(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 42)

• 39 338
  • 787
  •   1
Отговори
# 420
  • София
И аз чакам за съвет за обеззаразяване на почвата в парник.
Ние каквото сме правили не почива на научни трудове и няма да го пиша Simple Smile

# 421
  • София
Благодаря, st. Dobri! Беше ми много полезно. Не знаех, че има такъв инструмент. Ще си го купя, че аз до сега се гърча с една малка копачка и кръст не ми остана...

# 422
С мотикан и кунки действам с плевелите.

Син камък домъкнах и аз, да си имам, ама не смея да го ползвам. Да видим ще ме убедите ли, че е безопасен?

# 423
  • София
Синият камък изгаря растенията, ако се "посоли" с тях.
Ако го направиш на незасята земя и прекопаеш, колкото да обърнеш на 15- 20 см. дълбочина, а после полееш, ще се разтвори и ще попие надолу, вече в безопасна концентрация.
Разбира се, няма да покриваш земята с плътен пласт синьо- ще посолиш.

# 424
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
С мотикан и кунки действам с плевелите.

Син камък домъкнах и аз, да си имам, ама не смея да го ползвам. Да видим ще ме убедите ли, че е безопасен?

Цитат
За торове и препарати за РЗ подходящи за биологично земеделие, моля използвайте анекси 1 и 2 на Европейски Регламент 889/2008, както и регистрираните в НСРЗ биологични пестициди. Последните може да намерите на интернет адрес http://www.nsrz.government.bg/ , както и в книжка със списък на разрешените за предлагане на пазара продукти за растителна защита, регистрирани торове и подобрители на почвата, която НСРЗ издава всяка година и разпространява в аптечната мрежа.

Анекс 2, стр. 83 на Европейски Регламент 889/2008г. Simple Smile

не знам колко съм убедителна. Simple Smile разрешени са дори за био-земеделието, значи може да се ползват.
 а тук пише как.

# 425
Баща ми работи с фрезата, на мен ми е тежка. Много сполучлив уред, особено след като изчетох нета последните 10 г. и съм твърдо убедена, че земята не трябва да се оре и обръща, а само да се разрохква. Насмогване на плевелите няма, а с нея земята се чисти и подравнява. Преди фрезата хвърляме компост, кафе, яйчени черупки, ако намерим малко оборски тор. една година купих готов кокоши тор на чували, разпръснахме и него и после отгоре се минава с фрезата и теренът е готов! Според мен инвестирайте в такъв уред, въпросът е кой ще има сила да го бута Wink

п.п. за онези втечнени домати разузнаването ми буксува Disappointed

# 426
Туй се казва убедителност, Добри. Мерси.

# 427
Мотофреза имаме от много години. Много полезна машина. Много по-качествено , бързо и лесно се обработва земята. Ползваме я за обработка на лозето, мястото за зеленчуци, край плодните дръвчета. Предимство е и, че не зависиш от други хора. Има и по-евтини, има и втора употреба. Първоначално може да се купи само базовия модел, после да се надгражда.

# 428
  • на пъпа на Златията
Аз си обеззаразявам така почвата със син камък и вар . Преди сеене , садене на растенията . Нещо като бордолезов разтвор става. .Просто сейвам хидратна вар и син камък на око .Сея ,засаждам и поливам .

# 429
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
намерих плик за писма с пакетчета семена от чушки.
Wink пипера на баба Сладуна някой разпознава ли си го?
стари са, явно съм сяла и са останали.

за мотофрезата явно не сме се разбрали.
и ние имам една, моичкият я нарече "автоматична мотика" Wink.
има приставки си за оране, за аериране на трева... около 200 лева беше навремето и върши добра работа.

за основното изораване есен и пролет (тази пролет пропуснахме заради ковида) викаме един специалист от селцето с много по-яка.
нашата е за дребните работи и за поддръжка.

# 430
  • София
Да се похваля с доматите- по- добре късно, отколкото никога......

И късните-от култуците

И една красота- дива циклама, която се появи в двора ми:

# 431
Хубави домати. А цикламата само една ли е? До сега не си ли я виждала в двора? Странно, стара е и хубава, на повечко години, не е от тази година.

# 432
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Много хубави домати!
Моите от култуци са по-добри от първите растения.

Някой гледал ли е колтуци зимата вътре, за ранни напролет?

# 433
  • София
Хубави домати. А цикламата само една ли е? До сега не си ли я виждала в двора? Странно, стара е и хубава, на повечко години, не е от тази година.
Беше изникнало едно стръкче, но при косенето на тревата го унищожиха, без дори да разбера какво е.
На много усойно място-между една слива и каменния дувар е, та ме изненада приятно.

# 434
Да попитам за колтуците как точно ги засявате, намерих едно единствено видео и там първо му махаха най-долните листа и поставиха във вода докато пусне коренчета. Направих същото, но моят култук беше свеж няколко дни, сменях водата всеки ден, на края овяхна...не пусна коренчетата като на видеото. Та колко см.трябва да е култука и колко листа махаме. Някъде май четох, че и върха му се чупи и остава само с две листа , но те са предпоследните две в горната част....

Общи условия

Активация на акаунт