(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 42)

• 39 327
  • 787
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте ,да попитам за компостера. Някой правил ли е директно на земята и да трупа от горе? Вчера четох една статия предлага точно това. Мислехме да си правим с палета, но се чудя как ще "влизат" червейте след като има разстояние от земята. Окъснах доста зелеви листа и смятам с тях да започна.

# 481
Гулията хапваме сурова, настъргана в салата с други кореноплодни, също и в смесена туршия .

# 482
Всичките ни компостери са отворени отдолу, конструкцията е като сандък без дъно, може с капак, може и без. Така червеите влизат без проблем от земята в компоста. На дъното може да се сложи метална мрежа, за да не влизат къртици. Страничните стени на сандъка трябва да имат отвори, за да се улеснява гниенето.
От 4 палета ще стане чуден компостер.

# 483
  • на пъпа на Златията
Моя "компостер" е на земята - торището.  . Само че там имаше паднали сурови тухли от оградата . За да не изтичат хранителните вещества в земята . Къртици имам бол , ама в торището ги няма .
Чудех се на какво казвате гулия -  ние му викаме градуня . Гулия казваме на онова синьото

# 484
Аз компостер нямам, но пък имаме кокошки, вършат същата работа Joy

# 485
  • София
Всичките ни компостери са отворени отдолу, конструкцията е като сандък без дъно, може с капак, може и без. Така червеите влизат без проблем от земята в компоста. На дъното може да се сложи метална мрежа, за да не влизат къртици. Страничните стени на сандъка трябва да имат отвори, за да се улеснява гниенето.

Палетите са за стени на компоста, закрепват се вертикално на паралелепипед, а отдолу направо върху земята трупаш. Може и без капак, ако е по-далечко от къщата (той е заради миризмите от гниенето).

# 486

Палетите са за стени на компоста, закрепват се вертикално на паралелепипед, а отдолу направо върху земята трупаш. Може и без капак, ако е по-далечко от къщата (той е заради миризмите от гниенето).
Смятах да сложа и отдолу едно пале. Няма да е добре според вас? Ще бъде близо до къщата, защото няма друго място. Много ли мирише, т.к. в близост има и комшии? Да си нямам излишни неприятности. Мъжа не е много ентусиазиран,но аз го навивам

# 487
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Аз живея в жилищен район с нагъсто къщи и имам такъв компостер:

https://media.bahag.com/assets/resp_product/21/94/90219462_21204419.jpg

Не мирише, отдолу е отворен.

# 488
  • София
Здравейте ,да попитам за компостера. Някой правил ли е директно на земята и да трупа от горе? Вчера четох една статия предлага точно това. Мислехме да си правим с палета, но се чудя как ще "влизат" червейте след като има разстояние от земята. Окъснах доста зелеви листа и смятам с тях да започна.
Ние днес сглобихме това от старата дограма.
Скрит текст:

Планирам да я боядисам отвън, открит е и отгоре и отдолу. Прехвърлихме купчините, които сме събирали лятото вътре.
А това са нещата, които набрахме днес. Почват да попривършват доматите и останалите зеленчуци, но засега има и доста залени и не бързам да ги махам ако и тази година се задържи топло до късно. Изкарах и 4-5 корена батати, доволна съм, другата седмица мисля да орежа стъблата и след няколко дни да ги извадим.
Скрит текст:

# 489
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
може ли да снимаш бататите в градината си?
моите са малки спретнати купчинки от листа - няма цвят, няма нищо.
не знам изобщо да се опитвам ли да търся батати или направо да се отказвам.

# 490
  • София
може ли да снимаш бататите в градината си?
моите са малки спретнати купчинки от листа - няма цвят, няма нищо.
не знам изобщо да се опитвам ли да търся батати или направо да се отказвам.
Това е много стара снимка. Сега си представи само зелени листа без изобщо да се вижда пръст. На доста голяма площ се разпростряха. Садих ги на разстояние към метър между редовете и към 40 см между корените. В даден момент задушиха всякакви треви и се вижда само гора от листа. Не цъфтят обаче, доколкото съм чела в нашият климатичен пояс не цъфтят.
Скрит текст:
Ако не забравя ще снимам другата седмица преди да ги вадим.
Въпреки , че не цъфтят съм доволна от това, което извадихме от няколкото корена, но те са най-рано насадените.
Преди малко писах на мъжът във фейсбук от страницата Батати, кога най-късно могат да се вадят. Повечето ми филизи са от мои отгледни от купени от него миналата есент батати сорт Тайнонг. Юни месец си купих от него и по десет корена от сорт Червен женшен и Бонита, но от тях още не съм вадила. Той каза, че най-късно се вадят когато паднат температурите и има слани. Общо взето октомври месец. Днес имаше един корен, който имаше много малки батати, тоест дълги, но тънки, но май е от тези, които съм пресаждала и затова е такъв. Според мъжът от фейсбук Батати, им трябват около 110-120 дни от насаждането и топло.

# 491
От години компостирам просто на една купчина, но сме на края на селото и място бол. Първо бяхме нагласили рамка, сега и без нея карам. Става чудесна пръст за разсадите след като се пресее.
Днес съседката ми даде ягоди сорт Клери. Около 80 броя, дано се прихванат.
Скара ми се една близка, че трябва вече да слагам марули за разсад.
Бабчето ми даде един лук само за зелени перца. Трябва да почистя лехичката и да го наглася.
Оранжерията чака почистване.
За тази вечер една салата от алабаш и зеления мое производството.

# 492
  • София
Старите дограми са с олово в боята, а то сАмо влиза в тялото и не излиза. Олово не е имало в човешките тела,  нормата е била 0(нула). Сега всички имаме и май са променили нормата.

# 493
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
благодаря, Аила.
нашите са лилави. два различни сорта. единият е със светли сърцевидни листа, другият - с тъмно лилави, дълбоко нарязани.
цветове, както вече писах, няма.
другата седмица ще мога проверя дали има нещо под земята.
тази седмица не можахме да си идем Sad Sad дъжд, вятър, студ...
не съм забравила, че съм обещала ягоди на някого. Simple Smile другата седмица ще извадя и тях.

# 494
Навсякъде вали, при нас , в североизточна България суша. Толкова голяма суша, че са изсъхнали малините и за съжаление ягодите, които са в лозето. Sad Дано да се съвземат. Иначе гроздето е повече от чудесно, утре ще берем.

Общи условия

Активация на акаунт