Трудова борса и обезщетения - 5

• 37 717
  • 760
  •   1
Отговори
# 225
Да, то сега с маските е по-лесно. Нашите ти взимат картончето и личната карта, влизат с тях вътре, но теб не те допускат и после ти носят документите за подпис навън във фоайето - има три бюра и там.

# 226
Аз идвам с два въпроса. Първият е имам ли право на обезщетение за безработица, ако имам фирма на мое име, която е с прекратена дейност вече 5 години, но не е заличена? Там не се внася нищо като осигуровки, пускам си нулеви декларации всяка година.

Другото, което ме интересува е кой точно доход се взима при изчисляването на размера на обезщетението? Фишът ми изглежда като написан на иврит. Има заплата 1200 лв., а отдолу пише За облагане 1136 лв. Това За облагане ли се взима предвид? Много ми е мътна и кървава, взимам и бонуси, които са отразени във фиша и има няколко различни суми, та се обърквам.

# 227
Взема се база 24 месеца назад, облагаемата сума се гледа.
За фирмата, мисля че няма да е пречка.

# 228
Здравейте, не знам дали ми е за тук въпроса ама ще се радвам да ми отговорите. Какви са осигуровките при заплата 800лв.на граждански договор? В интернет ми ги сметна 60лв., така ли е или са повече?

# 229
Здравейте, не знам дали ми е за тук въпроса ама ще се радвам да ми отговорите. Какви са осигуровките при заплата 800лв.на граждански договор? В интернет ми ги сметна 60лв., така ли е или са повече?

По граждански договор заплата не се получава, получава се възнаграждение/хонорар. Ако то е 800 лв. се приспадат 25%, т.е. остават 600 лв. Тези 600 лв. са под МРЗ, затова осигуровки не се дължат. Дължите 10% данък върху дохода, т.е. 60 лв.

# 230
Тоест ще получа чисто 600лв.ли?

# 231
Трябва да получиш 800 лв., от които дължиш данък 60 лв., вече дали ще си го внасяш сама към НАП (трябва да се информираш дали се внася на тримесечие авансово или след изтичане на стопанската година с ГД) или чрез счетоводителя на възложителя, ще ти каже самият възложител.
Въпросните необлагаеми 25% от сумата за получаване се наричат минимално признати разходи - т.е. разходи, които възникват за теб за изпълнение на възложението, напр. ток, транспорт, канцеларски материали и др.
(При трудово правоотношение тези разходи са за сметка на работодателя.)

# 232
Здр, Една позната ще започва ще напуска работа по нейно съгласие, новият и работодател иска да се регистрира на борсата и той да я назначи по програма. Въпроса ми е тя след като се регистрира ако след време я съкратът дали ще има право да взема пак 60 процента обещетение. Или ще  получава минималното обещетение.

# 233
  • София
Здр, Една позната ще започва ще напуска работа по нейно съгласие, новият и работодател иска да се регистрира на борсата и той да я назначи по програма. Въпроса ми е тя след като се регистрира ако след време я съкратът дали ще има право да взема пак 60 процента обещетение. Или ще  получава минималното обещетение.

Ако я съкратят след 12 м работа и преди 3 г ще получава мин обезщетение.

# 234
Здр, Една позната ще започва ще напуска работа по нейно съгласие, новият и работодател иска да се регистрира на борсата и той да я назначи по програма. Въпроса ми е тя след като се регистрира ако след време я съкратът дали ще има право да взема пак 60 процента обещетение. Или ще  получава минималното обещетение.

Ако я съкратят след 12 м работа и преди 3 г ще получава мин обезщетение.
Малко не разбрах демек ако я съкратът на 10 месец ще получи 60 процента, ако стане след 13 месец до 3 година ще получава минималното обещетение.

# 235
  • София
Да, но ако сега е регистрирана в БТ.
Ако сега работи и реши сама да напусне - ще взема 12 лв/дневно за 4 месеца. През това време новия кандидат работодател ще си оправи документите и ще я наеме от БТ. Ако е на изпитателен срок и я уволнят по времето му - продължава си вземането на 12 лв/дн. докато се навършат 4 месеца.

# 236
Здр, Една позната ще започва ще напуска работа по нейно съгласие, новият и работодател иска да се регистрира на борсата и той да я назначи по програма. Въпроса ми е тя след като се регистрира ако след време я съкратът дали ще има право да взема пак 60 процента обещетение. Или ще  получава минималното обещетение.

Ако сега напуска по желание и се регистрира на борсата, в следващите 3 години няма право на обезщетение 60%.
Ако не се регистрира и започне работа, има 3 години от предна регистрация и я съкратят, или я освоободят в изпитателен срок, тогава ще има право.

# 237
На мен нищо не ми предложиха при първия подпис, освен курсове.

Какви курсове предлагат в момента? Имам дата за първи подпис другата седмица и ще ги питам, но дотогава ....

# 238
Здравейте, Да ви попитам след като съм регистриран на борсата. И си намеря работа сам как е по добре да постъпя да ида и да занеса новия договора с работодателя или да се отпиша. Демек дали ако занеса нови договор ще има някакви полза повече от това просто да се отпиша

# 239
Ти си длъжен да занесеш ноеия ТД, за да се отпишеш.

Общи условия

Активация на акаунт