(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 42)

• 39 282
  • 787
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Ментово масло направих, пръсках с пръскалката- срещу паяци и мравки, и срещу калинките.
Хич не им дреме на паяците и калинките, а и мравките не се впечатлиха, докато не им запуших дупката и не ги напръсках с някакъв спрей за летящи и пълзящи.
Калинките също само от спрея мрат, но лошото е, че отвън са пълчища, които на талази навлизат отново.

# 646
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Линдор, къде си?
Съседите имат котка и тя идва при нас. Акита не съм виждала, но един път беше повърнала на дървените плочки и го накацали зелени мухи. Ужааааас.
Михме, търкахме, мухите идват. Накрая посипах кафе и дотам....

Последна редакция: пт, 16 окт 2020, 20:32 от asyalein

# 647
А този алабаш на какво го ядете? Пробвах печен, пробвах суров и никак не ми хареса. Изхвърлих го. Май има още 1 глава в градината.
Салата! Нарязан на кубчета с резене, ябълка, гулия и доволно овкусен Simple Smile.

# 648
  • Los Angeles CA
Линдор, къде си?
Съседите имат котка и тя идва при нас. Акита не съм виждала, но един път беше повърнала на дървените плочки и го накацали зелени мухи. Ужааааас.
Михме, търкахме, мухите идват. Накрая посипах кафе и дотам....

Аз съм в ЛА и отглеждам зеленчуците си в задния двор. Имам ограда от циментови блокове и тя се движи отгоре по тях. Ръсих над оградата с кафе, което остава от еспресо машината, защото прочетох, че котките се дразнят от  миризми, но не и тази. Проблем ми е, и не знам как да го реша. Не мога да разбера, също кой е стопанина и, за да говоря с него.
 Да,  накацалите едри зелени мухи и миризмата са част от пейзажа.

Последна редакция: сб, 17 окт 2020, 02:09 от lindor

# 649
Аз купувам карамфилчето от азиатските магазини, но съм в Европа.

Пробвай да слагаш чисти, прозрачни, стъклени бутилки, пълни с вода там, където върви.

Сега видях, че при нас продават този гранулат, напоен с масло от лавандин
https://www.hornbach.de/shop/Katzenschreck-Neudorff-200-g/172106 … QYASABEgI_hPD_BwE

Аз съседската котка не я гоня, защото убива мишките, които са в моя двор.
Т.е предпочитам 1-2 драйфания, пред нон стоп мишки 🙄

# 650
  • на пъпа на Златията
Поръчах си вчера от един разсадник многогодишни ягоди и тъй като нямаха от всички набелязани от мен сортове ябълки малко импровизирах. Поръчах Жълта превъзходна, Флорина, Джонаголд и Муцу. Както и круша Вилямова масловка, там изобщо нямах време да чета каква круша е о к. Ще видя къде ще ги насадим и дали ще раждат нещо и дали ще ми харесат Simple Smile
За дюлите ние имаме към 4-5 дръвчета, само едното е с големи и сочни и хубави и ражда страшно много. Част от тях окапват, но пак са много и подпираме клоните, догодина трябва да ги проредя. Част от тях леко загниват също или пък имат червейчета, но тъй като са много остават и доста дюли без проблеми и затова не ги пръскаме. Останалите са с някакви съвсем малки и дребни плодчета, мъжът ми е решил да прави вино от тях, да видим какво ще постигне, може би ще извадим една от дребните дюли, защото няма смисъл от толкова.
За ябълките също четох на едно място, докато избирах вчера, че трябва да се прореждат иначе се получава едната година да има много, а другата почти нищо. Засичали ли сте подобна информация и вие?

Аз имам една зелена ябълка . Малко е киселичка като зелена ,сочна  аз такива обичам  но като я режа ражда през година , Като не я режа  ражда всяка година .

# 651
  • Los Angeles CA
Това, че котката на съседите е ловец е чудесно, но на моите съседи не е такава.  Вечер , когато си седим на масата за вечеря и виждаме един плъх да пресича пред нашият гараж и  се промушва през една дупка и отива в съседите, а там се качва по стената на гаража им до покрива, след малко се връща и отново пресича през нашия двор. Та тази охранена съседска котка сякаш е лишена от ловен инстинкт. Сложихме капани, а в тях се хванаха два гущера, бедните, не им било писано. Та одисеята с котката и плъха продължава и не знам как ще приключи, но цвеклото ми за сега е жертва.

# 652
На дюлата може да се сложи калем на круша. Ако ви устройва мястото, помислете да я облагорадите.

# 653
  • на пъпа на Златията
Котешката тоалетна  привлича котките.
Смесвате я с пясък и я хвърлете в съседите на едно място и котката си ходи у тях . На едно място .

# 654
  • София
Насадихме днес петте дръвчета, които поръчах. Четири ябълки и една круша. Не съм особено доволна от мястото, което им харесахме, но това е положнеието. Има една зелена, жълта превъзходна и две червени. Дано поне ябълките са хубави. Simple Smile
Преместих още ягоди, останаха тези от които имам в повече от Валерия от миналата година. Явно прекалено много съм ги оставила да се размножат и сега ми е жал да ги изхвърялям. Но наистина вече завзех голяма част от двора с ягоди и мъжът ми почва да ме гледа накриво, защото само той копае Simple Smile

# 655
Две от тиквите направиха огромна зелена маса, уж цъфтяха, но вързаха късно.
Тук стана студено и скоро трябва да ги махам, но са зелени.
Мога ли да ги сготвя и на какво?

# 656
  • София
Недозрелите тикви са много вкусни в гювеч, на пара и всичко друго със сол/целина /карфиол...червен пипер,  тахан...
Също ги вкючвам в сок, за омекотяване силния вкус на цвеклото .

# 657
Благодаря, гювеч ме устройва!

# 658
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
готвят се като тиквички.
Simple Smile

# 659
Днес цял ден мисля колко продукти не усвоявам. Въпроса ми е към тези, които не живеят там където е градинката. Моята е на 15 км,  но мога да ходя реално в събота и неделя.  Оказа се, че изхвърлям много неща, защото не успявам да обера и прибера навреме. Вие как се справяте ?

Общи условия

Активация на акаунт