(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 42)

• 39 654
  • 787
  •   1
Отговори
# 105
  • на пъпа на Златията
Много е това грозде на лозницата .
Амика , казват че насекомите  се адаптират много по бързо от хората . Ми те си сменят поколенията всяка година , а хората. Виж вирусите . За тях казват че като преминат през следващия човек например отслабват . Спомням си че като във Варна заговорихте за миризливките , тук изобщо ги нямаше и проследих  кога сте говорили за първи път и установих че при мен дойдоха след 5 години .
Например преди 4 години прозорците ми се напълниха с калинки , тая години калинки нямам . Може да са били ония китайските и да са убили моите . Преди 3 години миризливките се появиха в края на август та ми изсмукаха доматите  и пипера . Тая година сигурно от топлото време ми нападнаха картофите  рано , рано   .

# 106
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Вчера гледах едно шоу с въпроси за отговаряне и точно там имаше въпрос, свързан с глобалното затопляне: от по-високите Т се забързвал метаболизма на насекомите и те ставали по-“гладни”.
Очаквало се следващи години все по-големи загуби на реколта заради насекоми.

Та, може би затова преди нашите родители не са пръскали толкова.

# 107
Като сме на вируси и гадинки ето още една нова болест, която дебне:
Франция предупреди за нов силно заразен вирус по домати и пипер

# 108
  • Варна-София
Явно ще правим парници за доматите. Може и по-малко домати да ядем, а да въведем нови видове храни. Не напразно писах за амаранта (Рорик ти с толкова щир си готова да събереш още една реколта). Щом всеки ден се появява на света ново насекомо това е добре, нали! Светът продължава да живее, колкото и да се опитваме да го убием. Ние също сме си заслужили място под слънцето с цената на милиарди животи. Както казва Х.Дж.Уелс "Хората нито живеят, нито умират мърцина." Продължаваме да си развиваме съпротивителните сили и то с малко повече мозък от останалите животни.

Впрочем горещо препоръчвам моя метод за борба с миризливките. Дава резултат. Тази година съм хванала само 3 миризливки.

# 109
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
време за реклама Simple Smile Simple Smile Simple Smile

в Лидл има разсад на оранжеви сладки картофи, аспержи, касиси и френско грозде по 3,99 на саксийка.

за София:
вчера на Боян Магесник купих последните саксии бял касис (1) и бяло френско грозде( пак 1), половинката не даде да взема от сладките картофи. аспержи нямаше.
днес в Българо-съветската дружба имаше аспержи и батати, но нямаше касис и френско грозде. Simple Smile

# 110
Записвам се в новата тема  с въпрос:
Правили ли сте домашно песто? Ако да, моля за изпитана рецепта Simple Smile
Имаме доста босилек, а у дома доматите с моцарела и песто са на голяма почит, та поне и то да е домашно Simple Smile

# 111
Записвам се в новата тема  с въпрос:
Правили ли сте домашно песто? Ако да, моля за изпитана рецепта Simple Smile
Имаме доста босилек, а у дома доматите с моцарела и песто са на голяма почит, та поне и то да е домашно Simple Smile
тъкмо гледам на пеп-4o рецептата
https://bg-mam.ma/p/1144545/41068286

# 112
Листа от босилек, зехтин, сол, настърган пармезан, скилидка чесън, кедрови ядки.
Ядките всъщност са според вкуса - и с орехи става добре.
Други подходящи комбинации са магданоз+орехи, копър+слънчогледови семки и др.

# 113
  • Варна-София
Ако ми е малко босилекът, смесвам го за песто с млада маточина и става много хубаво, защото мирише на лимон.

Ех даде ми идея за довечера - ще намажа песто върху филии от патладжан, отгоре по един слайс сирене гауда, опичам ги и не ме търсете докато не свърши тавата.

# 114
Много благодаря, ще опитам Simple Smile

# 115
време за реклама Simple Smile Simple Smile Simple Smile

в Лидл има разсад на оранжеви сладки картофи, аспержи, касиси и френско грозде по 3,99 на саксийка.

за София:
вчера на Боян Магесник купих последните саксии бял касис (1) и бяло френско грозде( пак 1), половинката не даде да взема от сладките картофи. аспержи нямаше.
днес в Българо-съветската дружба имаше аспержи и батати, но нямаше касис и френско грозде. Simple Smile
В кой Лидл имаше батати?

# 116
  • дядовата ръкавичка
Рядко ми остава време да надникна в темата, но днес е денят.
Песто правих онзи ден с по 30 гр. босилек и орехи, и разбира се, чесън и зехтин, но ми стана някак твърде интензивно. Следващото ще е с по-малко босилек.

За тази тута оттук разбирам, веднага скочих да проверя доматите, но освен мана, май друго не откривам засега. А и гадината нали нощем върлувала, трудно ще я засека.
И моите доматки в София са още зелени, 3 черита съм откъснала дотук. Отделно, някои плодове имат кафяви петна отдолу, от липса на калий е, доколкото разбрах. Не са пръскани с нищо освен по веднъж с бордолезов разтвор и листна тор и два пъти с йод. Дано оцелеят, че да имаме поне за салата.
Краставиците тази година преместих и се чувстват отлично.

За първи път засях тази година картофи ... от обелки. Мернах го някъде, имах място и експериментирам. От 6 гнезда 3 са поникнали, пък ще видим какво ще родят.

Всъщност, исках да попитам премахвате ли долните листа на доматите? Тази година реших да махам - здрави, зелени листа, уж да не се маносвали растенията. Толкова ми беше жал, а и полза май няма.

Последна редакция: вт, 21 юли 2020, 16:30 от Айяла

# 117
  • Варна-София
Здравей, Айяла, и аз експериментирах с обелки и то много успешно. Чак и мъжът ми ме хвали, как съм го направила като в Ленинград по време на Втората световна война. Сега, картофите не са като на магазина, а като на 1/2 или даже 1/4 от тези на магазина, но все пак ние не сме сложили стандартно "семе", а "очички". Не се чуди ако не цъфнат. Има и такива сортове. Като пожълтеят и повехнат листата - готови са. Да ти е сладко.

# 118
Листа от босилек, зехтин, сол, настърган пармезан, скилидка чесън, кедрови ядки.
Ядките всъщност са според вкуса - и с орехи става добре.
Други подходящи комбинации са магданоз+орехи, копър+слънчогледови семки и др.

А със сурови бадеми дали ще стане? Имам и суров слънчоглед, но не ми се пощят семки. А не обичам кедрови ядки.

*Други подходящи комбинации са магданоз+орехи, копър+слънчогледови семки и др.
 Това без босилек ли е?
----------------------

Като сме на вируси и гадинки ето още една нова болест, която дебне:
Франция предупреди за нов силно заразен вирус по домати и пипер

Това е поредният ужас. Бройте го и у нас този опасен вирус, щом го има в Турция и Гърция.

# 119
  • на пъпа на Златията
Ха , сега идвам от комшийката има , пое 20 бройки  зелени  с такива воднисти петна . Що ми трябваше да ги пипам .

Общи условия

Активация на акаунт