(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 42)

• 39 285
  • 787
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Аз място имам и затова явно ще ги държа до последно, само ме притеснява да не падне слана и да ги прецака доматите и чушките.
Имам нужда от помощ в определянето на сорта на една ябълка, която много ми хареса. Комшията я има, но не помни сорта. Искам да насадим сега една жълта, една червена и една зелена. За червената ако може тази като на комшията, за жълта съм се спряла на Жълта превъзходна и зелена - Грени Смит. Приемам всякакви други предложения, както и разпознаване на червената ябълка Simple Smile

# 601
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
обрхме зелените домати в неделя - една препълнена чанта от лидл и една касетка.
срещу една кофичка и една касетка зрели домати.

отчета за годината и изводите:
доволни количества брахме само от оранжевия, от раирания и от черитата.
червени да сме откъснали десетина, розови - три. Sad

айля, когато търсих сорта на нашата ябълка ми отговориха, че е стар сорт и вече никой не знае кой и какъв е. предположиха "орлов", но тогава не намерих потвърждение, че се продава или се е продавал в България..

https://bg.farmforage.com/15361-apples-ideal-for-making-jam-orlovim-variety.html

и тук https://tomathouse.com/4/osennie-sorta-yablon.html

Последна редакция: вт, 13 окт 2020, 14:22 от st. Dobri

# 602
  • Перник
...
айля, когато търсих сорта на нашата ябълка ми отговориха, че е стар сорт и вече никой не знае кой и какъв е. предположиха "орлов", но тогава не намерих потвърждение, че се продава или се е продавал в България..

https://bg.farmforage.com/15361-apples-ideal-for-making-jam-orlovim-variety.html

и тук https://tomathouse.com/4/osennie-sorta-yablon.html

Не знам как се казва сортът, но наистина е стар. Имахме такава в двора като бях дете. Любимите ми ябълки, за съжаление се срещат все по-рядко Sad

# 603
  • София
st. Dobri благодаря. Предложиха ми да погледна и  Гала и Елстар сорт ябълки.
А за зелена и жълта имате ли някакво предложение?
Това са доматите и чушките, които набрах тази неделя, част от тях трябва да доузреят, но няма напълно зелени :
Скрит текст:

Има още доста зелени и домати и пипер, ще видя този уикенд как ще са и дали да бера наред всичко, ако се очакват слани. Сладкият батат, който извадихме беше по-малко от очакванията, но съм доволна.
Моят извод е че в момента основно има и са хубави само Сърцето на Албенга. Черитата бяха прекалено много и догодина ще ги съкратя значително. Отделно блек черито и повечето червени за нищо не ставаха. Много бързо се разваляха. Доволна съм като съхранение от жълтите Тайко, от едни оранжеви и от едни по-различни малки червени черита, голямото розово чери също ставаше. Поръчах си ужасно много различни сортове домати от хоби семена, ще трябва да търся начин къде ще гледам разсада догодина, защото отново в хола няма да ми се получи.
От другите домати ми харесаха едни червено биволско сърце мисля, но аз червени почти нямах всички бяха розови. Догодина мисля да имам по-голямо разнообразие и задължително да насадя и някои под оранжерията, защото иначе много късно бяха първите зрели домати.
От пипера ще наблегна на капия догодина, защото тези сиврия и други варианти не ми допаднаха. Лютите чушлета съм доволна, догодина ще са повече. Ще се опитам и за тях разсад да си отгледам, ако не отново ще си купя.

# 604
  • София
Айла, препоръчвам ти Гала и Флорина. Не съм знаела колко много обичам ябълки:)

# 605
Айла, чудесна продукция.

Някой помни ли къде обсъждахме обеззаразяване на почвата? Не мога да го намеря.

# 606
  • на пъпа на Златията
Ммм ,
Стария сорт ябълки , колко вкусни бяха . Не ставаха големи . Хем киселички , хем сладки , по сочни от тия лъскавите които сега са по магазините . Колко бой сме изяли от дедо  че ги съсипвайме на зелено . 
Ябълката на Айла ми прилича на златната пармена - нещо такова  май се казваше .
Те са  еднакви с стария сорт с такива нишчици  само че пармената беше по жълта и по сладка . .

# 607
ние пък хапнахме сърнели. Simple Smile Simple Smile Simple Smile

И ние тъй. Уикенда карахме колела по горите, тия са набрани покрай пътеките - сами ни скачаха в кошницата Grinning

Попаднахме и на плантация с бебета сърнели, тия дни ще идем да ги оберем. Файла ми бил много голям и не дава да го кача, че да ги покажа.

# 608
Да ви попитам нашите дюли изгниват от вътре. Нищо не можем да наберем. Падат още зелени и започнали да изгниват. С какво трябва да ги пръскаме и кога? Избягваме химията с дълъг карантинен срок, около нея садим зеленчуци.

# 609
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
st. Dobri благодаря. Предложиха ми да погледна и  Гала и Елстар сорт ябълки.
А за зелена и жълта имате ли някакво предложение?
Скрит текст:
Това са доматите и чушките, които набрах тази неделя, част от тях трябва да доузреят, но няма напълно зелени :
Скрит текст:

Има още доста зелени и домати и пипер, ще видя този уикенд как ще са и дали да бера наред всичко, ако се очакват слани. Сладкият батат, който извадихме беше по-малко от очакванията, но съм доволна.
Моят извод е че в момента основно има и са хубави само Сърцето на Албенга. Черитата бяха прекалено много и догодина ще ги съкратя значително. Отделно блек черито и повечето червени за нищо не ставаха. Много бързо се разваляха. Доволна съм като съхранение от жълтите Тайко, от едни оранжеви и от едни по-различни малки червени черита, голямото розово чери също ставаше. Поръчах си ужасно много различни сортове домати от хоби семена, ще трябва да търся начин къде ще гледам разсада догодина, защото отново в хола няма да ми се получи.
От другите домати ми харесаха едни червено биволско сърце мисля, но аз червени почти нямах всички бяха розови. Догодина мисля да имам по-голямо разнообразие и задължително да насадя и някои под оранжерията, защото иначе много късно бяха първите зрели домати.
От пипера ще наблегна на капия догодина, защото тези сиврия и други варианти не ми допаднаха. Лютите чушлета съм доволна, догодина ще са повече. Ще се опитам и за тях разсад да си отгледам, ако не отново ще си купя.

жълта само златна превъзходна, тази на точиците Simple Smile сочна, вкусна...
червените "овчи муцунки" не са моите ябълки Sad много са ми сухи и ... хлебни. и грени смит не са моите...

може би е добре да се огледаш в съседите. в новото ни селце зимата идва рано и си отива късно. Sad
много от дърветата не успяват да оцелеят на този климат. Sad

# 610
  • на пъпа на Златията
Да ви попитам нашите дюли изгниват от вътре. Нищо не можем да наберем. Падат още зелени и започнали да изгниват. С какво трябва да ги пръскаме и кога? Избягваме химията с дълъг карантинен срок, около нея садим зеленчуци.

Суша ли беше при вас?
При мен беше суша и ги поливах само веднаж . Трябваше още веднъж ама закъснях почнаха да жълтеят .

===
Дъждец - Потребител
# 605 13 окт. 2020, 16:54 ч.
Айла, чудесна продукция.

Някой помни ли къде обсъждахме обеззаразяване на почвата? Не мога да го намеря.

==
три думи  суха вар , син камък - сееш на око , поливаш със сапунена вода .

# 611
До преди 10 минути правих буркани - заготовка за миш- маш .Отделно и няколко буркана само домати, а утре ме очакват няколко заека... Купон и половина и на работа ходя.

# 612
  • Los Angeles CA
Сортът Гала е мнооого популярен, но е далече от  аромата, вкуса, сочноста на Златна превъзходна.Това е моето мнение.
Грани Смит е чудесна за готвене (щрудел) или за салата с цвекло.

Последна редакция: ср, 14 окт 2020, 06:39 от lindor

# 613
Ние имаме Мел Роуз. Много сочна, червена ябълка, зрее септември-октомври. Имаме и синапки, те са жълтеникави, петровки (червеникави) и още едни, червеникави, големи, сочни, зреят през август, но не им знам сорта.

# 614
  • София
Поръчах си вчера от един разсадник многогодишни ягоди и тъй като нямаха от всички набелязани от мен сортове ябълки малко импровизирах. Поръчах Жълта превъзходна, Флорина, Джонаголд и Муцу. Както и круша Вилямова масловка, там изобщо нямах време да чета каква круша е о к. Ще видя къде ще ги насадим и дали ще раждат нещо и дали ще ми харесат Simple Smile
За дюлите ние имаме към 4-5 дръвчета, само едното е с големи и сочни и хубави и ражда страшно много. Част от тях окапват, но пак са много и подпираме клоните, догодина трябва да ги проредя. Част от тях леко загниват също или пък имат червейчета, но тъй като са много остават и доста дюли без проблеми и затова не ги пръскаме. Останалите са с някакви съвсем малки и дребни плодчета, мъжът ми е решил да прави вино от тях, да видим какво ще постигне, може би ще извадим една от дребните дюли, защото няма смисъл от толкова.
За ябълките също четох на едно място, докато избирах вчера, че трябва да се прореждат иначе се получава едната година да има много, а другата почти нищо. Засичали ли сте подобна информация и вие?

Общи условия

Активация на акаунт