Трудова борса и обезщетения - 5

• 37 716
  • 760
  •   1
Отговори
# 210
  • Пеликания
При спиране на обезщетение и се започва работа (в случая 2 месеца) имат ли право да не ти продължат обезщетението след това? По думите на експерта, не може защото не са плащани осигуровки през тези 2 месеца, когато е работено. Така било по закон.
Как може да има връзка това след като обезщетението е изчислявано за друг период?

# 211
Какво значение има дали са плащани осигуровки?
Ако имаш остатък си го ползваш.
Важно е да не превишиш 12 месеца работа.

# 212
  • Пеликания
И аз така знам. И след като е изпълнено всичко, уведомени са и Бюрото по труда и НОИ, всичко е в срок, не знам какъв е проблема. Не знам какви хора работят в НОИ, но направо нямам думи. Обяснява й се като човек, че няма никакво значение тя си знае нейното. Имало такъв закон само не можах да разбера нов ли е какъв е дори исках да го покаже черно на бяло, а те се развика.

# 213
Няма такъв закон.
Внасянето на осигуровки е задължение на работодателя, не може по негова вина на теб да ти спират обезщетението.

# 214
Здравейте, на 11.09 се регистрах онлайн в ТБ, имам назначена дата за посещение другия месец. На 11.09 подадох и Завление за обезщетение към НОИ, онлайн. Срокът им за връчване на разпореждане  за разрешение е до 14 дни, но като чета по колко месеца се бавят и ми настръхва косата. Утре изтича 14 ден, разчитам на тези пари, според вас да ходя ли на място да ги притеснявам? Искам да знам на коя дата и каква сума за колко време ще получавам. За да си разчета бюджета. Не мога да си позволя да ги чакам 2 месеца Sad

# 215
Мисля, че става въпрос за 14 работни дни. Невинаги се спазват.

# 216
Здравейте ,
може ли линк за подаване онлайн към ТБ.От 01.10.съм освободена. Имам ПИК от НОИ.

# 217
  • София
Не мога да си позволя да ги чакам 2 месеца Sad

Да не те отчайвам, но си направи разчета да ги чакаш 2 месеца. Ако дойдат преди това - екстра.
Теоретично сумата за работните дни през септември се изплаща на 15.10. Но от НОИ ще изчакат бившия ти работодател да декларира осигуровките за 09.2020. Това може да стане до 30.10 и така парите ще дойдат на 15.11.
За колко месеца ще ги получаваш зависи колко трудов стаж имаш до сега. На 1 стр. от темата има таблица с полагаемите месеци.
Моя близка се регистрира началото на април, до сега не е получила писмено разпореждане от НОИ. Но пък парите и идват регулярно по картата, считано от 15.05.

# 218
Aisha, благодаря ти за отговора. Според мен целенасочено го правят. Ако си на минималното обезщ. веднага ще вземат отношение. Но ако имаш право на повече месеци и по-високо обезщ. го бавят за да си намериш междувременно работа. Помощ от държавата и аз реших да чакам, малко глупове от моя страна и жалко........

Velizz, първо трябва да се регстрираш в ТБ като безработна, това става чрез рег. в системата - https://edelivery.egov.bg/Account/Login?returnUrl=%2FProfile
, а за НОИ регистрацията мах беше през този линк:
https://administrativeservices.nssi.bg/service/87d8e65d-d536-42f … 3e4bb/description

Не съм много сигурна за тези линкове, понеже аз рових, четох инструкции на много места и пътят ми стана доста дълъг.

# 219
  • Велико Търново
Моя близка се регистрира началото на април, до сега не е получила писмено разпореждане от НОИ. Но пък парите и идват регулярно по картата, считано от 15.05.
Което означава, че все пак има разпореждане, странно защо не ѝ е връчено.

# 220
Да, бе!
Много ги интересува тях дали ще си намерите работа. Просто има много документи и бавно ги обработват.
Точно обратното е, тези с минимално обезщетение почват работа веднага.

# 221
  • София
Дама Пика, предполагам че или пощаджийката го е метнала на друг адрес, или любопитен съсед го е гепил от кутията. Няколко пъти ходих с нея в пощата да проверяваме за препоръчано писмо - нямаше го. Нали си получава парите, точно са като изчисление, ще ги взема 12 месеца, не е минималното.  Не и е зор за писмото. Ходи един път да се подписва и не ги питала. Сега през септември аз се направих на нея и ходих да я подписвам, също не съм питала.

# 222
Това пък никога не би ми дошло на ума, че някой друг би могъл да се подпише вместо мен. В нашето БТ при явяване за подпис искат картонче и лична карта.

# 223
Най мой близък писмото с разпореждането дойде преди няколко дни. Иначе е регистриран и получава обезщетение от средата на април редовно. Тъй че - чакайте Simple Smile

# 224
  • София
Дама от морето, познатата трябваше да лети спешно в чужбина. Да си загуби правото на помощ ли? Толкова години е плащала осигуровки, защо да не се възползва?
Пътува  със задгр. паспорт, остави ми картончето и личната карта. С маска и черни очила успешно се направих на нея. Не са ми искали личната карта. А и служителките ги е толкова страх от зараза - с 2 пръста ми подадоха картона и за подпис, говорят от далече, зад параван.

Общи условия

Активация на акаунт