(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 42)

• 39 334
  • 787
  •   1
Отговори
# 435
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Виде, всякаква големина колтуци вкоренявам. Аз не сменям водата, сега имам колтук в една кофа с камъни и насъбрана дъждовна вода. На колтука му трябват хран в-ВА, с това сменяне няма с какво да се храни.

Аз махам листата, колкото да стане стъбло за мушкане във вода или засаждане.

# 436
  • София
Когато околтучих доматите, събрах една яка връзка колтуци- нямаше ме 10 дни и през това време, бяха израсли по 20 см. Нямах под ръка саксийки с пръст и от мързел ги сложих цялата връзка в една саксия- зарових ги и ги полях, без нищо друго да правя. Така седяха няколко дни и ги засадих- изкопах дупка, сложих тор, както си му е реда и се хванаха.

# 437
  • София
Да попитам за колтуците как точно ги засявате, намерих едно единствено видео и там първо му махаха най-долните листа и поставиха във вода докато пусне коренчета. Направих същото, но моят култук беше свеж няколко дни, сменях водата всеки ден, на края овяхна...не пусна коренчетата като на видеото. Та колко см.трябва да е култука и колко листа махаме. Някъде май четох, че и върха му се чупи и остава само с две листа , но те са предпоследните две в горната част....
Моите култуци ги засадих само на шарена сянка под наклон. Мисля, че всичките се хванаха. Сложих и няколко във вода, но изгниха, не съм опитвала с вода втори път.
Това е от миналата седмица. Като за първа година съм доволна, но ще коригирам някои неща.

Някой има ли идея, кога се вадят бататите? Разкопах леко, колкото да видя дали има, изкарах един картоф с приличен размер, но мисля че им е рано. Страх ме е да не закъснея обаче, а и не знам точна как да ги вадя, този един картоф, който извадих изобщо не беше където очаквах и го срязах през средата.

# 438
През октомври се вадят бататите, така знам. Моите хич и не съм ги поглеждала още.

# 439
Постепенно разчистваме градинката. Зрелия боб е обран - 4 кг общо, смилянския се представи по-добре.  Миризливки са пирували, но са по-малко от миналата година.
Втората реколта безколов зелен боб е по-слабичка, но ще има за няколко готвения.
Домати берем още,  доволно тая година. Другата година ще са по-малко сортове.
Тиквичките ги оскубах днес, обрах последните и край.
Тикви ще има няколко само, другата година ще ги засея при боба.
Патладжани не станаха тази година, повече няма да сея, няма смисъл.
Чушките са слаба работа, но зле ги бях разположила в градината. За другата година ще сложа 2 сорта и ще ги засея другаде.
Алабаш доволно, ама толкова много, че не щат да го ядат.
Зелето няма да стане, много е хилаво.

Днес боднах още 2 боровинки между другите.

Имам доста за плевене и разчистане. Малко по малко ще стане. Ще хвана мъжете после да прекопаят есенно.

# 440
Работата в градината продължава.
Днес изпекох няколко килограма пипер, само този който беше червен. Останалия дали ще узрее не ми е ясно, надявам се времето да се задържи докато се случи. Патладжан имам от миналата година, но и тази година добре се представи. Сега в  момента варя поредните домати, но имам още една кофа, а вече нямам сили. И  царевицата трябва да се прибере. Изобщо не знам кое да захвана и кое да оставя за по - късно, а през седмицата нямам почти никакво време.

# 441
При мен доматите започнаха да плододават сега, когато паднаха температурите.
Бобът също сега цъфти 😦
Нещо не му хареса мястото, мисля, че водата му беше малко. На слънце също не вървеше добре.
Тиквите произвеждат зелена маса, но не и тикви.
Картофите много малко родиха.
Само чушките се представиха добре, някои пак цъфтят.

Сложих кейл, манголд и мицуна.
Каквото стане.
Лютите чушки ще ги прибера вътре. Незнам защо някои чак септември започват да цъфтят. Ще ги оставя многогодишни.

# 442
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
моите батати не стигнаха до цвят Sad и ластарите им не са кой знае колко дълги...
не съм проверявала дали имат картофчета.ще ги изчакам. Simple Smile

# 443
Моите батати са с размер на орех.☹️

# 444

Ама доматите ти бяха с размер на батати.

# 445
  • на пъпа на Златията
намерих плик за писма с пакетчета семена от чушки.
Wink пипера на баба Сладуна някой разпознава ли си го?
стари са, явно съм сяла и са останали.

за мотофрезата явно не сме се разбрали.
и ние имам една, моичкият я нарече "автоматична мотика" Wink.
има приставки си за оране, за аериране на трева... около 200 лева беше навремето и върши добра работа.

за основното изораване есен и пролет (тази пролет пропуснахме заради ковида) викаме един специалист от селцето с много по-яка.
нашата е за дребните работи и за поддръжка.

Бабата е Сладурка . Чушките са магарешки уши и бяха оставени в едно кафене мисля а не в плик за писма .

Опропастих си тая година лозето . Синия домат му опада цвета  през "жегите".Ох какви жеги , при 40 градуса  пак си имаше плодове от всичко . Има нещо Збръкано в това Слънце . Миризливките тая година са по малко от миналата или се прехвърлиха в гроздето?!
Червеното цвекло и зелето вървят добре . Естествено и пипера. Пипера в Либия  расте на дърво . Поопадат му листата през някое "есенно време " за там и напролет  от култуците пак ражда . Проверено от  "белите български роби" на Кадафи през соца .
Съвсем е нормално ПРИ НАС сега да цъфти пипера. Ако го наторите с пилешки  тор за Димитров ден ще имате още чушки .Винаги е било така при нас. Само че температурите бяха по ниски , стигаха до 4 градуса  в началото на септември , не рядко се стигаше до слани
А , да миналата година  полях вадите с дом . разтворен сапун  и напръсках целия двор  пак с него . Ооо баче не ми помогна срещу последните дъждове които ми  изгориха  доматите . Имам де повече от миналата година . Ама и аз пръсках доматите си само 2 пъти тая година . Повече са пораженията ми са от тутата . Почти 40 процента .

# 446
Предложиха да ми донесат малко  пресен птичи тор от пъдпъдъци с триците, да си сложа в саксиите. Но не ми се иска да го чакам да угнива и да ми мирише на терасата.
Дали ще ми изгори растенията, ако го омеся пресен с почва и сложа живораждащ лук в него?
Някаква идея за по-бързо и немиришещо угниване?

# 447
Рорик, аз съм в Германия и не е нормално ТУК да цъфтят по това време.
Къде да ги държа зимата, за да имам чушки по Димитровден?

Лютите ги вкарах, утре или другиден ще накърша култуци за проба, дават го да вали и да става студено.

Чудя се да увивам ли доматите с агривело? Имам от колтуци, малки растения с големи, но зелени домати.

# 448
  • София
Това е моят батат, който изкарах за проба.
Скрит текст:
Разбира се го срязах посредата. Към 20 см, но не съм ровила да търся други на този корен. Даже в началото реших, че нищо няма, защото го изскубнах корена и около него нищо не открих. Почнах да копая, но то е гора от листа и стъбла от останалите и реших да не рискувам повече, след като видях, че все пак има нещо. Този корен беше от първите насадени, другите поетапно съм ги садила по-късно. Сорта е Тайнонг и е от моите филизи, имам и по 10 тина корена от други два сорта, които си поръчах по нета. От моите имам сигурно към 100 тина корена в двора, но последните ги садих късно и не очаквам да родят.
Дано да има като цяло батати, защото от обикновените картофи изкарахме колкото насадихме Simple Smile

# 449
  • София

Чудя се да увивам ли доматите с агривело? Имам от колтуци, малки растения с големи, но зелени домати.
Увий ги, при мен колтуците също дадоха много едри домати. вече почват да зреят.
Ето го най- големият- узря за няколко дни след като пуснах снимките.

Важното е, да се избистрят хубаво доматите, докато са на клонката, а после могат да дозряват вкъщи, ако има опасност от слани.

Общи условия

Активация на акаунт