(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 42)

• 39 267
  • 787
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Аз пък благодаря за информацията за капачките! Събирам всяка една, отвсякъде.  Потресена съм колко много са се събрали без това да са всички капачки...

# 721
Здравейте, част от градината ни е засята с ягоди. Обмисляме да ги махнем и на тяхно място да засадим домати. Кога е по-добре да бъдат отстранени ягодите - сега или напролет?

# 722
Сега, мястото трябва да се обърне сега.
Кога се берат мушмулите в южна България?

# 723
Аз ги бера, когато падне хубава слана.

# 724
Момичета, късно ли е сега да засадя къпина и боровинка? Ако не е от къде мога да си поръчам? Гледах в базар, но съм сигурна дали са добри корените.

# 725
Момичета, късно ли е сега да засадя къпина и боровинка? Ако не е от къде мога да си поръчам? Гледах в базар, но съм сигурна дали са добри корените.
На мен утре ще ми дават резници/пръчки от къпина, който да си вкореня зимата и което се хване да си насадя на пролет.
Та ако имаш от къде да си нарежеш къпини,това е един от вариантите. Хем на някой ще му почистиш храстът, хем ще има и за теб.

# 726
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Днес ще махам доматите и ще обърна мястото. Сега ли да слагам тора от калиф.червеи или напролет?

# 727
Напролет.Есента се слага само оборски тор.

# 728
  • София
Днес ще махам доматите и ще обърна мястото. Сега ли да слагам тора от калиф.червеи или напролет?
Аз оставям растенията върху пръстта, да я покриват, за да не деструктира от вятъра и студа, и да не загиват "работниците" вътре. Не обръщам.
Тази година не изстръгнах доматите, а отрязах стъблата на повърхността- да си гният вътре и да поддържат рохкава земята.
Напролет ще торя, като предварително ще посоля с меден сулфат, за да обеззаразя.
Направи ми впечатление, че торът от калифорнийски червеи много лесно просъхва.
Може би е подходящо да се размеси с пръстта напролет.

# 729
Почнахме да зазимяваме градината и ние. Махнахме фолиото на оранжерията, изскубахме домати и други изостанали неща, плевя туй-онуй преди да хвана мъжете да прекопаят и заравнят, листа чистихме.  Има един стар компостер за разчистване, компоста ще разпръснем там, където ще са чушките. Трябва и една повдигната леха да се премести. Работа си има.  Но от днес сме в локдаун, та и време ще има повече, ще градинарстваме.

# 730
Абсурд, аз слагам шума отгоре, че е много и не се побира в кофата. Тя пази, даже една година имахме таралеж под нея.

Торът от червеите трябва да го сложа някъде, в една кофа е, а тя ми трябва 🤣

# 731
Ние също изчистихме всичко. Мъжът ми се е ентусиазирал тази година да слагаме конски тор. Ще наема ремарке и ще товари от едни конюшни. Ароматна история 😅

За колко време пръстта (пръст ли се казва?) в компостера ви е готова? Има ли шанс, компостер, който основно сега напълнихме, да е готов за половин година и да го използваме пролетта или е много оптимистично?

Засях си зелении в един малък парник, където слагаме краставици иначе. Големия доматен парник изчистих. Нарязах растенията, че някои бяха огромни дебели колци и ги сложих в компостера.
Сложихме преди няколко седмици и 4 нови малини (даде ни съсед) и три лозички (пак от него). Общо взето, сезонът приключи, а мен вече ме сърбят ръцете за следващия. Чудя се дали да не сложим още някоя овошка, преди съвсем да застудее.

# 732
Зависи какво слагаш в компостера, колко са червеите, колко е влажно, топло, осветено. Тоест след 6 месеца може и да е преработено,  може и да не е. Чела съм някъде, че 2 пълни години трае угниването, на практика сочна био ситна маса на открит компост е готова след няколко месеца, ако в нея няма големи твърди неща, които угниват по-дълго.

# 733
При Т под 15 С червеите не ядат, ерго може и да не е готова до пролетта.

Сложих на мястото на доматите бял синап. Да видим дали ще стане нещо.

# 734
Благодаря! Градината, която обгрижваме, имаше три компостера, пълни с какви ли не гадости. Беше хвърляно безразборно. Най-накрая стигнахме до това да ги отворим и изчистим, съответно започнахме да пълним уж както е редно. Много се радвам, че най-накрая компостираме.

Ася, какво се прави с белия синап?

Общи условия

Активация на акаунт