че не е желателно да се натиска детето от рано да се занимава по-задълбочено с рисуване, за да не се стигне до отблъскване и нежелание. Слабостта на дъщеря ми още от малка беше рисуване, апликиране, моделиране и куп други творчески дейности, които може да направи с ръцете си. Единствените стъпки в тази насока, които предприех бяха да я запиша в паралелка с разширено изучаване на рисуване и допълнителни извънкласни дейности по изкуства. Завършвайки тези дни обаче началното си образование, дъщеря ми излиза от този етап без особено развитие по любимото занимание и моите притеснения отново се завърнаха...
От една страна така наречената рисувателна паралелка се оказа такава само на думи, без никаква практическа подплата, от друга страна с порастването й нейният свят в момента е телефонът и все по-рядко посяга към листа. Има и трета страна - така и не намерихме подходяща школа за рисуване, която да не е тип занималня, където оставаш детето си за два часа да си подраска малко, докато ти пуснеш шеташ вкъщи :/
Та, моля ви за съвет! Двамата с мъжа ми нямаме познания в областта на изкуството, но в съзнанието ми винаги съм си представяла как е редно да протичат едни часове по рисуване (дали в училище, дали в някоя школа) - постепенно запознаване с различни техники, с различните жанрове, композиции и тн. Търся такова място или учител, малко идилично може би, които да върнат интереса на дъщеря ми към рисуването като я въведат в самото изкуство. И само да вметна, за да добиете представа:) Креативността й продължава с пълна сила, но просто се е преместила в безкрайни приложения на телефона, с които рисува, анимира, прави клипчета, които реже, монтира, сглобява и прочие, и е любимка на учителката си по компютърно моделиране, защото редовно й праща  странични неща, които сама си прави с програмата. Но сме водили важния разговор за това как рисуването е основата на всички тези специалности и професии и задължително трябва да се мине по този път.
Търся човек, търся място, търся мнение:)))
Успех на всички кандидат-гимназисти!

Здравейте!
Не смея да давам категорични съвети, защото не съм нито художник, нито професионалист в областта на образованието. Мога само да споделя собствения си опит като родител на рисуващо дете:
На тази възраст (доколкото разбирам дъщеря ви е завършила четвърти клас, нали? ) децата се впечатляват повече от атмосферата и личността на учителя, от общуването с другите деца в школите. Това, което правят трябва задължително да им бъде забавно.  Ако им харесват хората и обстановката, ще искат да ходят, ако не - няма.
Въпреки, че не се научава кой знае колко в школите за малки деца, те разпалват интереса и ги учат на последователност и търпение. Създават се навици, учат се да уважават изкуството. Така че, хубаво е да ходи в такива школи. Според мен не се страхувайте да експериментирате. В София има много места - има чудесни лятни школи - например към НХА; има една (май беше към общината)  рисуват в СГХГ и в други музеи. Има детска школа към НУИИ, има и много и най-различни други занимания за рисуване с деца. Записвайте я, ако не й харесва, нищо не пречи да опитате с нещо друго. Когато попадне на  правилното за нея място, ще усетите. А за академично рисуване според мен ѝ е рано.
Пак казвам, това е просто едно мнение на родител Simple Smile

MianaNia, относно материалите за изпита за ПС, и дъщеря ми се чуди с какво да рисува. Прочетох правилата, звучи сякаш може с всичко. Тя реши да комбинира различни техники. Да видим какво ще направи. Тя не се е подготвяла специално за този изпит.

# 544
Някой да даде нишан до кой входящ номер ( ориенитровачно, разбира се) стигнаха в НУИИ? Чудя се колко ли деца ще кандидатстват тази година.

# 545
Сигурно повече от миналата - и заради пандемията и защото 2007 беше "бейби бум" ...

# 546
Някой да даде нишан до кой входящ номер ( ориенитровачно, разбира се) стигнаха в НУИИ? Чудя се колко ли деца ще кандидатстват тази година.
При подадени документи в сряда вечерта и в двете училища - в НУИИ е около 70 номер, в НГПИ е около 130. 🙄 Може би до днес са се удвоили ....

# 547
При подадени документи в сряда вечерта и в двете училища - в НУИИ е около 70 номер, в НГПИ е около 130. 🙄 Може би до днес са се удвоили ....

Леле, леле, НГПИ някъде двойно повече кандидати, поне към момента. Епично ще е Sweat Smile

# 548
  • София
Миналата година друга девойка беше с номера: НПГПФ - 193; НГПИ - 191 и НУИИ - 156.

# 549
Ами аз преди малко пуснах документите за НУИИ, върнаха ми отговор в рамките на 10 мин. Около 120 номер сме.
Не ми изпратиха никакъв документ, само информация кой номер сме. Без бележка ли отиват на изпита?

# 550
  • София
Аз бях разпечатала мейлите от училищата за всеки случай, но общо взето Да.
На входа на училищите ги викат по входящ номер като почнат да влизат за изпита, показват документ за самоличност и от там ги насочват за къде са.

# 551
  • София
Озадачавате ме Thinking
Както писах, подадох документи за НУИИ днес сутринта и ми отговориха с вх.№ едноцифрено число.
Ако дават номерата по поредност на получаване на документите, възможно ли е да има грешка в мейла и да сме под друг номер?

# 552
Не знам, много странно...

# 553
  • София
Във фотографското вчера на обед ни дадоха номер около 480

# 554
Във фотографското вчера на обед ни дадоха номер около 480

И на мен подобен номер,. Аз помислих, че това е само входящ номер на заявлението - той дойде веднага и беше автоматичен.
Получили ли сте някакъв друг документ от тях? Номер на кандидата?
Дали някой знае от предишни години - от фотографското дали изпращат някакъв документ?

Общи условия

Активация на акаунт