(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 42)

• 39 308
  • 787
  •   1
Отговори
# 525
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
смокините изкарват много издънки, вместо да ги реже може да ти откопае някоя. Simple Smile
късмет.

# 526
Нашата тук на топло близо до морето преди две години я извадихме от градината на съседката. Миналата зима измръзна въпреки, че беше завита. Изби отново и сега е отново около 60 см.Дали ще презимува не знам.

# 527
Лелеее, st. Dobri, уникални са тези смокини. Ако не беше качила снимки, нямаше да повярвам, че са в София!
Нашите, на вилата в Пазарджик преди няколко години така измръзнаха, че не вярвах да се оправят, но всичко се възстанови!

# 528
Аз изпуснах тази година смокините. Изкапаха. Иначе мога да откопая, предполагам издънки ще има много.
Вчера почистих оранжерията. Полях я. Днес я фрезовах. Купих разсад марули и ще ги слагам.

# 529
  • София
Аз изпуснах тази година смокините. Изкапаха. Иначе мога да откопая, предполагам издънки ще има много.
Вчера почистих оранжерията. Полях я. Днес я фрезовах. Купих разсад марули и ще ги слагам.
Не знаех , че се продава разсад марули!
Някой знае ли около или в София дали има откъде да се вземат?
Валерия, аз си купих смокиня, но ако предлагаш издънки може да сложа и още една, тъй като не знам дали тази, която насадих ще оцелее.

# 530
  • София
Ние разсад марули си купуваме от женския пазар .

# 531
  • София
Ние разсад марули си купуваме от женския пазар .
Може ли да ме ориентираш от колко часа има някой там? Тоест утре преди село към колко бих могла да мина за да си купя?
Тези, които сте гледали марули от разсад по това време, на открито ли ги гледате или в парник?

# 532
  • София
Айла, смело отивай рано-рано на пазара. Препоръчвам ти една жена, на която сергията е точно срещу църквата. През лятото всички продаваха маносани разсади краставици,  само нейните бяха здрави!
За другия въпрос не мога да съм от полза, защото и двата варианта имат недостатъци, а аз не си взимам бележка Sad

# 533
  • Русе
Аз мога да споделя моя опит с марулите. Вариант 1-слагам разсада в оранжерията сега, те стават около 10см., идва зимата, оранжерията започва  да се 'поти", капе ледена вода по тях, те умират.
Вариант 2- слагам ги навън- някои успяват да изкарат зимата, но са дребни , стават, когато хората си хранят кокошките със салата.
Вариант 3- това го опитвам сега. Сложих семената в началото или средата на август. Разсадих ги около 10-ти септември. Поливам редовно и се надявам да станат преди декември, за да ги изядем. Сега са около 15см.

# 534
Сериозно ли и зимата оранжерията се поти? Аз сега тепърва ще слагам оранжерия и все си мисля, че зимата и там е студено, само спира един вид ледените ветрове , не не и самият студ, планирам засятото в нея : чесън, марули, червено цвекло...което не знам дали ще успее, но нищо не ми коства да пробвам, спанак да завия с агривело, но не съм сигурна дали ще мога да си го прибера тази зима, найлон - от този тънкия, който се използва при ремонти в къщи за покриване на мебели и тнт., с него защото е евтин, лек и с него би могло върху тези култури да се сложи на няколко слоя без да ги повреди. След това като застуди да сложа тунелчета, които да покрия с дебел найлон и ако съвсем, съвсем стане Сибир да се завият с одеала. Смятам да посея и лук, но за него все още не мога га да реша дали трябва да бъде завиван.
Иначе и разсад краставички си направих, да пробвам дали ще издържи така мнооооого завит, ако ли не, поне ще съм го изпитала на собствен гръб както се казва, ако пък успее да роди нещо, ще летя от щастие. Нищо не губя! Така или иначе семките не са без срок на годност, по-добре да съм ги използвала с образователна за мен цел, отколкото да ги изхвърля.
Предполагам, че растенията така завити, ако наистина се запарва толкова и падат ледени капки, ще бъдат защитени от тях

# 535
  • Русе
Такааа...ето вариант 4- агривело- с него не съм работила досега, но е чудесна идея. Ще разгледам къде, колко и така.

# 536
Изобщо не е скъпо, поръчах преди седмица от фирма в Бургас за 15 лв е парче 2/20 метра или беше 2/25. Просто не съм в БГ и майка ми го прибра, сега само аз да си го взема.
https://e-gradinabg.com/search?controller=search&orderby=pos … mp;submit_search=

# 537
  • София
Аз мога да споделя моя опит с марулите. Вариант 1-слагам разсада в оранжерията сега, те стават около 10см., идва зимата, оранжерията започва  да се 'поти", капе ледена вода по тях, те умират.
Вариант 2- слагам ги навън- някои успяват да изкарат зимата, но са дребни , стават, когато хората си хранят кокошките със салата.
Вариант 3- това го опитвам сега. Сложих семената в началото или средата на август. Разсадих ги около 10-ти септември. Поливам редовно и се надявам да станат преди декември, за да ги изядем. Сега са около 15см.

Това с потенето и ледените капки ме учудва.
Правила съм тунелче- арматурно желязо на полукръг, с височина 50 см., както и съм ползвала оранжерийка от Лидл. Не загиват, защото марулите дори да измръзнат отгоре, като се стопли, пак покарват.

Както си ги докарала до 15 см., като стане студено ги покрий и ще видиш за Нова година какви салати ще хапвате.

# 538
В моята оранжерия няма капки зимата. Салати сме яли, но навън не съм садила, за да сравня.

Днес бях на Женския пазар. Нямаше нито една сергия с разсади.

# 539
И при нас няма капки. Парника е с антикапка и пет слоя. Има скъсани места от разкъсани заваркиместа все пак пета година. Сега се готвим да го местим и още пролетта поръчахме отново. Агривело слагахме на разсадите у дома на терасата.

Общи условия

Активация на акаунт