(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 42)

• 39 665
  • 787
  •   1
Отговори
# 120
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
време за реклама Simple Smile Simple Smile Simple Smile

в Лидл има разсад на оранжеви сладки картофи, аспержи, касиси и френско грозде по 3,99 на саксийка.

за София:
вчера на Боян Магесник купих последните саксии бял касис (1) и бяло френско грозде( пак 1), половинката не даде да взема от сладките картофи. аспержи нямаше.
днес в Българо-съветската дружба имаше аспержи и батати, но нямаше касис и френско грозде. Simple Smile
В кой Лидл имаше батати?

и на двата, за които съм писала.
Simple Smile може и да греша, но за мен батати и сладки картофи са едно и също.
Simple Smile от оранжевите трябва да са, поне такава беше картинката.

# 121
Добри, нямаше ли картофче отдолу?
Бяхме купували батат с лилави листа от оранжерия, но си беше с картофа и от него избиваха доста клонки. Красота!

# 122
И в Бургас  МР имаше, но нямаше касис Sad
Не че в момента имам подготвено място за него, но потърсих .

# 123
само ластарчета видях, никакви картофи.
и не бяха чак прелест, но като за проба ставаха. зелени листа, сърцевидни...
а как ми харесаха аспержите...
Sad сама не мога да ида, а с половинът получавам бан за всяка такава убавиня...

# 124
Много съм тъпа, значи. Тъпа, ама много.
Компостираме, нали,  казвала съм. 3 компоста имаме в градината - един стар, заварен, полуразпаднал се вече. Източник е на богат, отлежал, идеален компост за насажденията, ще има още за поне една година, преди да го разкараме изцяло. И два нови компоста, тая пролет ги сглобихме - от тогава там изхвърляме треви и растителни отпадъци. Наскоро забелязах от дупките им да растат зелени стъбла. Почудих се, ама не съм разглеждала и мислила , малко ли работа имам в градината.  Е, сега ми светна - картофи са. Изхвърляме и обелките от картофи в компоста. Пуууу, срам и позор.

# 125
  • Русе
Утре имам ходене до Лидъл,  ако има такива разсади ще взема, но се чудя дали не е късно за сладки картофи. 🤔

# 126
нямам идея. Simple Smile чела съм, че се засаждат при трайно затопляне, а то дойде... този месец. при нас на 27-28 май падна страшна слана и уби който каквото беше изкарал на открито. Sad
моите са засадени още в студеното време, не умряха, но и не пораснаха. Sad
иска ми се поне да цъфнат. дават ги с много хубави цветове. Simple Smile

# 127
  • София
Много съм тъпа, значи. Тъпа, ама много.
Компостираме, нали,  казвала съм. 3 компоста имаме в градината - един стар, заварен, полуразпаднал се вече. Източник е на богат, отлежал, идеален компост за насажденията, ще има още за поне една година, преди да го разкараме изцяло. И два нови компоста, тая пролет ги сглобихме - от тогава там изхвърляме треви и растителни отпадъци. Наскоро забелязах от дупките им да растат зелени стъбла. Почудих се, ама не съм разглеждала и мислила , малко ли работа имам в градината.  Е, сега ми светна - картофи са. Изхвърляме и обелките от картофи в компоста. Пуууу, срам и позор.

Я, по- гордо, ако обичаш!
Същински Мичурин си- наблюдавай и записвай, а като стане реколтата, снимай.

# 128
Според мен е късно за сладки картофи. Добри, ще цъфнат. И моите са с малки стъбла още. Около педя някъде. Все беше студено.

Как става това с компоста, така и не разбрах. Тази година съм се запънала. Купих вила и вече няколко пъти обръщам и прехвърлям нашия. Кога ще угние, че да има и за година напред, не знам. Хем от края на март  сме на вилата и изхвърляме чинно всичко био там.

# 129
  • Los Angeles CA
Сладките картофи искат топъл климат и едва ли ще оцелеят навън през зимата, аз мисля, че е късно за тях да се засаждат навън.  Ако се сложат във вода за един- два месеца става разсад и могат да се слагат в земята. До колкото знам, нямат неприятели и се отглеждат сравнително лесно, много са полезни, но на мен освен печени приготвени по друг начин не ми харесват.

# 130
не се надявам да оцелеят зимата. Simple Smile от любопитство март купих един голям картоф и му отрязах крайчето.
частично във вода е.
от тогава, до сега е изкарал три "ластарчета" по половин сантиметър.
Simple Smile печен цял и небелен, на слаба степен на фурната е съвсем като тиквата "гъдулка", една идея по-плътен, но 1:1 и то сладък без никаква захар.

# 131
Аз също мисля, че края на юли е късно за батати, за аспержи съвсем. За бататите - юни или съвсем началото на юли - да, но сега по това време - само някъде най на юг, където сте сигурни, че целият октомври е топъл.

Моите се развиват много добре, но са слагани в земята през юни.

# 132
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
И аз слагам обелки от картофи в компоста. Нищо не е покарало.
Вече спрях, защото прочетах, че червеите бавно ги разграждали.

# 133
  • Варна-София
Обелката на картофа трябва да има "очички", които при беленето да не сме повредили. Даже ако може малко "месце" да има, че да почне да се храни кълнчето. След това потапям такава обелка в дървесна пепел, за да се дезинфекцира и тогава я слагам да расте, където реша.

За компостирането има много, много, много варианти. Любимият ми вариант за тази година са едни квадрати, сковани от дъски метър на метър от ММ. Отдолу съм сложила дебел слой кастрени рози и други клонки, за да не се настанява в тях сляпото куче. Оттам трупам зелени и кафяви отпадъци от градината, хартия от шредера в офиса, от време на време някоя лопата пръст и като стане с височина до кръста ми, окончателно слагам повечко стари листа, после повечко пръст отгоре, подскачам отгоре като на батут, за да си доизживея детството и садя каквото реша. Толкова луди джунгли с по 5-10 различни вида растения не съм имала.  Вече станаха 5. От височина 50-80 см вече спаднаха до около 2 педи. Очаквам с тях да съм защитена от сляпото куче примерно 3 години.

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 11:34 от amica1

# 134
Батати могат да се вкореняват и от клонка. Преди 2-3 години опитвах с един срязан, както пише  в нета, но не се получи. За сметка на него 1-2 забравени в найлонов плик, се оказа, че са пуснали много ластари, по 10-тина см.
Направи ми впечатление, че са по-буйни около тънката част на батата. На дебелата бяха много по-малки.
Този с лилавите листа, който моя близка си взе от оранжерията, си беше с цял картоф, заровен легнал наполовина.

Общи условия

Активация на акаунт