Трудова борса и обезщетения - 5

• 36 585
  • 760
  •   1
Отговори
# 120
Естествено, че трябва да се мисли и за безработните, и за пенсионерите и т.н. В своята същност плануваните мерки биха могли да са добро начало на някаква адекватна социална политика. Това, което буди подозрение, е по-скоро, че се прави с други мотиви и кампанийно.

Скрит текст:
За първа година ще отпускат еднократна социална помощ за осмокласници и се почва едно недоволство само в 8-ми клас ли има разходи (за първокласниците си има всяка година помощ)... Някои все още живеят с утопията за комунизма.
Аз ще имам осмокласничка, самотна майка съм и живеем на квартира, но помощ не ми се полага, защото обезщетението, което получавам от борсата, надвишава заложения праг на доходите. Не мрънкам, споделям просто. Нереално е да се очаква да има за всички.
А в обществата, които са социално осигурени, се плащат изключително високи данъци. Не може да се гледа само какво се взема, но и какво се дава.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 16:11 от SamoDiva

# 121
А точно от управляващата партия е приета тази промяна по чл.331, която е изключително ощетяваща дългосрочни служители.
Кризата тепърва предстои в доста сектори.

# 122
По какъв начин ги ощетява спрямо прекратяване "по взаимно съгласие", често без съгласието на потърпевшия служител? Тогава нито обещетение имаш, нито право на борса.

Много малко работодатели могат да си позволят да съкращават служители с изплащане на четирикратно брутно възнаграждение, така че няма да е масова практика.

# 123
Един малко ретро въпрос..
Дали след като приключих с казармата в началото на 90-те съм имал право на регистрация в Бюро по труда като безработен, за колко време и дали се смята за осигурителен стаж въпреки липсата на трудов преди това?

Съжалявам, но нямам никакъв спомен от тия години, а това са си някакви месеци стаж отгоре, ако успея да извадя справка за това..

# 124
Не.
Без стаж няма как да имаш право на борса.
А и след като не бил си регистриран, какъв стаж търсиш?
Казармата се смята за стаж, но май е само осигурителен.

# 125
Не казвам, че не съм бил регистриран, казвам че не помня.. не виждам пречка - все пак, трудовата борса е правена да ти предлага работа, а не да раздава пари.

Най-вероятно съм имал регистрация дори и без обезщетение, но ми е интересно дали това дава някакъв осигурителен стаж..

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 20:42 от bobby_me

# 126
Не, не се зачита за стаж, ако не си получавал обезщетение.
А ти сам казваш, че не си, и няма как да си, без да си работил преди това.

# 127
  • София
Виж си трудовата книжка - ако си бил регистриран ще е вписано там. Тогава бяха стриктни  и записваха с точност изкараното при тях време.

# 128
Как да е вписано без обезщетение, Аиша?

# 129
  • София
Това му пиша - ако е бил регистриран е вписано като трудов стаж на борсата. Там обезщетение не се вписва. Сега гледах тр. книжка на моята позната - има вписано от 1994 г, само срока  месеци и дни. Не фигурира обезщетение на дневна или месечна база.

# 130
Не казавам, че се вписва обезщетението в ТК, а че за стаж се признава само времето на борсата, ако си получавал обезщетение.
А той не е получавал, дори да е бил регистриран, след като е нямал никакъв стаж преди това.

# 131
  • 1st floor
Осигурителният стаж не се ли виждаше на сайта на нои с ПИК код?

# 132
Вижда се.

# 133
Здравейте! Предварително се извинявам, но съм много боса, а ме помолиха за помощ Flushed
Мой близък вероятно ще бъде съкратен в близкото бъдеще - говори се активно при тях за спад в обема на работа, което паралелно с подобряване на механизацията в производството им ще направи доста хора излишни. Работодателят разпитва за желаещи да бъдат съкратени, като се търси вариант изгоден и за служителите. По кой член трябва да бъде съкратен в този случай и какъв е размерът и срокът на обезщетението от борсата. Още нещо, през октомври-ноември 2018 г. е бил на борсата за един или два месеца, след напускане по взаимно съгласие с минимално възнаграждение - това ще се отрази ли на срока или размера на възнаграждението сега?
Предварително благодаря на отзовалите се! Flowers Bouquet

# 134
  • София
Ще се отрази, по-добре да се договори по чл.331, поне ще вземе някаква сума накуп.

Общи условия

Активация на акаунт