(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 42)

  • 39 277
  • 787
  •   1
Отговори
# 675
  • София
  • Мнения: 12 909
Имам един въпрос, тъй като стана дума за обеззаразяване на почвата.
От началото на годината имам 10 литра течна био тор от калифорнийски червей и сега мярнах на страницата им тази информация - "Обеззаразяването и подхравнето РЕГЕНЕРИРА И РЕСТАРТИРА СИЛАТА НА ПОЧВАТА.
ДАВА ЕСТЕСТВЕНИ ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА НА ВАШИТЕ РАСТЕНИЯ.
ЕЛИМИНИРА ГЪБИ,БОЛЕСТОТВОРНИ МИКРООРГАНИЗМИ,КОИТО НЕМИНУЕМО СЪЗДАВАТ ДОСТА ГЛАВОБОЛИЯ В ГРАДИНАРСТВОТО.
ВЪЗСТАНОВЯВА ПОЧВАТА ОТ ВРЕДНИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ ПРИ УПОТРЕБАТА НА ХИМИЧНИ ПРЕПАРАТИ."
Някой има ли идея как мога да го приложа за целият двор? Досега просто съм разреждала малка част и съм поливала разсада и веднъж доматите, но след това така и не стигнах до него. Но за големи площи не знам как ще ми е най-лесно да процедирам.
Имам и Байкал и него само го купих не съм го ползвала, сега като се замисля, може поне в компоста да сложа малко.

# 676
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Рорик,
Какво е значението на изцибря, за пръв път срещам тази дума ? Благодаря!

Значи да  е започнал да зрее. Доматът е светлозелен вече . Тъмнозелените не са ми вкусни в  туршията .
Няма ли някъде стари  книги за  готвене от преди 9-ти . Не си спомням  къде прочетох че у нас зрелия домат не се е ползвал  преди 9-ти за ядене.
Чували ли сте нещо по тоя въпрос. Трябва да има стари книги с рецепти .

А да . Става много кисело защото го оставяте на топло . Поне моето мазе е 13 градуса ,
Сега понеже закъснях със зелето , притоплям да започне  реакцията и после остават в мазето на тази температура .
В края на февруари вадя киселото зеле и  го консервирам . Не ми трае защото слагам на половината сол , че така ми по пивка зелевата чорба .

# 677
  • Мнения: 1 917
От зелените домати правя нещо като лютеница. Дядо ми от Врачанския край му викаше лютика. В общи линии пека доматите в тава с малко олио, слагам печени и белени зелени, може и някоя червена чушка, чесън, червен лук, сол и много магданоз, някои слагат и печен патладжан, но ние не обичаме. Слагам и малко зехтин. Всичките продукти ги минавам с пасатора. Дядо ми го кълцаше в дървена хаванка, но за по-голямо количество е много труд.За прясна консумация е, но като го направя, в хладилника издържа десетина дни (обикновено не се задържа толкова). Пропорциите са ми на вкус и на око - колкото от каквото имам, горе-долу 2:1 домати /чушки. Много вкусно се получава, за нашия вкус. Мислила съм си, че може и да се стерилизира, но вероятно зехтинът, магданозът и пресния червен лук трябва да се прибавят допълнително, след като се отвори буркана, пък и нямам толкова продукция.
Също оставям хубавите и едри зелени домати да си узреят. Аз пък ги редя на балкона на слънце и си узряват екстра.
merrynem, много вкусно звучи, ще го пробвам!
А как печеш доматите - цели в тава във фурната, заедно с цели червени и зелени чушки? После белиш чушките и минаваш всичко с пасатора? Или всичко в тавата нарязано и във фурната?
И като печеш слагаш ли сол?

# 678
  • Мнения: 3 927
Не знам дали е било преди 9-ти, но съм чувала, че преди доматите са се консумирали зелени, защото червени са се смятали за вече развалени. Не знам колко е достоверно това, но според мен е възможно да е истина.
Ние сме узрявали насилствено Wink зелени домати наредени в щайги на един ред в избата на хладно.

А за котките в градината съм запомнила една картинка в интернет за набучени нагоре пластмасови вилички между насадените неща с идеята котките да не стъпват там, но не съм я изпробвала, нямаме котешки нашествия.
Нещо такова: http://krasivigradini.blogspot.com/2018/09/garden-hack-9.html

# 679
  • Перник
  • Мнения: 5 075
И аз съм чела, че в миналото в Европа смятали, че червените домати са отровни и ядели само зелените Simple Smile
Вчера за втори път обрах "последни" домати, малко краставици и 1 тиквичка. Цялата ме реколта от тиквички тази година е това. Цяло лято не вървяха, сега се сетиха Grinning
Доматите си зреят всякак - обикновено ги бера в последния възможен момент преди слана и ги зарязвам в кухнята в пликовете, в които съм ги брала. Докато стигна да ги наредя, те узряват Grinning

# 680
  • София
  • Мнения: 5 357
Айла, в неделя нямаше нито един разсад за каквото и да е на Женския пазар. То и поне 60% от сергиите по обяд бяха празни.
Питах, имало преди седмица марулки, ще има пак, след седмица. Същи питах и производителя от Негован, който продава на Красно село - след 10 дни, били малки засега.

# 681
  • Мнения: 320
Змейче, пека ги цели доматите във фурната без сол, само с малко олио ги пръскам отгоре, после им махам люспите и там където е дръжката, но не много старателно. Чушките пека отделно, беля ги, слагам ги заедно с доматите, чесъна, червения лук, солта и магданоза в един съд и минавам с пасатора. Зехтина после слагам и разбърквам, досолявам ако трябва и така..... Някои вместо сол слагат сирене, но моите и сирене не ядат.

# 682
  • Мнения: 1 604
Днес останах без кръст. Обрахме с дъщеря ми последните чушки, 9 торби големи от била.
Орязах босилек и магданоза.
Тези от вас с опит, дали ако падне слана ще попари селарито?
Имам към 50 броя, не ми стигнаха силите да го прибера, а и не знам как да го съхраня.

# 683
  • Мнения: 1 110
Селърито/Целината, кервизът...на свежа вегета

# 684
  • Мнения: 692
За тор от калифорнийския червей и аз си купих да пробвам. Казаха ми ,че за пръскане на земята е необходимо 500мл. тор разтворена 1:20 и  е за 500м2 земя. Все още не съм го ползвала

Последна редакция: пн, 19 окт 2020, 20:59 от big_67

# 685
  • Мнения: 1 917
За торта от калифорнийския червей и аз си купих да пробвам. Казаха ми ,че за пръскане на земята е необходимо 500мл. тор разтворена 1:20 и  е за 500м2 земя. Все още не съм го ползвала
Три пъти чета и не мога и не мога да разбера каква е тая торта от калифорнийски червей 😂 Хеле накрая загрях...

# 686
  • София
  • Мнения: 5 357
Валерия, засега селърито не го мисли Simple Smile Как го ползваш?

# 687
  • Мнения: 1 604
Месо, картофи, моркови, селари в гювеча. Мъжа ми си го яде на салата. Също и на смутита. Мисля да опитам да пия сок.

# 688
  • София
  • Мнения: 5 357
Хич не опитвай, направо почвай Simple Smile Силно лечебен,  но много гаден на вкус. Трябвало по 200мл на гладно сутрин, не знам за/срещу какво, но го тикам в соковете сутрин, по 4-5-10 дръжки/ човек. Без листата!!! Пък дано изпреварим снеговете и успеем всичкото да изядем/изпием.
На смути, с тази жилеста целулоза, не е ли грубо? На салата отскоро го ползвам, готвено ще опитам Simple Smile За тези сокове го отглеждам Simple Smile

# 689
  • Мнения: 1 917
Мери, лютиката от зелени домати стана суууупер! Сложих й люта чушка и чесън, наистина стана люто 😃. И зелените домати дават една кисела жилка, чудно вкусно...

Общи условия

Активация на акаунт