(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 42)

• 39 283
  • 787
  •   1
Отговори
# 630
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
еффект, изсуши филийките и могат да го гризат на чипс. Wink
миналата година правих червено цвекло, моркови и алабаш на чипс. хареса се. Simple Smile

# 631
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Алабашът суров на филийки със сол. Готвена става на всичко, което се прави и с картофи: супа, огретен, пържен, печен, пюре. Аз го добавям към картофи. Тук има традиционна рецепта издълбан и пълнен (веге или с кайма) и сметанов или Бешамел сос.

Външните листа ги готвя като спанак, но не само тях, добавям ги в супи, яхнии..., а вътрешните в салата, песто, разядки.

# 632
Аз го пробвах на фурна, но не се изпече. Правя зеленчуци на фурна с жълта ряпа, батати, бамя, цвекло и т.н. Пекох дълго и въпреки това той остана твърд и вкусът не беше хубав.
Ей, Добри, добре че ми напомни за чипса. От миналата година се каня да пробвам цвекло.

# 633
Дъждец, ако не се обере навреме, става дървен.
Тук има един сорт superschmelz ( супер топящ се), той не се вдървява.
Другия път ги вади, докато са още малки.

Този го пробвай на пататник или сварен на кубчета, за да видиш дали е достатъчно омекнал.

# 634
Мерси, Ася! Подозирам, че може и това да е причината.

# 635
Информация за регистрация на кладенци за собствени нужди (до 27.11.2020 г):
http://www.bd-dunav.org/content/razreshitelen-rejim/registraciia … emni-saorajeniia/

# 636
  • Los Angeles CA
Бях си сложила разсад от червеното цвекло в земята и той започна да жълтее. Една съседска котка идва в моята градина вечер да си върши работата, близо до моите растения, защото почвата е прясно изкопана и рохкава. Нейните пребивавания в моята градина  ми унищожават младите растения.
Как мога да я отуча да ми ползва градината за тоалетна? Не искам да коментирам миризмата и мухите и отвращението, което изпивам докато и чистя фекалиите.

Последна редакция: чт, 15 окт 2020, 22:44 от lindor

# 637
Преди в пясъчника на детската площадка се**ха котки. Купих черен пипер, карамфилче и чили, смлях ги и ръсех. Те ня понасят силни миризми. Лошото е , че след поливане/дъжд пак трябва да се ръси.
Потърси от кои растения бягат и ги засей наоколо.

# 638
  • София
От растения не бягат- всичко, което съм прочела, съм засяла и все тая.

# 639
  • Русе
Никаква рохка пръст, мокри да става коричка...малко активни миризми и ще се откаже. Мм изсипа един пясък,  в края, уж ще лее бетон някой ден. Той трева хвана , зе, но поне гадините там ходят.

# 640
  • Los Angeles CA
Благодаря, Ви за идеите. Не очаквах да имате такъв проблем.
Ще опитам с чер пипер и чили, карамфил не знам дали ще намеря тук.
За съжаление съм много гнуслива и направо ми се повръща при вида на котешко, затова в повечето случаи ММ ги чисти.

Последна редакция: пт, 16 окт 2020, 18:38 от lindor

# 641
Лютият пипер върши работа, но след дъжд трябва да посипете пак.

# 642
  • София
Явно, котките са с различни навици.
направи ми впечатление, че моята изкопава доста дълбока дупка, свършва си там работата и после я заравя внимателно, бавно, докато стане с връх. И души през цялото време.
Докато кучето кара направо и накрая ритне неориентирано със задните крака, уж заринало нещо.

За да не копаят, трябва да е суха и твърда почвата.

Аз имам отново проблем с калинките- стотици хиляди са обсадили къщата, влизат през процепите на черчеветата в стаите и на гроздове се паркират вътре.
Не знам какво да правя вече!

# 643
В Гърция през лятото виждах набодени клечки за шишчета,покрай някои цветя и лехи.Когато попитах,оказа се,че за да не ровят котки.През десетина сантиметра.

# 644
Абсурт, калинките са голяма гадост. Нас ни бяха нападнали пролетта, сега май още са си навън. И аз се чудя какво да ги правя. Ако напръскаш с фронтлайн по черчеветата? Чела съм, че отблъсква други гадинки, може да действа и на калинките.
Не се сещам ментовото масло срещу какво помагаше, котки ли бяха, гълъби ли, или насекоми...някой сеща ли се?

Общи условия

Активация на акаунт