(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 42)

• 39 273
  • 787
  •   1
Отговори
# 690
Радвам се, Змейче! Да ви е сладко! Да, и с люта чушчица става!

# 691
  • дядовата ръкавичка
Момичета, попаднах на следното предложение

https://m.facebook.com/events/677845439808887?acontext=%7B%22sou … %22%7D&aref=3

А някой може ли да ме осветли какво означава "не са облагородени, подложни са"?

# 692
  • София/Варна
Означава, че не са облагородени,т.е. не са някакъв сорт, а подложките на които слагат калеми и облагородяват. Тези подложки обикновено са някакви дивачки,които развиват добра коренова система, но нямат добър плод. Примера не е много точен, но е образен - на розите подложките обикновено са шипки.

# 693
  • дядовата ръкавичка
Благодаря, разбрах!

# 694
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Още бера малини от жълтите. Малката се кефи, къса си сама и мляска 😁

Днес гледах едно предаване-викторина и имаше градинарски въпрос, та научих следното: преди да се сеят семената боб е добре да се накиснат в мляко. Освен, че омекваха ципата, имало и някакво съединение в млякото ( калциев хлорид май), което действало като защита от вредители!

# 695
  • София
Ася, кога порасна, че малини да си бере?! Hug

Отледах най-после дълга бяла ряпа, а е толкова люта, че не мога да я ям!
Как да неутрализирам лютото? Обаче не искам да слагам по мъничко в есенно-зимна салата. Така ще откарам 3 години Sad

Последна редакция: сб, 24 окт 2020, 11:17 от ЗаСлон

# 696
Ееее тя е вече на 18м. Те клонките са млади и не са високи, висят надолу и тя доста акуратно ги обира.

Пробвала ли си да я изкиснеш ряпата? Цяла или парче?

Аз един път имах една не само ужасно люта, а и миризлива. Още при разрязване миришеше на пръци. Ама те тези май са най-полезните.

# 697
  • на пъпа на Златията
Ася, кога порасна, че малини да си бере?! Hug

Отледах най-после дълга бяла ряпа, а е толкова люта, че не мога да я ям!
Как да неутрализирам лютото? Обаче не искам да слагам по мъничко в есенно-зимна салата. Така ще откарам 3 години Sad

Дайкон ли и казваха на тая ряпа . Миналата година стана  чудна. Не си я поливала ли  , та е люта .
Щипка захар и оцет . Ами си намери  точно мярката че става безвкусно . Така си обезлютявам червения лук , че у Златията много люти . от чернозема .

# 698
Ася, моля те пак да напишеш пропорциите за туршията от земна ябълка.

# 699
Дъждец, два варианта правих:

1. 1 пръст оцет в буркана, по една лъжица захар и сол ( зависи вече колко е голям буркана, аз в малки правя), може и зърна пипер. Нареждам измитата гулия и доливам студена вода. Затварям и следващите дни разклащам

2. Само със сол като зеле, нареждам гулията, отгоре слагам листа от целина или пръчки от лозата, заливам със саламурата ( сол и вода). Също затворена стои и разклащам.

# 700
Много благодаря! Миналата зима правих няколко пъти по първата рецепта.

# 701
  • София
Първата рецепта от години я правя с всякакви твърди зеленчуци. Много лесна и успешна. Захар не слагам. Но на 3-4 "цедка" саламурата ми се разваля.
Ще пробвам с дайкона, ще кажа дали извлича лютото.

# 702
Първата рецепта от години я правя с всякакви твърди зеленчуци. Много лесна и успешна. Захар не слагам. Но на 3-4 "цедка" саламурата ми се разваля.
Ще пробвам с дайкона, ще кажа дали извлича лютото.
Алабаш дали ще стане по рецепта номер 1? 🤨

# 703
Ася, кога пускат по нашите ширини земна ябълка по магазините? От няколко седмици св оглеждам и още няма, а искам да сложа тази година.
Миналата сложих и нищо не поникна. Сигурно съм единствената, дето не е отгледала този уж плевел.

# 704
По магазините няма.
Аз моята я купих от един био производител на пазара. Засадих само обелките и на 2рата година имах реколта.
Иначе аз моята я продавах в Kleinanzeigen , погледни дали там някой около теб не предлага.
Ако не намериш, ще ти пратя.
Вчера рязах отзад, отпред сега цъфти и не съм я махала още.

Общи условия

Активация на акаунт