(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 42)

  • 39 374
  • 787
  •   1
Отговори
# 405
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Essigmutter.
Аз имам от оцет от трънки. Сега я сложих в ябълков, къпинов и сливов.
В ябълковия изсветля.

Утре ще погледна в какво състояние е и ако искаш ще ти пратя.

# 406
  • Мнения: 7 979
В Бг ми дадоха гъба от био ябълков оцет, ама я забравих да я мушна в багажа. Ще потърся тук да видя какво и от къде и ще свирна при нужда.  Благодаря ти.

Агроном ми похвали сорт домати Red Pear. Вкусово по-добри от Албенга и с повече реколта. Ще ги пробвам другата година.

# 407
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
И аз миналия път я забравих.
Тя и сама се образува, но отнема време.

# 408
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Оцетната гъба ми стана за 2 седмици. Онзи ден проверих.

# 409
  • Мнения: 11 948
Дори си мисля, че гъбата загива при бурната ферментация в началото. Образува се сама, когато оцета е добър, загива при липсата му.

# 410
  • Мнения: 20 049
Презрелите малини имат червеи. Това дали е плодов червей или някакъв паразит? За пръв път виждам червеи в малини. Не съм се и заглеждала досега. Трудно е да проверявам всяка отвътре. Дали са безопасни за ядене?

# 411
  • София
  • Мнения: 291
Привет, градинари. Пиша за пръв път тук, отскоро имам селска къща с двор около 1 дка, където искам да отглеждам зеленчуци. В момента целият двор е в трева. След като го окося, ще определя зоните за зеленчуци. Вероятно не повече от 200 кв.м. - за домати, краставици, пипер, зелен фасул, моркови, тиквички, картофи.
Имам следния въпрос: Необходимо ли ми е да имам фреза или мотокултиватор за такава площ или е по-добре да ползвам външна услуга за разораване. Гледах цени от 700 лева за такива машини и се замислих трябват ли ми?

# 412
  • София
  • Мнения: 24 839
Презрелите малини имат червеи. Това дали е плодов червей или някакъв паразит? За пръв път виждам червеи в малини. Не съм се и заглеждала досега. Трудно е да проверявам всяка отвътре. Дали са безопасни за ядене?

Предполагам- бели червейчета.
Не са опасни, а и като накиснеш малините във вода за малко, трябва да изплуват на повърхността.

# 413
  • Мнения: 20 049
Благодаря, Абсурт! Вчера ги накиснах и наистина излязоха.

# 414
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 42 056
Привет, градинари. Пиша за пръв път тук, отскоро имам селска къща с двор около 1 дка, където искам да отглеждам зеленчуци. В момента целият двор е в трева. След като го окося, ще определя зоните за зеленчуци. Вероятно не повече от 200 кв.м. - за домати, краставици, пипер, зелен фасул, моркови, тиквички, картофи.
Имам следния въпрос: Необходимо ли ми е да имам фреза или мотокултиватор за такава площ или е по-добре да ползвам външна услуга за разораване. Гледах цени от 700 лева за такива машини и се замислих трябват ли ми?

според мен е излишен разход, но не успях да убедя половинката. поне купи по-малка и я използваме като помощна и междинно, когато и каквото се наложи.
сметни си сам.
колко биха ти взели за изораването? - 30? 50?
дори 50 да е и два пъти годишно да го изораваш, това са 100 на година.
ще стигнеш цената на машината след 7 години и то без да смяташ амортизация, разходи за поддръжка, консумативи...
 и труда и умората.
не си струва. по-добре плати и да ти го направят какво трябва, без да се мориш.
достатъчно работа ще имаш след това. Wink

# 415
  • Русе
  • Мнения: 2 723
Тук ще съм на различно мнение- имаме фреза от години /5/, не е скъпа или нещо особено, но върши работа. Не ми се иска да чакам някой да дойде да ми оре, да го чакам когато му е удобно и така. С нашата фреза ММ минава градината на свекърите и на сестра ми.
Сега аз да питам- дават ми съвет, сега като фрезоваме да насипем син камък,  сух и така да се смеси с пръстта. Щяло да дезинфекцира почвата. То хубаво , ама в оранжерията съм кажи- речи на непрекъснат цикъл. Ей -го, ноември слагаме чесъна и арпаджика. Колко ли време след синия камък мога да садя?

# 416
  • Мнения: 20 049
Ние имаме фреза, но тя не оре дълбоко, а разрохква почвата. Много е удобна. При нас не може да влезе трактор да оре, така че плащаме да ни обърнат мястото есента, а пролетта аз го фрезовам няколко пъти с фрезата. Ама повече от 200лв май не струваше, не помня. Даже едната вече замина и купихме нова тази година.

И аз се интересувам от дезинфекцията. При нас в оранжерията също има постоянно нешо сято. Мисля тази година да пропусна.
Чудя се обаче с какво да дезинфекцирам.

# 417
  • София
  • Мнения: 24 839

Сега аз да питам- дават ми съвет, сега като фрезоваме да насипем син камък,  сух и така да се смеси с пръстта. Щяло да дезинфекцира почвата. То хубаво , ама в оранжерията съм кажи- речи на непрекъснат цикъл. Ей -го, ноември слагаме чесъна и арпаджика. Колко ли време след синия камък мога да садя?
Ако сега е свободна, наръси, обърни и дъждувай леко.
Нека поседи някой и друг ден и после поливай няколко пъти по- обилно, за да може да се разтвори добре.

# 418
  • София
  • Мнения: 14
Здравейте! А как се справяте с бурените? Обработвате ли почвата с нещо пролет или наесен преди засаждане? Имам градинка на вилата, всяка събота плевя и като отида следващата събота - все едно никога не съм пипала.

# 419
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 42 056
само с плоскореза. нашите деца ще ядат от зеленчуците.

така е с тревата - за нея няма лоша година, суша или градушки. Sad

Общи условия

Активация на акаунт