(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 42)

• 39 281
  • 787
  •   1
Отговори
# 660
Днес цял ден мисля колко продукти не усвоявам. Въпроса ми е към тези, които не живеят там където е градинката. Моята е на 15 км,  но мога да ходя реално в събота и неделя.  Оказа се, че изхвърлям много неща, защото не успявам да обера и прибера навреме. Вие как се справяте ?
Не става да се ходи само през уикенда,тоз номер без да пропускаме го играхме досега три години,с разликата че градината беше на 100км.Решихме кардинално проблема и си купихме местенце близо до града,строежа на къщата няма да пречи,та на пролет се почваме да си засяваме там.Важното е ,че на тийновете също им харесва да са на село и да имаме градина.

# 661
Миналата година успяах до карантината да ходя през вечер, поне за час, но след това не. Сега открих само за седмица колко неща съм изтървала. Мъжът ми ходи всяка вече, но не му стига времето. Само животните отнемат час.

# 662
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Един път в седмицата е малко.
Моята миналата година ще на 7км, ходех 2 пъти в седмицата за час-два с бебето. Минимална реколта имах, макар да бях сложила само гледащи се неща 😞
Сега в в предния двор, супер импровизация, тип urban gartening, колкото да си начеша крастата.
Ако държиш да ходиш само уикенда, помисли за култури, които не зреят бързо като тиквички, краставици...

# 663
Днес цял ден мисля колко продукти не усвоявам. Въпроса ми е към тези, които не живеят там където е градинката. Моята е на 15 км,  но мога да ходя реално в събота и неделя.  Оказа се, че изхвърлям много неща, защото не успявам да обера и прибера навреме. Вие как се справяте ?
И при нас е същата работа. Като почне пък учебната година, изобщо спирам да ходя, защото събота или неделя искам да идем на планина с детето и не мога да си позволя да загубим уикенда в път и разнасяне на багажи и учебници, а щерката да прекара и двата дена в стоене на едно място на къщата. Интересът й към градинарстването не е голям. Понякога успявам да отида за кратко през седмицата и това е.
Напоследък майка ми изявява все повече желание да се грижи и ходят с баща ми, което е помощ за зеленчуците, но не и за цветята.
С животни обаче е много по-трудно  и няма как да не се ходи редовно.

# 664
Щяло да застудява тия дни и обрах зелените домати. Напълних една голяма кофа и има още за бране. Дайте съвети какво да ги правя? Не обичам зелени домати на туршия, а друго май няма какво Sad

# 665
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Щяло да застудява тия дни и обрах зелените домати. Напълних една голяма кофа и има още за бране. Дайте съвети какво да ги правя? Не обичам зелени домати на туршия, а друго май няма какво Sad

записала съм си тези Simple Smile

Скрит текст:
СВЕТЪЛЧО
4 кг зелени домати, (нарязани на резенчета по следния начен: домата на две, слагаш го с нарязаната със 170 г захар и 170 г сол. Водата, която изтича, се изхвърля. Заливат се с 300 г  олио и 300 г оцет, добавят се нарязан на ситно копър и чесън, разбърква се и се насипва в буркани, които се стерилизират 5 мин.
Много хубава салата се получава.

МИДКО
Бърза,вкусна, туршия
   5кг.зеленчуци,предимно зелени домати се нарязват за консумация в голям съд.
МАРИНАТА:1каф.чаша мед,1каф.чаша захар,1каф.чаша сол,1каф.чаша олио 0.500гр.оцет,0.600гр.вода,бахар,даф.лист- след като заври сместа,се заливат зеленчуците и след 2-3 дни е готова за консумация. Прибавя се и 1 глава чесън –белени скилидки.

АСЯЛЕЙН
релиш (relish) от зелени домати

1 кг. зелени домати
300 гр. ябълки
сокът от 1 лимон
250 гр. лук
3 пресни зелени люти чушки
всичко се реже на дребни кубчета

200 мл. сухо бяло вино
200 мл. оцет
175гр. кафява захар
2 с.л. семена от горчица
1 с.л. сол
1 с.л. настърган пресен джинджифил
3 с.л. зехтин

в зехтинът се запържва наситнения лук, добавят се доматите, ябълките и чушките.
разбърква се добре.
слага се захарта и се оставя леко да се карамелизира.
залива се с оцета, лимона и бяло вино и се оставя на слаб огън да къкри. (в началото може да се добави само част от оцета, за да не стане много кисело.)
като омекнат доматите и ябълките се добавят подправките.
по желание може да се пюрира, може и да се остави с парченцата вътре.
консистенцията трябва да е като на конфитюр.
сервира се като сос към месо.

мари
Пържени зелени домати
2 кг. зелени домати
4 ч. лъж. сол
2 суп. лъж. захар
250мл. оцет
4 глави чесън
1/2 кг. люти чушки
олио за пържене

1. Нарежете доматите на средно едро. Аз режа на кубчета. В тиган на котлона сложете олио, скилидките чесън, лютите чушки/запържете/,ръснете 1 суп. лъж. захар и угасете с оцета.

2. В друг тиган запържете в малко олио нарязаните зелени домати,добавете останалата захар.
3. Изсипете лютите чушки при доматите, разбъркайте и напълнете бурканите.
Варете 5 минути за капачка.

Добринка петкова
https://recepti.gotvach.bg/r-52400-%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%88%D0%B … D1%81%D1%8A%D0%BD

•   зелени домати - 2 кг
•   чесън - 3 глави
•   копър - 1 връзка
•   ЗА МАРИНАТА
•   олио - 100 мл
•   оцет - 200 мл
•   сол - 100 г
•   захар - 120 г
•   черен пипер - 10 г на зърна

Измийте доматите и ги нарежете на резенчета. Поставете ги в купа и ги поръсете със сол и захар. Оставете да престоят около 2-3 часа.
Отцедете ги от сока. Подредете ги в бурканчета, като редувате със стръкчета копър и скилидки чесън.
Изсипете получения сок от доматите в тенджера. Прибавете оцета, олиото и черния пипер.
Варете около минута и свалете от котлона. Оставете да изстине. Разпределете маринатата в бурканчетата с доматите. Стерилизирайте 5 минути.

Елена миланова
https://momichetata.com/ota-doyam/naj-vkusnata-turshiya-ot-zelen … yato-shhe-opitate
Туршията е лесна, но се прави на два пъти. Работата не е никак много, като изключим наистина ужасно досадното белене на чесън (за което ви препоръчвам да използвате ръкавици, защото аз не можех да се отърва от аромата по ръцете си два дни). В първия ден се приготвят, втория ден се подправят и стерилизират.
4 кг зелени домати
125 г сол
250 г захар
Доматите се измиват и нарязват в голям съд. Поръсват се със солта и захарта и се разбъркват. Покриват се със стреч фолио и се оставят за една нощ. Междувременно на няколко пъти се разбъркват.
На следващия ден се прехвърлят в друга голяма купа, като леко се изцеждат с ръце.
Добавят се:
125 мл олио
250 мл ябълков оцет
2 връзки копър
4 глави чесън (почистени, а скилидките нарязани на парченца).
Всичко се разбърква много добре и туршията се оставя за още 2 часа. Накрая се пълнят бурканчета (6-8 бурканчета от 200 мл) или 3-4 от 500 мл, като отново се изстискват леко (не се престаравайте, иначе туршията остава суха).
Бурканчетата се затварят и се варят 5 минути.

направили сме от всички, без релиша и пържените. Simple Smile

# 666
Леле, колко рецепти! Добри, благодаря!

# 667
  • на пъпа на Златията
Аз не обичам пържени консерви или слагане  на каквото и олио да е в тях И лук не обичам в консерви . . После ги пържа .
Правя си ги на кисела туршия  с естествена ферментация . Зеле моркови попски круши ,дюли , ...някои слагат и царевица , не помня защо , Аз  не съм правила така .  .. .Не слагам краставички обаче в киселата туршия . Развалят моя вкус.  После си я пържа и мога да си сложа  свежи моркови да убия малко киселината и лук . Пържена кисела туршия , . ммм . вкусотийка .  .
Някой каза че такива туршии  и киселото зеле  съдържали някакво вещество , което предпазвало от ковид . Но трябва явно да е естествена ферментацията . Има  нещо вярно . Киселината чисти кръвоносните съдове. 
Слагам и зелените домати в  дунавската салата  или ловджийската .Там стават превъзходни на вкус. Остави ги обаче да се изцибрят, по вкусни са.  .
За неприбраната продукция , викайте комшийте които  не могат да си отгледат  да помагат  и плащайте с продукция .

Последна редакция: пн, 19 окт 2020, 06:53 от rorik

# 668
  • Los Angeles CA
Рорик,
Какво е значението на изцибря, за пръв път срещам тази дума ? Благодаря!

# 669
Имам рецепта за къри от зелени домати и патладжан от приятели индийци, ако някой иска да  не консервира, мога да я напиша. Но така се използва само малка част, няма и кг.

# 670
Преди аз ги раздавах, до като прочетох във фейсбук - обираш всички зелени гледам да са с дръжки и ги слагаш на тъмно /ние имаме мазе/ в касетки по един ред. За моя изненада те си зреят, не са като обрани от корена, но са по хубави от тези в магазина. Хубави са някъде до рая на ноември. След това на мен не ми харесват и ако е останало нещо го изхвърляме.Но то не е много, а тази година са доста малко , така че няма да стигнат до тогава.
В поста пишеше,че ако сложиш и ябълки между тях по бързо зреят. Не сме го правили, те си зреят и без тях.
Може да пробвате и да си прецените дали ви харесваше.

# 671
Аз искам рецептата за кърито.

От малки зелени доматчета съм правила сладко. Става много хубаво, но трябва да са колкото черита големи.

# 672
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Аз миналата година ги сложих за туршия само със сол и станаха много кисели. Тази година ще ги оставям да зреят.
Релишът няма да се хареса много на хора, които харесват традиционна бълг. кухня.
Ние го ядем към разни сирена.
Но аз правя от какво ли не: от лук, тиква....

Аз ще имам доста черита, смятам да ги обера на клончета и да ги оставя да зреят.

# 673
Къри зелени домати с патладжан:

2-3 с.л. олио
2 глави лук
2 зелени люти чушки - ако ядете люто
джинджифил около 2 см
3 скилидки чесън
1,5 ч.л куркума
0,5 ч.л. чили на прах - ако обичате люто
около 15 бр средни зелени домати
2 бр патладжан
2-3 зелени перца лук
пресен кориандър
сок от половин лимон

Мазнината се нагрява и в нея се слагат нарязани зеленчуците в следния ред: лук, чили чушки, джинджифил и чесън. Когато лукът стане прозрачен, добавете всички подправки на прах: кориандър, куркума, чили. Разбъркайте хубаво - сега е моментът когато цялата ви кухня мирише на индийски ресторант. Добавете нарязаните домати и патладжан (кубчета 1,5/2см). Разбърквайте от време на време, докато патладжанът и доматите омекнат, трябва да стане кашеста консистенция, все още с налични парченца. Когато изключите котлона, сложете нарязан на ситно пресен лук, кориандър и сокът от половин лимон. Сервирайте с роти (плосък хляб) или басмати ориз.
Рецептата е автентична от Раджастан.

# 674
От зелените домати правя нещо като лютеница. Дядо ми от Врачанския край му викаше лютика. В общи линии пека доматите в тава с малко олио, слагам печени и белени зелени, може и някоя червена чушка, чесън, червен лук, сол и много магданоз, някои слагат и печен патладжан, но ние не обичаме. Слагам и малко зехтин. Всичките продукти ги минавам с пасатора. Дядо ми го кълцаше в дървена хаванка, но за по-голямо количество е много труд.За прясна консумация е, но като го направя, в хладилника издържа десетина дни (обикновено не се задържа толкова). Пропорциите са ми на вкус и на око - колкото от каквото имам, горе-долу 2:1 домати /чушки. Много вкусно се получава, за нашия вкус. Мислила съм си, че може и да се стерилизира, но вероятно зехтинът, магданозът и пресния червен лук трябва да се прибавят допълнително, след като се отвори буркана, пък и нямам толкова продукция.
Също оставям хубавите и едри зелени домати да си узреят. Аз пък ги редя на балкона на слънце и си узряват екстра.

Общи условия

Активация на акаунт